Användarnamn: Örnsätrarn

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Paddling, Foto, Resor

Mer på profilsidan


Terrängkartan för Garmin GPS och Android

Jag är nu klar med terrängkartan i form av kmz-filer som kan användas i Google Earth, Garmin GPS och i smartphones med Android. Totalt är det drygt 13000 geopositionerade delkartor i formatet 1000 x 1000 pixlar med 5m/pixel. Delkartorna har samlats i filer om 50 km x 50 km, dvs 100 delkartor i varje fil vilket är det antal som Garmin GPS vanligtvis klarar av. Ibland innehåller filerna fler delkartor och ibland färre beroende på terrängkartans gränser. Helt blå (sjö/hav) och helt vita delkartor har tagits bort för att spara plats. Filerna anges med koordinaterna för sydvästra hörnet i systemet SWEREF 99 TM.

Kartorna har testats i Google Earth, Garmin 62s och i Locus Map free på en Android-platta. Jag har också testat appen Galileo för Iphone 5 som säger sig kunna hantera kmz-filer men inte lyckats få in filerna i programmet då instruktionerna inte stämmer. 

Filerna kan laddas ner via denna länk. Där finns också en större indelningskarta än den nedan.

Filindelningskarta:

Kartdata: Lantmäteriet

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-02-24 19:01   29351
Jätte fint jobb du har gjort, det uppskattas verkligen! Men tyvärr så har du valt att lägga filerna på Microsoft Onedrive, och Onedrive suger rejält! Får ca 35~50 kB/s i hastighet därifrån... och det avbryts hela tiden! Har vänner som har liknade problem med just Onedrive! Sitter på en 100 Mbit/s lina utan problem att ladda ner från andra moln-tjänster etc.

Det finns andra gratis alternativ och behöver man mer utrymme så är det inte dyrt! Här nedan ser du några som erbjuder gratis lagring... (*givetvis finns det fler)

DEGOO
https://degoo.com/ ~ 100GB

GOOGLE DRIVE
https://www.google.com/intl/sv/drive/ ~ 15GB

BOX
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.box.android ~10GB

CLOUDDRIVE
https://www.amazon.com/clouddrive/ ~ 5GB

STOREGATE
https://www.storegate.com/se/privat/planer/ ~ 2GB

DROPBOX
https://www.dropbox.com/plans?trigger=homepagefoot ~ 2GB

FLER...
* http://www.gratisprylar.com/lagring-backup.html

Mvh troswe
 
Svar 2016-02-25 01:13   Örnsätrarn
Terrängkartan tar sammanlagt drygt 8 GB i de tre versioner jag lagt på OneDrive. Det här är min första erfarenhet av den och den har funkat bra. Vid uppladdning får jag 2,5Mb/s vilket är max vad mitt ADSL-abonnemang ger (ned 17Mb/s). Uppladdningen tog ca 8 timmar totalt.

Fjällkartan (6 GB) ligger fortfarande på min egen betalda site, där jag har 20GB. Där tog uppladdningen 14 timmar men det kan ha slöats ner pga olika anledningar.

Ett problem med servrarna är mängden datatrafik. Ofta är den begränsad till ett visst antal GB per månad och efter att taket nåtts så stryps hastigheten. Det räcker kanske med att bara några personer laddar ner alla kartorna så är datamängden förbrukad för en månad framöver. Jag tror att jag själv har 100GB/mån. Det var för undvika att ev strypa min egen site som jag valde att prova gratisalternativ. Det råkade då bli onedrive för att den erbjuder så mycket som 15GB ytrymme. Vad belangar datatrafiken för onedrive vet jag inte hur stor den tillåts vara men tjänsten är ju avsedd för personligt bruk och om det blir onormalt stor trafik kan de strypa den, det är ju en gratistjänst. För egen del behöver jag inte köpa molntjänster eftersom jag har filerna på mina egna hårddiskar. Trots det så betalar jag för utrymmet för Fjällkartorna men jag kommer att försöka hitta något annat ställe att lägga dem på. Jag ska kolla in dina förslag och kanske blir det en flytt av Terrängkartan.
 
Svar 2016-02-25 04:25   29351
Vill återkoppla

Problemet kan ligga i det du säger och i hur Microsoft hanterar bandbredden och till viss del zip-funktionen... när alla filer väljs, deras metod är inte optimalt hur dom adresserat den funktion.

Jag har laddat ner alla kartor, men det fick bli manuellt och då gick det undan! Nu fick jag ju "klicka" några gånger... haha (kunnat ha skrivit ett litet skript som hade fixat det, men nu satt jag med en mobiltelefon och dirigerade nerladdningen till en egen server så den möjligheten var begränsad)

Vill tacka för ditt arbete, var själv inne på att fixa liknade när man hade fått lite tid över...

Tackar för kartorna!

Mvh troswe
 
Svar 2016-02-25 12:13   Örnsätrarn
Roligt att höra att det fungerade bra till slut. Tanken var väl inte att man ska behöva tanka ner alla kartorna utan att välja de områden man behöver. Det går ju att komma tillbaka och ladda ner mer senare. Själv hade jag nog gjort som du.

Beträffande trafikmängden har jag ingen aning om hur mycket datatrafik som genererats. För att få det så måste man ha ett betalkonto. Mindre än 24 timmar efter att jag lagt ut bloggen så har mer än 2000 personer läst den och har bara en liten andel laddat ner kartor så kan det ha blivit mycket trafik.

"Lite tid över". Jag är pensionär sedan knappt 2 år och har fått "lite tid över". Gillar programmering som jag håller på med en hel del. Skrev mina första datorprogram på hålkort.
 
2016-02-24 20:22   BMartins
Stort tack! Ska testa detta ned Locus Map Free!
 
2016-02-24 22:55   Saibotb
Bra initiativ! Men alla finns inte i en fil som .img eller .map?
 
Svar 2016-02-25 00:28   Örnsätrarn
Tyvärr förstår jag inte frågan riktigt. Vill du ha kartorna som bilder så kan du ladda ner dem från samma länk.
 
Svar 2016-02-25 22:11   Saibotb
Det jag menar är att tex C:geo behöver en .map fil med kartbiten, så därför efterfrågar jag en sådan med komplett täckning, eller möjlighet att välja blad. Så vitt jag vet läser min handhållna gps kartor i .img format, tex terrängkartan ligger i .img för att gpsen ska läsa den. openstreetmap ligger tex i .map så den går läsa.
 
2016-02-25 09:45   Kilsbergarn
Tack så mycket! Jag har nu laddat ner ett par kartor över området där jag bor. Men hur lägger man in kartorna på sin gps-mottagare? Jag har också en 62s. Såg i det förra blogginlägget att det var bara att kopiera över kartorna. Har gjort det och det händer ingenting. Ska de ligga i en särskild mapp?
 
Svar 2016-02-25 11:36   Örnsätrarn
Ja, de ska ligga i mappen Garmin/Custommaps på din Garminenhet. Det är bara att dra över dem dit. När du sedan startar om GPSen laddas de automatiskt. Är det fler än 100 delkartor (tiles) får du meddelandet att alla inte kan visas, men de 100 första visas. Du måste också zooma in till 3 km-nivån för att de ska synas.

Använd Google Earth för välja ut vilka 100 tiles du vill föra över till GPSen.
 
2016-02-25 15:19   dgronjord
Bra ide! Tror du att du kan få med vår allra ensligaste ö Gotska Sandön också? Eller finns den inte med i Terrängkartan?
 
Svar 2016-02-25 22:52   Örnsätrarn
Så du har upptäckt det! Jag bara väntade på att någon skulle upptäcka att Gotska Sandön inte finns med. Jag brukar åka till Gotland varje år sedan 1960-talet så jag är fullt medveten om att Sandön inte är med. Jag gjorde alla kartbladen automatiskt och då var det lite svårt att få med Gotska Sandön som ett instick på en av Gotlandskartorna på det sätt som den finns med i de tryckta kartorna. Men det kanske blir av så småningom.
 
2016-02-25 15:57   svbo
Testade på Galileo på min Iphone 4.
Den tolkar kartan som ett spår. Men det var enkelt att öppna den via dropboxen.
 
Svar 2016-02-25 22:58   Örnsätrarn
Hur gjorde du? Jag försökte via dropbox enligt Galileos instruktioner men lyckades inte öppna den. Jag är ovan vid Iphones men har fått överta min dotters gamla Iphone5.
 
Svar 2016-02-26 07:10   svbo
Öppnar dropbox, klickar på filen som "exporteras" därefter får jag välja att öppna i Galileo, men det blir ingen kartfil. Filen hamnar bland alla spår. Anar att Galileo trivs bäst med OSM, typ hitta.se.

Har använt Globalmapper för att gör PDF:er från RIK filer då jag körde PDFMaps, ska kolla i helgen om den kan användas för att konvertera åå något sätt.

Läser jag detta om KMZ.
http://whatis.techtarget.com/fileformat/KMZ-Google-Earth-Saved-Working-Session-file

Så hur kan KMZ vara kartor? Eller har jag missat något?
 
Svar 2016-02-26 13:05   Örnsätrarn
"Så hur kan KMZ vara kartor? Eller har jag missat något?"

En kmz-fil är en ZIP-fil som består av en kml-fil och en underkatalog med jpg-filer (bilder). Vill du se detta så byt filändelsen kmz mot zip. Högerklicka sedan och välj packa upp. kml-filen är en enkel textfil som listar alla jpg-filer med deras geopositioner och du kan öppna den i "Anteckningar". kml-filen är i sin tur en xml-fil men begränsad till att innehålla bara vissa taggar.
 
Svar 2016-02-27 16:11   svbo
Testade igen, men filen hamnar bland alla spåren. Tror nog det är en återvändsgränd. Man kan hoppas på att de släpper kartorna i OSm vektorformat.
 
2016-02-25 16:07   olhe
Jättebra med moderna terrängkartor över hela Sverige. Själv använder jag minst 15 år gamla RIK filer i OziExplorer på min dator och från dessa RIK filer omvandlade OZFX2/3/4 filer i OziExplorer för Android.

Jag tror att Saibotb är ute efter något sätt att köra kartorna i OziExplorer som använder .map filer för att georeferera bildfilerna från ex.vis JEPG.

Alltså, hur kan man enkelt omvandla KMZ filerna till ett format som OziExplorer kan hantera eller få tillgång till SV-hörn koordinaterna för JPEG kartorna?
 
Svar 2016-02-25 23:29   Örnsätrarn
Jag är inte bekant med OziExplorer, RIK-filer eller OZFX2/3/4-filer. Jag har gjort jobbet i första hand för att jag vill ha kartor till min egen Garmin. Andra system är jag inte så bevandrad i, men eftersom kmz-filerna går att använda även på androider och i Iphones så tyckte jag det var intressant att prova. Jag vet att det kanske inte är det mest optimala sättet men att det ändå är användbart.

Beträffande koordinaterna för sydvästra hörnet så anges de av filnamnet i jämna 100-tal i SWEREF 99 TM. För en fil med namnet 63950_3250.kmz så har alltså sydvästra hörnet koordinaterna N: 6395000 E: 325000. Eftersom varje tile har 5000m sida så får man de andra hörnen genom att i tur och ordning lägga till 5000m.
 
Svar 2016-02-26 08:16   andershz
En KMZ-fil är egentligen en ZIP-fil med ett gäng JPG-filer och en XML-fil med kalibreringsinformation.
Det borde vara ganska enkelt att packa upp KMZ-filen och med ett simpelt script generera MAP-filer från XML-filen.
Jag gjorde ett provskott med en (1) JPG från en (1) KMZ, och det såg ut att stämma i alla fall.
 
Svar 2016-02-26 09:26   olhe
"Beträffande koordinaterna för sydvästra hörnet så anges de av filnamnet i jämna 100-tal i SWEREF 99 TM"

Problemet är att jag inte ser koordinaterna i JPG filerna och jag ser inte kartan i KMZ filerna. Moment 22....!
 
Svar 2016-02-26 10:03   olhe
Nu har jag hittat bladindelningen för KMZ kartorna. Den låg sist så jag såg den inte. Med hjälp av bladindelningen (den låg först) för JPG kartorna så kan jag nu översätta JPG filernas namn till koordinatnamn.

Simsalabim!
 
Svar 2016-02-26 12:38   Örnsätrarn
Jag råkade skriva jpg-filer men menade kmz-filer. Men min namngivning gäller även för de jpg-filer som finns zippade inuti kmz-filen. Ett enkelt sätt att få koordinaterna för sydvästra hörnet för alla tiles är att, med Google Earth installerat, dubbelklicka på den nedladdade kmz-filen. Då öppnas GE och alla tiles visas. I listan över Tillfälliga platser syns namnen (expandera kmz-filen) för alla tiles vilket ger koordinaterna enligt ovan. Ett högerklick och val av egenskaper ger visning av koordinaterna i valt format, tex UTM (grader, minuter, sekunder).
 
Svar 2016-02-26 12:41   Örnsätrarn
Välj sortera på namn så kommer översiktskartan överst. Det är därför jag lagt till en etta först i namnet.
 
2016-02-25 22:37   lenalm
Ifall du känner för att göra mer jobb än jättejobbet du redan gjort, så hittade jag en tom bit på kartbilden 63950_3250.jpg. Det går ett lodrätt vitt streck över Lilla Kåsjön i Öjersjö, Partille kommun, Västra Götaland. Jag vet ju inte om felet finns i Lantmäteriets grundmaterial eller om det har uppkommit i din behandling. Har du lust att kolla på det, så är jag tacksam.
 
Svar 2016-02-25 23:35   Örnsätrarn
Du har rätt. Det finns en dropout om 80m x 2200m i den tilen. Jag ska rätta till det inom några av de närmaste dagarna.
 
Svar 2016-02-26 01:08   Örnsätrarn
Nu är det fixat.
 
Svar 2016-02-26 09:19   lenalm
Jag är imponerad! Tack för hjälpen!
 
2016-02-28 11:33   Stefan113
Fantastiskt initiativ! Eftersom jag bor i Skåne laddade jag hem KMZ-filerna för det landskapet. Ser ut att ha blivit lite fel i 61500_3500 och 61500_4000. När jag öppnar filerna i Google Earth alt min Garmin blir ex Lund dubbelt och Sjöbo är delad på mitten.
 
Svar 2016-02-29 13:44   Örnsätrarn
Nu är det fixat. Ladda ner de två filerna igen.
 
Svar 2016-03-01 11:14   Stefan113
Nu ser det suveränt ut. Stort tack!
 
2016-03-01 07:18   sted0200
Suveränt bra jobbat och tack för att du delar med dig. Jag hade inga problem att ladda ner från Onedrive. Jag använder sedan programmet MAPC2MAPC för att omvandla kmz-filera till AlpineQuest (aqm) då jag använder appen AlpineQust i min androidplatta. Tack igen.
 
Svar 2016-03-05 10:10   olhe
Tack Stefan för tipset om MAPC2MAPC det verkar vara ett väldigt kompetent program som inte kostar skjortan heller.

Håller just nu på att konvertera alla Örnsätrans KMZ filer till OZFX2 som går att använda på min mobil med OziExplorer för Android eller i OziExplorer på min PC.
 
2016-03-23 23:24   aronwidforss
Underbart! Går det att få en uppdateringslogg för filerna på Onedrive så som du har på hemsidan? I något av dokumenten kanske. Tack för allt arbete du har lagt ner.
 
Svar 2016-03-24 11:17   Örnsätrarn
Funktionen finns inbyggd i Onedrive. Välj att visa bilderna i form av en lista (som i Utforskaren) genom att klicka på listsymbolen uppe till höger. Du kan då se datum då filen senast ändrades. Du kan även sortera på senaste ändringsdatum genom att klicka på rubriken "Senast ändrad".
 
2016-03-30 22:01   Anders Petrén
Jag lyckas inte få in kartorna i Locus....är det nån som kan förklara hur man gör?
 
2016-05-26 20:37   hakthu
Hej, bra jobb med att fixa kartorna till android. Dock hittade jag ett fel på kartan, det verkar som om två lika kartdelar ligger vid sidan av varandra. Den felaktiga kartdelen ligger runt denna punkt N 58°04.174' , E 16°12.841', söder om Falerum, Östergötland.

Mvh Håkan
 
Svar 2016-05-29 22:56   Örnsätrarn
Tack för påpekandet. Felet uppstod pga en störning vid nedladdning från Lantmäteriet och som jag inte observerade. Det är nu åtgärdat och är rättat i filerna Terrängkartan.zip och SödraTerrängkartan.zip. Felet fanns också i kartbladen 559 Överrum.jpg med och utan grid samt i 65000_5500.kmz. Samtliga är nu rättade och uppdaterade. Skulle någon upptäcka fler felaktigheter så kontakta mig.
 
Svar 2016-06-07 16:40   hakthu
Tack för att fixade till detta, perfekt att ha i mobilen när man åker omkring på små skogsvägar.

mvh Håkan
 
2016-11-01 09:45   macsailor
Tack för filerna! Bra jobbat! ;-)

Fungerar nu bra på min Garmin 64s. Laddade först in alla filerna på SD-kortet, men det blev tydligen lite för mycket för GPSen att hantera. Efter att ha valt ut vilka delar av kartan som jag behövde just nu, så fungerar det utan några problem.
 
2016-11-02 02:22   DoktorGlas
Hej! Vilken toppengrej! Jag skulle behöva lite hjälp dock.

Jag laddade ner Södra delen av terrängkartan för Android. Men jag förstår inte vad jag ska göra med OruxMaps.db. Är inte det ett Accessformat,nån slags databas? Finns kartorna där och hur får jag ut dem? Har inte Office bör tilläggas.
 
2016-11-02 02:30   DoktorGlas
OK, nu är jag lite klokare. Oruxmaps.db är ett format som används av Orux. Jag använder Orux, men har aldrig lagt in egna kartor. Innebär detta att jag måste ladda över hela 2.7 GB-filen till min mobil? Då sprängs den nog, är jag rädd. Jag missar nåt här. Vad?
 
2016-11-04 21:01   Kiw
Funkar perfekt till Locus!

Tack för filerna och nedlagt jobb!
 
2016-11-13 19:26   aleppinen
Ursäkta för min dåligt svenska.
Förstår jag rätt att det inte finns någon karta över Kebnekaise-trakten att ladda härifrån? Jag försöker alltså hitta en karta för min Garmin.
 
Svar 2016-11-13 22:46   Örnsätrarn
För att få kartor över Kebnekajse behöver du ladda ner Fjällkartan. Det kan du göra från min blogg http://www.utsidan.se/blogs/ornsatrarn/fjallkartan-for-gps.htm
 
2016-12-29 19:15   lars-ericb
Bengt,

Jag har en Garmin eTrex20x. Jag har laddat en av dina filer med 100 delkartor i Garmin/Custommaps och det fungerar fint. Tackar! Finns det något sätt att ladda ner fler filer på ett microSD-kort till min Garmin och sen flytta filer mellan Garmin/Custommaps och microSD utan att gå via en dator.
 
Svar 2016-12-29 21:00   Örnsätrarn
Hej lars-ericb! Roligt att du har nytta av kartorna. Jag har inte hittat någon riktigt bra lösning på detta problem men det här skrev jag i ett inlägg 25/8 i år(2016):
"Jag har nu testat att lägga in Fjällkartan (max 100 tiles) jag gjort på ett 8GB minneskort i min Garmin 62s. Det funkar utmärkt. Jag kopierade katalogen Garmin/CustomMaps från internminnet till minneskortet och bytte sedan namn på katalogen CustomMaps i internminnet till något annat. Vid start söker GPSen efter katalogen Garmin/CustomMaps i internminnet. Om den inte finns där söker den efter samma katalog på minneskortet och läser in användarkartorna därifrån. Det går alltså att preparera flera minneskort i förväg med olika kartavsnitt och sedan byta ut dem efter behov."
Samma förfarande kan användas för Terrängkartan. Nackdelen är att du behöver fler minneskort att byta emellan men du kan i alla fall byta kartområde utan tillgång till dator.
 
Svar 2016-12-29 22:35   lars-ericb
Tack Bengt. Jättefint.
 
2017-01-02 18:16   patcar
Hej! Centrum för kartan jag behöver i min GPS ligger mitt i en skarv mellan två områden. Jag behöver kunna ha den södra halvan av 66500_4500 och den norra halvan av 66000_4500 aktiva samtidigt i min GPS (behöver komma ner i ett område < 100 delkartor sammanlagt). Hur kan jag lösa det? Tar tacksamt emot tips.

Tack för tillgången till kartorna.

Mvh Patrik
 
Svar 2017-01-03 02:35   Örnsätrarn
Packa upp båda ZIP-filerna och dra dem över till Google Earth. Ta sedan bort de delkartor du inte behöver. Resten sparar du och drar över till din Garmin. När du sparar så välj "Spara plats som...". /Bengt
 
Svar 2017-01-04 16:32   patcar
Tack Bengt!

/Patrik
 
Svar 2020-01-18 19:11   hojbus
Fick du det att funka med Google Earth? Jag har testat (då jag bor i Jönköping) i skarven mellan 4st. kartblad att dra in de 4 kartbladen i Google Earth och sitta och släcka ner tiles som jag inte vill ha men när jag väljer "spara plats som" så sparar den likt förbannat ner alla 400 tiles i en kmz fil :-(
Någon som lyckats eller har de ändrat på den funktionen i Google Eart? Tipset är ju ändå några år gammalt?

/Jocke
 
Svar 2020-01-18 19:22   hojbus
Löste det själv....
Var ju tvungen att ta bort alla tiles man inte ville ha.... ränker tydligen inte att bara släcka ner dem.

Problem solved :-)

PS. Tack för ett kanonjobb!
 
2017-02-16 09:01   S Johansson
Hej Bengt!
Filerna som man laddar in i gps:en verkar inte kunna förstora ortsnamn när man zoomar ut. Men om jag förstått rätt så är varje karta i princip en jpg-bild eller? Friluftskartan för gps fungerar ju så att när man zoomar ut så väljer den automatiskt bort en del information, men tex gårdsnamn och höjdkurvor kan man fortfarande se.
Hälsningar
Stefan
 
Svar 2017-02-16 23:32   Örnsätrarn
Ja, du har i princip rätt. Lantmäteriets Fjällkarta och Terrängkarta är gjorda i skalan 1:100 000 resp 1:50 000. De är rastrerade och varje pixel motsvarar 10 resp 5m. Titta på deras visningstjänst så ser du det för dessa kartor. För att ändra informationen för olika zoomnivåer används vektorkartor (vilka ofta är förrastrerade för att effektivisera databehandlingen). Lantmäteriets topografiska karta i deras visningstjänst är en sådan. De filer jag gjort för GPS är av typen Garmin Custom Maps och där är det inte möjligt att använda vektorkartor eller utnyttja zoomnivåer för olika upplösning.
 
Svar 2017-02-19 13:07   S Johansson
Ok, tack ändå.
 
2017-03-01 18:30   litentuva
Länken verkar nere..?
 
Svar 2017-03-02 01:12   Örnsätrarn
Kartorna tar stor plats och jag har behövt flytta om lagringsplatserna. Det kan ha gjort att någon länk tillfälligt inte fungerat. Nu finns länkar till alla kartorna på platsen www.bengt.nolang.se/kartor. Denna portal är tänkt att vara densamma även om några kartor senare behöver byta förvaringsplats. /Bengt
 
Svar 2017-03-03 22:24   litentuva
Nu funkar det, finemang, tack
 
2017-04-21 21:13   t_andersen
Super bra jobb! Du är vår hjälte!
 
2017-07-02 09:07   Maser
Hej Bengt,

Stort tack för kartorna. Jag har dock ett problem. Länken för kartbladen till terrängkartan går inte att komma åt längre. Kan du vara snäll och lägga upp dom någonstans igen?

Mvh Fredrik
 
2017-08-18 10:50   jajen15
Hej. Fantastiskt jobb, tack så mycket Bengt.
Jag har en fråga. Har en android mobil. Laddat ner alla kartor, men jag ser bara fjällkartan i offline (Locus Pro). Alla kartor ligger i var sin folder i: sdcard/android/data/menion.android.locus.pro, men jag ser bara fjällkartan i appen. Någon annan som har erfarenhet med samma problemställning? Tacksam för al hjälp.
 
2017-09-26 02:33   Jamtlänning
Hej.. Är lite förvirrad.. Hur får jag in kartfilerna i min etrex35? Kan jag sätta in Micro Sd kortet i datorn och bara dra över filerna till sd kort o sen i gpsen och öppna i kartor.. El måste jag koppla in gps mot datorn o göra det med sd-kort i gps. Ja hur gör jag finns det ngn vänlig själ som kan förklara i bästa dummies anda.. Tack på förhand... Som sagt förvirrad efter att ha läst inläggen..
 
2017-11-06 09:04   tageg
Hej, superjobb du har gjort. Finns det någon chans att områdena norr om övertorneå/svanstein i tornedalen också kommer?
 
Svar 2017-11-06 17:01   Örnsätrarn
Jag vet att det finns ett område i Norrlands inland som inte täcks av varken FK eller TK. Vägkartan täcker detta område och innehåller ungefär samma typer av information som FK och TK men i lite annan utformning. Jag har funderat på att göra kartor för Garmin även för detta område men det har inte haft högsta prioritet. Kanske blir det av, kanske inte./Bengt
 
2018-01-05 17:21   blozzor
Hej, Tack så mycket för kartorna! Har letat ett tag efter detta.

Men, jag får inte in kartorna i gps.en. Jag har en Garmin 60CSx. Jag har lagt in kartorna i en mapp som heter "Garmin", där i ligger det redan två filer, samt mina kmz filer.
Väl inne i inställningar hittar jag inget som heter "Kartinformation", jag får heller inte upp fjällkartan på något annat sätt.

Gör jag något fel?
 
Svar 2018-01-05 22:27   Örnsätrarn
Följ instruktionerna på nedladdningssidan. Filerna ska ligga i katalogen Garmin/CustomMaps. Aktivera Egna kartor enligt punkt 4.
 
Svar 2018-01-06 16:29   blozzor
Det är lite de som är problemet.
I min Garmin verkar det inte finnas något "kartinformation" eller liknande.
mappen som finns på de minneskort som sitter i gps.en heter bara "Garmin"
 
Svar 2018-01-06 23:15   Örnsätrarn
Skapa mappen.
 
Svar 2019-08-13 12:57   Everklint
Detta funkar tydligen inte på en 60cx.
 
2018-08-14 22:27   HESO68
Har precis köpt en Garmin Oregon 700 och det ska bli spännande att se om jag får in kartorna på min enhet enligt instruktionen. Det smidigaste är ju om jag kan få till det med minneskort och byta det beroende på område, vi får se!

Min fråga nu är dock kmz-indelningen? När jag tittar på kartan oavsett nedladdad eller på skärm och förstorar så att jag ska se vilka områden som är lämpliga blir siffrorna bara ett blurr, antar att jag gör något fel eftersom ingen har kommenterat problemet. Vet inte vad jag kan göra annat än ladda ner och sedan förstora bilden?!
 
Svar 2018-08-16 23:26   Örnsätrarn
Ladda ner bladindelningskartan från siten med kmz-filerna. Den ligger sist om du har normal sortering av filerna. Öppna sedan kartan i en bildvisare och zooma in till 100% så kan du tydligt se siffrorna och kartbilder över områdena.
 
2018-08-29 20:17   rispalt
Blir glad varje gång jag laddat in dina kartor i min GPS. Så bra!!
 
2018-11-26 23:05   Tenn
Hej, Går det att få kartfilerna till Garmin gps i .IMG format?
Min GPS kräver en endaste fil som heter GMAPSUPP.IMG. Den klarar inte av kmz tyvärr..

/Tenn
 
Svar 2018-11-27 21:56   Örnsätrarn
Jag utnyttjar möjligheten att använda "custom maps" i Garmins GPSer. Där måste filtypen vara kmz. Img-formatet i Garmin är deras eget och finns inte beskrivet publikt. Hackare har delvis beskrivit formatet men en officiell beskrivning av formatet finns inte så vitt jag vet. Känner någon till en sådan så hör av er.
 
Svar 2018-11-27 23:33   Tenn
Tack för svar!
Är det samma problem att skapa dem som windows installer åt Garmin Base Camp?
På den här sidan kan man välja att ladda ned OpenStreetMap versioner som Windows Installer. Den installerar då kartan direkt i Base Camp och man kan sedan föra över den till GPSen.
http://www.frikart.no/garmin/velgkart.html
 
Svar 2018-11-28 11:58   Örnsätrarn
IMG-kartorna är vektoriserade liksom OSM. Därför går det att göra img av OSM-kartor med ett antal olika program. Det format jag använt är rastrerat och går relativt enkelt att göra om till "custom maps" med dess begränsningar i zoom och område. Garmin har även ett eget format för rastrerade kartor, jnx. Det klarar zoom och större områden. Det finns rutiner som kan generera jnx-filer från rasterkartor, men problemet ligger i att Garmin har inbyggda hinder för att stoppa in icke licensierade kartor i apparaten.
 
2019-01-02 07:38   Fjällkjell
Hej Bengt.
Länge sedan du fick återkoppling vilket betyder att allt troligen är väldigt bra. Jag har hittat en missad bit i pusslet när det gäller .kmz-filerna. I södra Norrbotten saknas en del öster om 7200_7500 som innefattar samhället Jävre och omkringliggande landsbygd med bland annat E4;an. Hoppas du har möjlighet att lägga till det någon gång.

Många hälsningar och Gott Nytt År.
Kjell Forssén
 
Svar 2019-01-02 12:52   Örnsätrarn
Hej Kjell, En ruta 7200_8000 saknades. Jag har nu lagt till den. Den innehåller bara ett fåtal kmz-filer då det mesta är vatten. Jag får också önska Gott Nytt År!
 
2019-01-02 08:07   Fjällkjell
Hittade en grej till. Där har jag svårt att avgöra om det är Fjällkartan eller Terrängkartan som borde gälla. Kanske det till och med tillhör området "vita fläckar" i Norrlands inland. Väster om Klövsjö och fram till ungefär Nysätern så saknar jag en bit. Kan jag ha bommat den vid nedladdning?

Hälsningar - igen!
Kjell Forssén
 
Svar 2019-01-02 10:09   Örnsätrarn
Nej, du har inte bommat den vid nedladdningen. Fjällkartan slutar ganska precis vid Nysätern. Klövsjöfjällen, liksom Vemdalsfjällen och Sonfjället, fanns helt enkelt inte med i Fjällkartan. Sonfjället finns i Terrängkartan men fjällen i Klövsjö och Vemdalen finns inte med där heller. Samhället Klövsjö finns med alldeles i västra kanten av Terrängkartan, men inte fjällen.

Hela Sverige finns med i Vägkartan som har i stort sett samma innehåll som Fjällkartan och Terrängkartan men med annan layout. Vägkartan har jag haft klar i mer än ett år men ännu inte lagt ut den. Men den kommer.
 
Svar 2019-01-05 19:19   Fjällkjell
Hej.
Tack för korrigeringen Bengt - Jävre är räddat åt "kartnördarna".
Nu har jag fått ihop både Terrängkartan och Fjällkartan i en enda sqlitefil - nästan 11 gb. Tidsödande men enkel att flytta. Sedan hoppar ju Locus över till norska kartan- som jag också har i en fil- om man skulle förirra sig över gränsen.
Vägkartan har jag för mig är ungefär samma som den gamla 100.000-delen som jag växte upp med så den ser jag fram mot.
 
Svar 2019-01-07 00:18   Örnsätrarn
11 GB låter mycket, Jag tycker att det borde vara ungefär ca 5-6 GB. Terrängkartan är på 4GB och Fjällkartan 0,4GB. Efter konvertering av den senare till 5m/pixel borde den vara runt 1.6GB. Både Terrängkartan och Vägkartan baseras på skalan 1:50000. Fjällkartan däremot 1:100000.
 
2019-03-20 08:05   skogsguru
Hej!

Jag laddade ner blad Laxå 590. Kommer "gröna kartan" uppdateras något mer? Den hantverksmässigt ritade kartan om du förstår mig? Eller är det bara terrängkartan web som gäller nu?

Det som saknas på kartan är den "nya" cykelvägen mellan Laxå-Finnerödja.

Mvh Jonas E
 
Svar 2019-03-22 23:01   Örnsätrarn
Det var länge sedan Lantmäteriets Gröna karta försvann. Den karta som jag tror du menar kommer från Lantmäteriets Topografiska rasterkarta. Den, liksom Vägkartan och Fjällkartan, utgick ur Lantmäteriets sortiment 30 juni 2018. De har alla ersatts av den Topografiska vektorkartan som finns att se på Lantmäteriets kso-tjänst (https://kso.etjanster.lantmateriet.se/).. Ingen uppdatering kommer att göras på de utgångna kartorna. Jag vill klargöra att jag har ingenting som helst att göra med Lantmäteriet. Vill du veta mer om deras kartor får du vända dig dit. De kartor jag lagt ut får betraktas som historiska även om de bara är något år gamla. Alla kartor blir det när de inte längre uppdateras MVH Bengt.
 
2019-07-02 18:19   hagasofia
Jag tog hem ett par delar av kartan, men efter det så kan jag inte få klickabara länkar, inga delkartor, på sidan:
http://bengt.nolang.se/kartor/terrangkartan/tkwebsite/.

Vad kan det bero på? Tog tyvärr inte den som jag var ute efte, utan började på kartdelarna utanför.
 
Svar 2019-07-04 23:10   Örnsätrarn
Jag kan inte upprepa problemet. Vad har du för webläsare? Kan du upprepa problemet även efter omstart av webläsaren eller vid användning av en annan webläsare? Beskriv i detalj vad du gjort så kanske jag kan hjälpa dig.
 
2019-07-15 15:46   viggoboy
Ny på detta
Jag kollade Lantmäteriets kartor för nedladdning
Då såg jag formatet ex.
bl_12.MAP
bl_12.tab
bs_12.DAT
bs_12.ID
sedan en ny xxx.MAP

Vilket program skall man ha för att se MAP?
 
Svar 2019-07-15 16:30   Örnsätrarn
Jag tror att filerna är avsedda att öppnas med det kommersiella MapInfo Professional Geographic Information System (https://www.pitneybowes.com/us/location-intelligence/geographic-information-systems/mapinfo-pro.html)..
 
2019-08-08 11:11   Everklint
Hej.
Jag får inte mina kmz filer att funka i mappen D:Garmin/custommaps
 
2022-07-19 15:28   Tii
Hej, Jag får dessvärre inte fram Garmin GPS kartan för terrängkartan på onedrive, utan får meddelandet att filen inte är tillgänglig. Gör jag något fel? Eller har du tagit ner kartan från onedrive, och finns den i så fall tillgänglig någon annan stans? Läst så mycket gott om kartan så vore verkligen kul att testa! :-)
 
2023-01-15 09:23   fjallenarbast
Hej!

Vilket fantastiskt arbete BN har gjort med alla kartor… och svar på allas frågor. Stort tack!

Råkar någon på forumet veta var man kan få tag i Terrängkartan till Garmin GPS när OneDrive-länken inte längre fungerar?

Mvh MB
 
2024-01-11 17:39   tobbedj
Hej Bengt,

Jag har länge använt dina kartor i mina GPS:er, och undrar hur du har gjort för att skapa tiles om 1000 x 1000 pixlar.

Som gammal orienterare är jag nu intresserad av att göra mina egna kartor för privat bruk (vandring) med exporter från https://kartor.gokartor.se/, men ser inget enkelt sätt att automatisera genereringen av jpg- och kml-filerna.

Något tips?

Som pensionär har jag en hög tröskel att komma över om jag ska damma av mina gamla programmerarkunskaper...

Mvh/Torbjörn
 

Läs mer i bloggen

I Sarek 50 år efter första gången.

Min kompis Hasse och jag gjorde vår första Sarekvandring i augusti 1968. Vi var då nyblivna studenter och det var vår första fjällvandring över huvud taget. De följande åren gjorde vi ett flertal Sarekvandringar. Därefter blev det ett uppehåll tills vi båda blev pensionärer. Då återupptog vi våra Sarekvandringar och har i några år planerat att göra en "jubileumsvandring" år 2018 för att fira att det var 50 år efter vår första. Ungefär tre veckor innan vår planerade vandring i augusti meddelade Hasse att han inte kunde följa med eftersom en familjemedlem drabbats av allvarlig sjukdom. Han skulle inte kunna glädjas åt turen och istället ha tankarna på annat håll. Vår tur skulle behöva skjutas på framtiden. Det var ett ledsamt besked och under en tid visste jag inte hur jag skulle göra. Skulle jag göra en tur ensam? Det skulle absolut inte bli detsamma när Hasse inte var med, men å andra sidan har jag gjort ett antal soloturer i Sarekområdet under senare år.

Nåväl, efter velande hit och dit bestämde jag mig för att åka upp till Kvikkjokk för att där bestämma om jag skulle vandra eller inte. Dit är det alltid roligt att komma.

En pensionärs problem i Pårek(2)

Dag 2, 19/6, fortsättning.

Jag låg alltså i vattnet efter att ha ramlat vid vadning av Boarekjåhkå vid Boarekjávrres östra ände. Jag låg på höger sida mellan stenar och bara mitt huvud och vänster axel låg över vattnet. Även ryggsäcken täcktes av vattnet. Höger knä gjorde rejält ont. Strax intill låg is kvar i gölarna så temperaturen i vattnet var därefter.

En pensionärs problem i Pårek(1)

Jag startade bilresan upp mot Kvikkjokk 14 juni. I år (2017) skulle den få ta 4 dagar istället för 2 som den brukar. Vanligtvis åker jag E45 upp genom Norrlands inland, den ger mig en så skön vildmarkskänsla och får mig att tänka på Canada. Men nu skulle jag göra en avstickare in till Gäddede, Stora Blåsjön, Ankarede, Stekenjokk och Fatmomakke. Där hade jag inte varit på 30 år och eftersom de gjort stort intryck på mig då så ville jag återse dem. På vägen upp mot Stekenjokk fick jag en försmak av hur sen våren var i de västra fjälltrakterna. Sjön Leipikvattnet på 468 m höjd var till hälften istäckt och när jag kom högre upp var det snö nästan överallt, bara i vissa sydlägen var det snöfritt. Det här fick mig att undra över hur det skulle bli att vandra i Sarek några dagar senare. Jag hade noga följt med i väder- och snörapporterna och visste att våren var sen i år, men också att det var stora skillnader mellan de västra och de östra delarna av fjällkedjan. Inte särskilt sent i öster, men mycket sent och mycket snö i väster. Jag skulle gå i de östra delarna så förhoppningsvis var det ganska snöfritt där.

Vid Stekenjokkvägen väster om Gelvenåhkoe.


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...