Alpinklättring, isklättring, klippklättring, löpning - följ ett par (Sofie & Alexander) på deras äventyr i främst norra Sverige & Norge. Tips och tricks delas gärna med sig på förfrågan. Vägen mot UIAGM Bergsguider, lavintekniker och klätterinstruktörer.

ABISKO/NORDNORGE

ISKLÄTTRING,ALPINISM, KLIPPKLÄTTRING, TOPPTURER

Användarnamn: ANordvall

Intressen: Alpinism, Klättring, Navigering, Foto, Utförsåkning, Isklättring

Mer på profilsidan


Spansdalen

Medan vi för tillfället är strandade hemma i Abisko då bilen valt att strejka i de stränga minusgraderna passar vi på att skriva lite om isklättermeckat Spansdalen. Bilderna är från en ledig dag i Januari som vi spenderade i dalen. Vi  packar bilen efter en stadig frukost och rullar de 1 ½ timmarna över till norska sidan för en dag fylld med isklättring, som vanligt är förhoppningarna på topp även fast dagsljuset är högst begränsat. I en smal dal bakom det omåttligt populära berget Spanstind norr om Bjerkvik ligger ett paradis för isklättraren – Spansdalen.
Här finner du leder från 1 till 7 pitcher långa, i grader som passar alla smaker och med approacher som varierar från 15 minuter till 1 ½ timme. Du kan till och med välja om du vill klättra på solsidan eller i skuggan. Det mest populära fallet heter Henrikafossen, en 7 pitcher lång WI4 (om du väljer den lättaste vägen). Det är bokstavligen ett hav av is och en ren njutning att klättra.

Bästa perioden för ett besök får nog ses under februari och mars, för att kunna utnyttja dagarna till max!
Ni finner en hel del information i isklätterföraren för Norra Lappland som jag länkat till i slutet av sidan.

 

 

 

 

Inledande branta linjer på henrikafossen.
Ett annat fall i dalen, nära vägen!
Ännu en ny linje, här fann vi lite mixat och trixande.
Fördelen med is, repelleringen är väldigt smidig, och du behöver sällan lämna några spår överhuvudtaget. Det gillar vi!

( http://kiwiclimber.se/iceclimbing/iceguide/iceguide.pdf )

 

Läs mer i bloggen

Best of Chamonix - en bildsamling

Nu kan man nog säga att sommaren har lämnat oss här i norr, och hösten gjort entré på riktigt!
Vad passar då bättre än en riktig bildbomb med en samling av de bästa bilderna från Chamonix?

För att se samtliga bilder, klicka vidare till vår hemsida & blogg: http://outdoorsouls.se/best-of-chamonix/

Tävling med Bergans of Norway

Vi kör nu en tävlings tillsammans med Bergans of Norway, där ni har chansen att vinna ett av våra favoritplagg där ute bland bergen, en Slingsby Insulated Hybrid Jacket! (De vi har på första bilden).
En jacka som passar utmärkt för intensiva aktiviteter (toppturer,vandring, mountaineering) eftersom den har ett extremt smart luftig ryggpanel, samtidigt som den värmer gott på framsidan av kroppen. Den är även väldigt lätt och packbar (volym), samtidigt som den är snygg till vardags som tröja eller jacka!

För att vara med i tävlingen vill vi att du delar din bästa toppbild och svara på frågan: Vilken alpstad har vi utgått ifrån under sommarens toppbestigningar? Även kallad alpinismens huvudstad… Ladda upp din bild och svar i kommentarsfältet senast den 30 September! (på facebook) Länk till tävlingen här:  https://www.facebook.com/outdoorsoulss/?hc_ref=ARRRynlbcNKPtuvoTL7DcaecsZsXpER3iYbpY2Gnr-oYVBp5-4rahNk3lM6vnCvWhec&fref=nf

Tävling tillsammans med Bergans of Norway!

#Outdoorsouls utmanar med sommarens bästa toppbild!

Vinn en Insulated Hybrid Jacket ur Bergans Slingsbyserie - vårt favoritplagg i bergen! En jacka som är perfekt för höstens vandringar eller vinterns toppturer, den är grym, vi lovar!


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.