Bloggar > Mina Jörnisar och jag - det kunde ha varit ...

Mina Jörnisar och jag - det kunde ha varit ett liv på vägarna...

En friluftsblogg. Friluft såsomi kängor, ryggsäckar och tält. Och lite annat också kanske.

Självbilden och ofrivilliga identiteter

Sysslar man med bushcraft om man gör en egen såg för  friluftsbruk? Har alltid slöjdat och hållit på med friluftsliv. Alltid varit intresserad av gamla tekniker. Alltid haft "pälsjägardrömmar". För några år sedan fick sånt ett namn: bushcraft. Hippt så det förslår. Men jag har svårt att bekänna mig till denna subkultur. Vilket ju egentligen är märkligt. Jag tycker ju i stort sett allt som ingår är "bra" och roligt. Och jag anser att vi generellt gott kan försöka hänga mer i naturen, gärna på lite naturligare vilkor. Men ändå detta mentala motstånd. 

Ihopfälld ser sågen i alla fall ut såhär:

Ett 530 mm långt blad infällt i "handtagen" som fungerar som eggskydd. Till det ett lika långt mellanstag. I ena handtaget är spännanordningen av fallskärmslina och en träbit fäst.

Bladet är infäst i handtagen med en skruv och låsmutter samt två brickor för fixering i skåran. Bladet löper lätt och fritt så att handtagen kan fällas ner över den vassa sidan av bladet och utgöra "eggskygget".

En annan sak som jag har väldigt svårt för är sk "preppers" fastän jag själv nog uppfyller de flesta kriterier för att vara en sådan. Både när det gäller kunskaper/ färdigheter och saker som finns hemma för att klara ev kriser: Vi har grävd brunn, tre eldstäder inomhus varav en kan användas för matlagning, bor på landet och det finns ett gammalt utedass. Det finns nog mat i olika former hemma för minst en vecka över tiden, det finns en låda med allsköns batterier, jag är jägare med vapen och ammunition för ett mindre krig hemma, och alla i familjen har ett överflöd av friluftsutrustning. Hustrun är dessutom odlingsexpert och vi har en stoooor äng som kan odlas upp samt bor i växtzon 2. Så. Brig it on! We'll survive. Men blääää. Jag har sååå svårt för det där. Vet inte varför. Jag bara bor på landet. Och då har man allt sånt här hemma. Och kan en massa saker. Och jag gör bara som MSB rekommenderar; att ha egen underhållsberedskap för tre dagar. Som en ansvarstagande medborgare. I övrigt tycker jag man hellre ska lägga sin kraft och energi på att bidra till ett starkare och robustare samhälle om man nu är orolig för katastrofer än att smida planer för nån "Mad Max" värld.

Men åter till sågen. Den monteras enkelt genom att eggskyddet svängs kring fästpunkterna i bladet och mellanstaget passas in i därför avsedda urtag. 

Därefter läggs snöret i skåran i motstående handtag och tvinnas med hjälp av spännbiten. 

Sågen blir förvånanvärd robust om man spänner snöret ordentligt. Visst, man sågar inget tjockare än knappt 2 dm, men det räcker ju rätt långt. Tänkt ändamål är ju i huvudsak tunnare pinnar och stockar till ved. Eller om det var själva tillverkningen som var målet. Ungefär som på tur. En god tur. Vilket jag önskar er alla. 

Och kom ihåg att såga varsamt. Det blodar så hiskeligt om man sågar snett!

Postat 2017-03-04 21:07 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!