Bloggar > Östgötakängan > Åsvikelandet #6 - 20 km

Östgötakängan

26-årig östgöte hemmahörandes i Norrköping. Behövde något nytt att göra under helgerna - valet föll på vandring. Jag kommer att dokumentera mina turer eftersom att det är kul att ha minnena sparade någonstans samt eftersom att jag gillar att skriva.

Åsvikelandet #6 - 20 km

Utanför Valdemarsvik finns naturreservatet Åsvikelandet. Jag och min kompis hade aldrig varit där tidigare så vi valde att parkera vid övernattningsstugan i Kråkvik då jag vet att flera har utgått därifrån när de har vandrat.

Första delen av vandringen går precis intill havskanten. Det är klassisk, fin, skärgård. På land är det mycket berghällar och granskog. Vi tog vår första paus efter ~fem km vid Långstadudden där det finns dass, eldstad och vindskydd.

Efter "lite" korv med bröd traskade vi vidare längs kusten. Det som hela tiden slår en är att det här är ett ställe att besöka på sommaren. Det finns oändligt med fina badklippor. Min kompis gjorde slag i sak och tog sig faktiskt ett dopp, vid Markens udde. Det såg helt fruktansvärt ut när han var i vattnet men en viss avundsjuka dök upp när han låg och torkade i solen.

När Östgötaleden svängde höger, precis innan Kolmosö, tog vi höger. Vi hade varit ute ganska länge i leden vid det här laget. I min naiva hjärna hade jag tänkt mig att vi skulle gå ~16 km och att det skulle ta fyra, max fem timmar. Nu var vi lite mer än halvvägs och hade redan varit ute i ca fem timmar.

Det fick helt enkelt bli att lägga på ett kol. På vägen tillbaka till Kråkvik tog vi alla grusvägar som vi kunde för att det skulle gå snabbare. Grusvägarna är som alltid halvtråkiga men den här gången så kryddades dom med väldigt mycket djur. Under dagen såg vi både en större rovfågel, älgar, rådjur och tranor.

Bra mycket senare än vad vi hade räknat med från början var vi tillbaka i Kråkvik och bilen.

Sammanfattning

Åsvikelandet är ett jättefint naturreservat, uppenbarligen med ett rikt djurliv. Jag skulle rekommendera att man går här på sommaren då det är mycket badvänligt. Då det finns så pass många bra hällar och klippor bör man få en bra plats i solen även om man råkar gå samma dag som många andra. Möjligheterna till övernattning är mycket goda då det finns gott om både vindskydd, eldstäder och dass.

Längd: 20,3 km
Varaktighet: 7:00 h
Uppskattad svårighetsgrad: Lätt
Ansträngningsnivå: 2/5 gå-in-i-väggen
Helhetsbetyg: 4/5 kängor

Inlagt 2017-05-15 08:47 | Läst 3029 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!