Denna blogg handlar om motivation och en vandring från Treriksröset till Smygehuk.

Håller på med planeringen av: Expedition "Nord till Syd" om motivation, mental träning och att vandra genom Sverige från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder.
Har nu byggt om min hemsida och om ni tidigare lagt ett bokmärke så funkar det inte mer. Adressen är nu enbart www.nordtillsyd.se
Tidigare fanns det även ett tillägg start.html men med detta fungerar det inte längre

Användarnamn: nordtillsyd

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Navigering, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:


2008:
Mars, April, Maj, Juni, Juli

Rapport från Stålmannen ;-)

Påskhelg och kallt här nere i Skåne och hela rummet fullt med vandringsprylar.

Vildmarksmässa och nätverkande

Att det var Vildmarksmässa i helgen kan knappast gått någon på detta forum förbi. Jag var naturligtvis där, hela fredagen från öppning till stängning och sedan ett kortare besök på söndagen. I år var mässan extra spännande för mig, med tanke på min förestående expedition och jag var där dels för att kolla prylar och shoppa samt för att göra reklam för mig och min hemsida. Den respons jag fick när jag berättade om min kommande vandring var enbart positiv och jag har nu lärt känna många trevliga människor.
 
Lena stod i Outsides monter och gjorde reklam för Bothnialoppet och hon berättade om gästfriheten bland människor uppe i Tornedalen på ett sådant sätt att jag redan längtar upp  dit. Annars har just delen från treriksröset och ner till bottenviken, varit det som känts psykologiskt tyngst.

 
Lena från Ghotialoppet 

Så börjar jag fundera på......

hur jag ska ta mig upp till Treriksröset? Ulf på turistinformationen i Karesuando är väldigt hjälpsam. Han har försett mig med de busstider som behövs. Det finns förbindelser ända upp till Kilpisjärvi. Då handlar det om två dagar från Kiruna. Jag kommer med flyg och har lite dåligt samvete för det utsläpp jag orsakar men jag kommer inte att bidra till växthuseffekten så mycket på hemvägen ;-). Om allt klaffar så kanske jag hinner med bussen till Karesuando samma dag (bussen avgår 40 min efter det att mitt flyg landar), men jag får troligen räkna med en övernattning i Kiruna. Om det är någon från Kiruna som läser bloggen får ni gärna tipsa om vad som är sevärt. Ok, sedan buss till Kausresuando och där får jag stanna en natt. Dagen efter buss på finska sidan upp till Kilpisjärvi, men där är det nog stopp. Har isen gått så finns ju möjligheten att åka båt och då blir det bara en promenad på tre kilometer för att nå röset. Men normalt sett så hålls pimpeltävlingar på sjön i maj, isåfall blir det en kanske psykiskt tung vandring på 12-13 km åt fel håll. Men det kunde ju vara ok att slå sitt första läger någonstans i närheten av betongklumpen efter en lagom dagsetapp och sedan påbörja vandringen söderut dagen efter.

Normalt så kommer myggen däruppe runt midsommar, men nu verkar inte vädret vara så normalt längre. Eller kanske det onormala kommer att vara normalt snart. En mygghuva och myggmedel är nog bra att ha redan från början. Och när jag funderade på mygg så var det lätt att halka in på fästingar. Ska jag vaccinera mig, eller inte? Mot borelia går det inte, men mot TBE finns vaccin fast det är inte på så många ställen som TBEn finns. 

Galenskap, vetenskap eller bara en massa tid över?

Man skulle kanske förledas att tro att jag är en äventyrare, men då bedrar man sig. Jag är killen som inte så himla gärna går ut när det är blött och regningt. Jag är den som gillar att sitta hemma och mysa när höstvindarna blåser. Jag gillar inte ens att sova i sovsäck, nytvättade lakan och en riktig säng är skönare, men någon gång emellanåt så ger jag mig ut. Då är det svettigt, myggen är svåra, det kliar och skaver och det bästa med att vara ute på några dagars vandring är att komma hem. Fast jag gillar äventyr, åtminstone att läsa om dem och sedan prova ett litet  äventyr själv. T.ex. så har jag alltid fascinerats av höga berg, så jag stack till Nepal och trekkade upp till Base camp. Det var mer än tillräckligt för mig. Jag var nere i Argentina och försökte klättra Aconcagua men fick vända på 5.500 möh pga snöstorm. Det verkade som om jag var den ende i gruppen som inte var ledsen för det. Jag är m.a.o. en dålig till normal frilufts-utövare.

Kan jag motivera mig till att vara ute på vandring i fyra månader (eller mer)? Vad behöver jag tänka för att få mig själv att fortsätta, dag efter dag? Jag ska i denna blogg försöka redogöra lite om mina förberedelser, mina tankar och funderingar. Kolla gärna in min hemsida, (www.nordtillsyd.se) den är i nuläget i startgropen men jag kommer att fila på den ytterligare fram tills startdatum. 


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.