Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Friluftslitteratur - Mitt val Placerad på karta

 http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=52774

Hmmm... Tråden ovan hoppades jag en del på... men den tycks ha dött. Ja, jag har ju inte heller bidragit till den även om jag gjorde ett försök. Jag började faktiskt skriva ett inlägg, men upptäckte att det blev så långt att jag hellre skulle vilja ha det i min blogg.

Jag läser mycket under mina vandringar och ska här försöka minnas de bästa böckerna. Här kommer inte att nämnas några deckare och inte heller några titlar av våra mest ekonomiskt framgångsrika författare. Visst läser jag dessa böcker också, men de behöver knappast någon presentation.

Douglas Adams / Liftarens guide till galaxen
Detta är en helt vansinnig bok. Den betraktades kanske som en ungdomsbok när den kom, men den blev så omtalad att jag inte kunde låta bli att skaffa mig ett ex. Pocketversionen består av nästan 900 sidor med mikroskopiska bokstäver. Detta faktum - men tidvis också innehållet - gjorde att jag flera gånger tänkte lägga boken ifrån mig. Men jag lyckades inte och efter ett tag var jag fast.
Boken handlar om jordvarelsen Arthur Dents och rymdvarelsen ord Prefects resa såväl genom universums olika delar som genom dess olika tider.
På något sätt är den jämförbar med Tolkiens böcker - fast ändå precis tvärtom. Fantasin har de båda författarna i varje fall gemensamt.
Nadeem Aslam / Kartor för vilsna älskande
Nadeem föddes i Pakistan 1966 och flyttade till England på 80-talet. Boken handlar också om tre generationer pakistanier i England där det är stor skillnad i sättet att leva mellan den äldre och den yngre generationen. En kärlekshistoria jag lärde mig mycket av att läsa.
Paul Auster / Illusionernas bok
Auster skapar sin egen värld. Har du läst en av hans böcker (oftast New York-trilogin) så förstår du vad jag menar. Antingen lever man sig in i hans värld... eller inte. Jag tror inte att man är oberörd av hans skrivande.
Efter att ha blivit änkling blir universitetsläraren David Zimmer som besatt av stumfilmsskådespelaren Hector Mann och får oväntat kontakt, eller...?
Rolf Edberg / Spillran av ett moln
Tillsammans med denna bok blev jag vuxen. Jag läste den första gången när jag låg i lumpen och har återkommit till den flera gånger sedan dess, bland annat under någon fjälltur.
John Ajvide Lindqvist / Låt den rätte komma in
När jag köpte boken visste jag ingenting om den. Det ökade förstås min häpnad. Jag var inte beredd. Jag tänker inte säga mer OM det är så att någon som läser detta inte känner till boken. Läs den! Se sedan filmen.
James Meek / Den yttersta kärlekens Gulag
Så här presenteras innehållet på bakpärmen:
"Sibirien, vintern 1919. Den lilla staden Jazyk är ockuperad av en tjeckisk legion som håller alla invånare i ett järngrepp, anförda av den storhetsvansinnige kaptenen Matula. (...) Vad de inte vet är att större delen av folket i staden tillhör en förbjuden sekt med religiösa kastrater, självstympare, som drar sig undan resten av världen.
Till detta kaos kommer den förrymde lägerfången Samarin, halvt galen av hunger och köld."
Ryskt? Javisst! Och bra.
V S Naipaul / Ankomstens gåta
En annorlunda bok som egentligen inte handlar om något särskilt. Jo, möjligen om författarens flytt från Trinidad till södra England. Det låter dötrist, men språket är fantastiskt och jag fängslades av hans något monotona vardag i England.
Jag läste boken under min första ensamvandring i Abisko. Ett gott sällskap.
Göran Tunström / Berömda män som varit i Sunne
Någon gång på 60-talet kommer Astronauten till Sunne. Tunström berättar med kärlek om de människor som bor och verkar där.
Carl-Johan Vallgren / Den vidunderliga kärlekens historia
En av de mest fantastiska skrönor jag läst! Hercule Barfuss föds på ett glädjehus i Königsberg 1813. Han är vanställd och människor skyr honom. Men han älskar...
Bob Hansson / Gunnar
Utan nytt hjärta hade Gunnar inte funnits längre. Men vem har han blivit? Är han inte längre betongare på bygget? Och varför flirtar han med en dagisfröken? Jag håller med undertiteln: En rolig bok om tråkiga saker.
Mario Vargas Llosa / Paradiset finns om hörnet
Målaren Paul Gaugins liv vävs samman med hans farmor Flora Tristán, "feminst och utopisk socialist".
Jag fängslades först och främst av Gaugins liv och leverna vilket jag inte kände till något om. Intressant och skrämmande.
Positioneringen gäller Lindhska bokhandeln i Örebro, där jag köper de flesta av mina böcker.

Postat 2009-02-19 12:43 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kilsbergen 11: Vinterträning del 2 Placerad på karta

Va?! Hemma redan?

Mmm... Det var ju inte tänkt så... Så här skrev jag i mitt förra inlägg: "Mina förhoppningar är att få testa lite ny utrustning under riktigt vintriga förhållanden. Inte minst mitt Akto ska få sig en duvning."

Nu blev det enbart en natt. Orsak: Båda bindningarna pajade! Salomon... Mekaniken slutade helt enkelt att fungera och jag fick inte av mig skidorna!

 

 Är det någon som försökt krypa ner i en sovsäck med skidorna på? Visserligen har jag en ganska stor sovsäck, men inte SÅ stor. Jag blev tvungen att ta av mig pjäxan, leta fram kniven och med våld öppna bindningen. Först den ena på första kvällen och sedan den andra vid lunchtid dag två. Det hade väl fungerat om jag haft någon sorts bivackskor, men det hade jag alltså inte...

Nu är skidorna inlämnade. Nya bindningar ska på. Får se om jag hinner ut igen...

Någon (var det Britt?) hade funderingar på om inte Aktot är i minsta laget för en vintertur. Visst är det litet, men det var inte storleken i sig som var problemet, däremot en bieffekt... Isfallet i Njupeskär är ett intet i jämförelse med hur det såg ut på insidan av tältduken på morgonen. Det var tur att min sovsäck har gore-tex-membran.

Bortsett från ovanstående var turen fantastisk. Vädret var kallt men vindstilla. Första dagen var strålande solig.

Snön hängde trolskt från träd och grenar. Stundtals åkte jag genom ett riktigt sagolandskap.

Iskristallerna gnistrade som krossat glas i motljuset .

Jag valde olika typer av terräng. Drygt hälften av färden gick i preparerade spår. Resten var omväxlande sjöar, myrar, skogsbilvägar och snårig terräng. Jag sökte mig medvetet till lite kuperad terräng - både uppför och nerför - för att träna på att hantera pulkan. Det gick över förväntan. Jobbigast var givetvis att ta sig fram i obanad terräng. Snön här i Närke är väldigt porös vid sidan av de preparerade spåren. Pulkan gräver lätt ner sig. Med största sannolikhet kommer snön i fjällen kring påsk att vara betydligt fastare och bärkraftigare.

För närkingarna på Utsidan kan jag berätta att jag startade uppe vid Digerberget strax utanför Pershyttan.

 

Jag följde sedan Kilsbergsspåret ner till Ramshyttan. Där lämnade jag spåret och tog mig på Rammsjön. Ute på en av de små öarna finns ett inbjudande vindskydd.

Därifrån fortsatte jag via Långtjärnen och Kvarnsjön på egna stigar fram till Skrikarboda där jag slog läger.

Dagen därpå följde jag åter Kilsbergsspåret fram till Lisselängen. Där svängde jag av upp till Tomasboda för att få prova de ganska branta backarna ner därifrån. Jag letade mig sedan fram till Bergslagsleden via Vintergatan, i akt och mening att följa den till Ånnaboda. Efter en dryg kilometers trampande i oländig terräng beslöt jag att vända om. Istället följde jag Vintergatan fram till Kilsbergsspåret och åkte väster om Gårdsjön raka vägen till Ånnaboda. Där tröstade jag mig själv.

Som avslutning kan man väl säga följande: Det var en rasande tur att bindningarna pajade nu och inte uppe i fjällvärlden.

Positioneringen gäller Tomasboda (Kilsbergsstugan) - Kilsbergens högsta punkt.

Postat 2009-02-17 16:29 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Kilsbergen 10: Vinterträning

Sitter här på fredagkvällen och planerar. På måndag är det dags för träning - på allvar hoppas jag. Måndag till torsdag tänker jag bege mig ut med skidor och pulka - ensam. Jag håller mig på hemmaplan i Kilsbergen. Visst har de lovat kyla?

Mina förhoppningar är att få testa lite ny utrustning under riktigt vintriga förhållanden. Inte minst mitt Akto ska få sig en duvning. Sen längtar jag efter ensamheten men kanske framför allt tystnaden. Arbetar man som majje är tystnad ofta en lyx.

Finns det några närkingar som läser det här? Ska ni till Kilsbergen i veckan? Håll utkik efter en skygg man med pulka och ett rött Akto. Ser ni någon sådan är det med största sannolikhet jag. ;-)

Jag återkommer med någon sorts rapport.

Håkan

 

PS Vaddå vinterträning? Jo... målet är fortfarande en Sarektur. Tyvärr blir det inte i år. Jag har insett mina begränsningar. Jag vill ha lite mer kunskap/erfarenhet av vintrighet innan det är dags. Så jag hoppas på svinkalla nätter och stormiga dagar. DS

Postat 2009-02-13 22:52 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!