Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Vargavidderna

Vi dricker morgonkaffe uppe i fågeltornet vid vindskyddet i naturreservatet Vargavidderna, strax söder om Laxå. 

Klockan är bara sex på morgonen. Det har varit dimmiga morgnar i Närke några dagar och vi - jag och Livkamraten - hoppades få vara med när dimman lättade över Södra Åsmossen där vindskyddet är beläget. N59°00.565   E014°27.884

Vindskyddet är ca 2,5 x 4 m. Det är ovanligt så till vida att det hänger ett regndraperi framför öppningen som kan dras för. Framför vindskyddet finns en eldstad med galler och bänkar runt. Här finns gott om ved och redskap. Vindskyddet är mycket vackert beläget precis på kanten til den stora mossen. Två nackdelar bör nämnas: Här finns inte något dass och enbart myrvatten.

Bilden nedan är tagen vid ett annat - soligt - tillfälle.

Dimman gör omgivningen mjölkig men vacker. Det är alldeles vindstilla och därför praktiskt taget knäpp tyst. Desto större blir överraskningen när vi plötsligt hör långa, dova ylanden på avstånd. Det håller på nästan en minut och är en blandning av minst tre röster. Varg? Det är det första vi tänker på. Men... har inte Hasselforsreviret upphört att existera? Att enstaka vargar kan ge sig ut på vandring, det känner man ju till, men en hel familj?

Efter ett par timmar lämnar vi platsen för att gå en runda runt sjön Gryten som ligger i den andra änden av naturreservatet. Då hör vi ylningarna en gång till.

Stigen runt sjön är ungefär 8 km om man räknar från parkeringen. Man passerar lämningarna efter Högskogs gamla boställe på vägen till sjön. Här har kolats och slåttrats till relativt modern tid.

Stigen runt sjön är mycket vacker och lättvandrad. Man passerar två rastplatser med eldstäder och god tillgång på ved. Vid den ena stannade vi och grillade ett par korvar. Under tiden vi satt där lyfte dimman sakta, sakta. Någon sol hann vi dock inte njuta av innan det var dags att bege sig hemåt.

Detta naturreservat rekommenderas varmt om man är ute efter en vacker promenad och en övernattning i vacker natur. Glöm dock inte att ta med dricksvatten.

Postat 2014-09-20 15:54 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar