Bloggar > Mina Jörnisar och jag - det kunde ha varit ...

Mina Jörnisar och jag - det kunde ha varit ett liv på vägarna...

En friluftsblogg. Friluft såsomi kängor, ryggsäckar och tält. Och lite annat också kanske.

Kycklingstuvning, fullmåne och en glad jycke

Helgen bjöd på en kort övernattningstur med vandringsvännen J. Temat var goda samtal, lyxlagat och mjuka hundöron. Platsen var ett vindskydd längs Bergslagsleden, maten var kycklingstuvning och hunden som öronen sitter på heter Mikka.

Mikka är en av de mest väluppfostrade hundar jag träffat, men som ni alla säkert förstår så var det svarta, 1,5 åriga energiknippet till vorsteh tillställningens ständiga medelpunkt och "huvudperson". 

Fast nu är det inte henne det här skulle handla om, utan maten . Närmare bestämt den franska kycklingstuvningen. Exakt vad det franska i det hela består i vet jag inte, men jag tycker det låter fränt så jag brukar kalla den så. Vart jag fått receptet från vet jag inte heller.

Lite lyxigare, lite godare blir det om vikt inte är ett issue. Så var det ju nu; vi skulle inte gå långt och hade i övrigt bara lite sovgrejor med oss så maten och köksutrustning fick väga lite. Och jag lovar; det är väl värt det. I alla fall om man som jag är glad i mat!

Receptet funkar förresten hemmavid i köket med.

Tyvärr tog jag inte så mycket bilder, men jag ska försöka beskriva den i ord istället.

Kycklingstuvning, 2 portioner:

Utrustning: gryta eller högkantad stekpanna med lock. Helst av gjutjärn. Skärbräda och kniv. Stor träslev.

1. Skala två medelstora potatisar och en morot, skär i stora tärningar och koka så de är 2/3 klara, dvs lite för hårda för att äta. (Detta gjorde jag hemma innan avfärd, men kan givetvis göras i skogen med)

2. Hacka en schalottenlök, 1-2 vitlöksklyftor. En handfull champinjoner delas i halvor eller kvartar beroende på hur stora de är. En halv röd paprika skärs i lagom stora bitar. Lagom stora är så att de harmoniserar med de andra ingredienserna i storlek.

3. Fräs på strimlad kyckling i en slatt olivolja och en klutt smör. Peppra, men vänta med salt till senare. Kycklingen behöver bara får lite färg, inte vara helt genomstekt. Jag använde en 300 grams förpackning färdigstrimlad kyckling från affären för att göra det lite enkelt.

4. I med lök, vitlök och champinjoner och fräs på under nån minut tillsammans med kycklingen.

5. Deglacera pannan (med  ingredienserna i) med en halv deciliter torrt vitt vin. Låt alkoholen koka bort. Borde bara ta några sekunder i  het panna över öppen eld.

6. I med en- två matskedar flytande kycklingfond, kanske (max) en deciliter vatten och 2,5 dl grädde. Rör om.

7. Tillsätt paprika, potatis och morot. Krydda med timjan och rosmarin. (Dragon är gott i också, men det hade inte jag den här gången) Rör om, på med locket och se till att det inte stormkokar utan puttrar lite lagom i 10 min. Rör om då och då.

8. Ta av locket och låt stuvningen koka ihop i ytterligare ca 5 min, eller tills den är lagom reducerad utifrån tycke och smak. Under detta skede: provsmaka för att se om det behövs mer salt! Antagligen behövs inte det, men man vet aldrig.

9. Servera i träskålar och strö över lite färsk persilja. Sen är det bara att hugga in. En lättare Borgonge kan med fördel drickas till.  

Som synes så är det bara att hacka lite grönsaker och sen sköter det ju sig själv så det är verkligen lätt! Och jag lovar att det är väääldigt gott!

Det var nästan allt för den här gången. Nedan följer några stämningsbilder som inte har med matlagning att göra, men som är trevliga ändå :-)

Tills nästa gång: god tur!

Det låg ännu lite snö kvar i terrängen i östra Bergslagen.

I takt med att skymningen tilltog, gav sig molnen av och natten blev stjärnklar. Fullmånen gjorde den dessutom väldigt ljus!

Klockan 07.23. Runt nollan, rejält blåsigt. Sovsäcken är sällan så varm och skön som just innan man ska kravla sig ur den på morgonen. Egentligen är det underligt att jag inte sitter där än...

Postat 2021-03-01 22:30 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook