Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Två överraskande möten på Trinisla Placerad på karta

Inspirerad dels av min nuvarande kvällslektyr och dels av Fowwes senaste blogginlägg vill jag berätta om två mycket olika och mycket oväntade möten på Trinisla...

 

Sedan ganska många år tillbaka tillbringar vi någon av vårens långhelger i kajak i någon vacker skärgård. De senaste 5-6 åren har vi utgått från Grebbestad för att sedan söka oss söderut, in i Fjällbackas fantastiska övärld. Denna skärgård erbjuder ett överflöd av underbara strandhugg/tältplatser och ett inte oävet antal intressanta studiebesök, såväl historiska som kulturella. (En artikel om detta område har legat och grott i mitt bakhuvud ett antal år. Den dyker nog upp så småningom.)

Redan första gången vi paddlade i detta område besökte vi den  fantastiska lilla viken på Trinislas östra sida. Den är ganska smal, och viker in mot sydväst. Detta gör att den är skyddad från väder och vind från snart sagt alla väderstreck. På vikens norra och västra sida reser sig mäktiga granitklippor som mycket effektivt skyddar mot besvärande väder. Men även mot söder och öster finns runda - om än inte så höga - granitformationer som inbjuder till solbadande om vädret tillåter. Man kan definitivt tillaga sin mat i lä om inte vinden kommer från nordost. Och hur ofta gör den det?

Om man kommer från norr eller nordost - alltså från Grebbestad - så ser man viken lysa på långt håll i vackert väder. Den ser mycket inbjudande ut. Om man däremot kommer till Trinisla från söder, så kan det mycket väl hända att man paddlar förbi utan att märka den, om man inte vet vad man letar efter.

 

Den fantastiska stranden där hav och land möts på Trinsla.

 

Så var det andra gången vi tänkte oss till Trinisla. Om jag inte missminner mig hade vi tillbringat natten nere på Dannemark - en bit söder Hamburgsundskanalen. När det närmade sig lunch beslutade vi oss för att sikta på Trinisla. Ett bättre lunchställe är svårt att tänka sig. Vi kom alltså glidande från söder. Nu var det inget problem för oss att hitta. Vi visste ju vad vi letade efter.

Om man befinner sig på stranden till denna vik så har man en underbar utsikt mot nordost - ett mycket vackert skärgårdshav. Däremot har man ingen möjlighet att se åt några andra väderstreck om man inte kliver upp på de mjuka klipporna. Det gjorde inte Hon&Han.

När vi så sakteliga gled norrut längs Trinislas östra sida - i sundet mellan Trinisla och Gåsön - var vädret helt fantastiskt. Solen sken från en molnfri himmel och skänkte oss den första riktiga sommarvärmen. Havet låg nästan kav lugnt när den första kajaken så sakteliga började runda den skyddande granitvallen för att svänga in i viken. Till vår stora förvåning ändrade plötsligt den främre kajaken riktning och fortsatte norrut. När vi kom fram till samma ställe tittade vi undrande in i viken... och förstod manövern... Där inne fanns en liten utombordare och på stranden låg Hon&Han. Vi såg dem, men de såg garanterat inte oss. De hade full fokus på varandra. Vi gled sakta vidare och hittade så småningom ett annat lunchställe.

 

Något år senare inträffade det andra oväntade mötet på Trinisla. Denna gång hade vi hunnit slå läger. Tiden var dock inte mogen för matlagning, så vi beslöt oss för att utforska ön.

Själva viken är början på en spricka i berggrunden som går tvärs över ön. I fortsättningen är den ganska svårforcerad, med en hel del snårig växtlighet. Dessutom har det rasat ner en del riktigt stora stenblock som skapat grottor och tunnlar som den någorlunda vige givetvis lockas att utforska. Det gjorde vi. 

Trinislas inre.

 

När vi kommit ut på andra sidan och började skönja havet åt väster, hittade jag den största spyboll jag någonsin sett. Utöver ett stort antal fjädrar och små benrester, innehöll den två par små rovfågelsfötter! Jag antog att det var fråga om havsörn. Strax efteråt hittade någon en till.

I samma ögonblick som vi lyfte våra huvuden från denna andra spyboll för att fortsätta vår vandring, ryggade vi alla till. Plötsligt lösgjorde sig något enormt från klippväggen strax intill. Döm om vår förvåning när en jättelik (i varje fall på så nära håll) berguv makligt flaxade bort från oss och vidare över vattnet. Det förklarade spybollarna.

När vi så småningom återvänt till tältplatsen och pysslade med vår matlagning började plötsligt ett stort antal fåglar - kråkor, trutar och måsar - att väsnas på Gåsön på andra sidan sundet. Vi såg att de störtdök mot ett bestämt ställe. När ögonen hade fokuserat ett tag upptäckte vi berguven som satt på ett klipputsprång utan att ta någon som helst notis om den skränade fågelflocken. De dök så nära att uvens örontofsar fladdrade, men i övrigt satt den helt stilla. Efter kanske 10 minuter tycktes de övriga fåglarna glömma bort uven och den fick sitta ifred. Tala om självbehärskning.

 

Och vad har detta att göra med min kvällslektyr? Jo... När jag besökte bokhandeln härom dagen hittade jag en skönlitterär bok med titeln "Mannen på Trinisla". Den gick bara inte att motstå. Jag har nyss börjat på den. Undrar just om det dyker upp någon berguv? Troligare kanske att Hon&Han finns med...

Postat 2009-01-23 21:50 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fågelskådning på Tvärsnytt

Kan inte låta bli att lägga in denna länk med en mig närstående ornitolog:

http://svtplay.se/v/1402774/ny_teknik_underlattar_fagelskadning

Postat 2009-01-20 17:21 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Är du ornitolog? Läs inte detta! Placerad på karta

Ser du dig själv som fågelskådare? Då kan du sluta läsa redan nu. Här finns ingenting av intresse. Men ni andra? Olika typer av kunskap är en icke föraktfull dimension till allt friluftsliv. Jag försöker så sakteliga öka mina egna kunskaper inom vissa områden som jag tycker mig ha glädje av i mitt friluftsliv. Fjällväxter och fåglar (från början enbart fjällfåglar) är de delar som jag verkligen har försökt att förbättra mina kunskaper inom.

Jag kallar mig inte för fågelskådare, men jag är intresserad. Så pass intresserad att jag ger mig ut för att leta reda på fåglar som ANDRA har sett. Jag har nämligen blivit en sån där "kryssare" (som vissa ser ner på). Det innebär att jag har lite olika listor där jag kryssar för vilka arter jag sett. Just nu har jag fyra listor igång. Här kommer en kort presentation.

ÅRSLISTA: Det är precis vad det låter som. Jag markerar alla arter jag sett under ett år. Denna typ av lista började jag med år 1999. Det året lyckades jag hitta 115 arter. Sedan dess har jag aldrig sett färre än så. Oftast betydligt fler. Toppnoteringen gäller år 2006 med 186 arter. Förra året stannade på 152 trots en resa till Stora Karlsö. Troligtvis kommer det att bli mycket svårt att slå rekordet. Detta beror främst på att vi flyttat från Sköllersta (som ju ligger i direkt anslutning till ett av Sveriges finaste fågelområden - Kvismaren) och in till Örebro. I år har jag än så länge kommit upp i 33 arter. Det får nog ses som en tämligen bra start.

TRÄDGÅRDSLISTA: Här noterar jag alla de arter jag sett i min trädgård, eller sett från trädgården. Från 1999 - då jag började kryssa - till och med år 2006 - då vi flyttade från Sköllersta - hade jag sett 71 arter i vår trädgård. De mest spännande var nog 4 havsörnar vid samma tillfälle samt när en pilgrimsfalk slog sig ner i en vinbärsbuske. Sedan flytten till Örebro har jag inte brytt mig så mycket om denna lista. Den har än så länge inte nått upp till mer än 22 arter.

LIVSLISTA: Här finns samtliga arter markerade som jag någon gång sett. År 1999 var det 168 arter. Sedan dess har listan ökat varje år (utom 2003) och är nu uppe i 238 arter. Förra året ökades listan med följande fyra arter: tordmule, sillgrissla, lappuggla och grå flugsnappare.

GULDLISTA: Detta är listan med högst status. De arter som finns markerade här är enbart de som jag själv upptäckt och som jag själv lyckats artbestämma. Denna lista ökade det gångna året från 187 till 199. Arterna var bivråk, kustpipare, skogssnäppa, tordmule, sillgrissla, kungsfiskare, forsärla, rödstjärt, svarthätta, grå flugsnappare, mindre korsnäbb och ortolansparv.

 

Olika observationer har olika hög status. Längst ner på "statuslistan" kommer bl a de skäggmesar jag kryssade för idag.

  1. Jag hade läst på internet var de skulle finnas.
  2. Hittade dem inte. Frågade då "välkänd ornitolog" på plats. Visades till rätt ställe. Fortfarande ingen kontakt.
  3. Ornitologen tog fram sin mobil och spelade upp skäggmesens lockljud. DÅ hörde vi dem svara. Men vi såg dem aldrig. Nu räcker visserligen "hörkontakt" för att få sätta ett kryss, men....

I andra änden av "statusskalan" kommer den stenfalk jag såg lite senare och själv lyckades artbestämma. Som grädde på moset var det årets första stenfalk - i varje fall i Kvismaren.

Avslutningsvis dagens skörd:

Kumla, reningsverksdammen: smådopping, sothöna och stjärtand.

Kvismaren: blå kärrhök hona, två havsörnar, fjällvråk, tornfalk, stenfalk, skäggmes, varfågel och korp.

(Positioneringen gäller stenfalken.)

 

Postat 2009-01-06 17:48 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Den magiska gränsen passerades... och jag märkte inget! Placerad på karta

...och jag som hade tänkt skriva något spektakulärt!

???? (Jag har passerat 1000 inlägg här på Utsidan... utan att jag märkt det! Trauma!!! Men, som Per Elofsson sa: ... ja, ni vet...)

 

En makalöst vacker vinterdag har det i varje fall varit i Örebrotrakten! Istället för att gräva ner mig över ett missat skrivtillfälle, tog vi - jag och Livskamraten - cyklarna ut till Oset-Rävgången för att njuta av vädret och kanske få syn på någon fågel. Vi blev rätt nöjda när vi hittade gråhäger, steglits och trädkrypare utöver alla förväntade arter.

Dagen fortsatte kanske än bättre efter hemkomsten, när - mitt i brödbak och matlagning - telefonen ringer och det är skidkompis A som vill kolla upp de sista detaljerna innan han bokar tågbiljetterna till Enafors den 3 april. Nu är biljetterna beställda och kartan har givetvis åkt fram igen.

För ett tag sedan startade jag denna tråd: http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=53356

Jag har tyvärr inte fått så värst många synpunkter. Är det någon läsare till detta inlägg som vet/tror/tycker något om "dörrarna" i Jämtlandsfjällen så hör av er.

 

Nyårsaftonen tillbringades traditionsenligt med vänner från Kumla. Det har ju inte så mycket med friluftsliv att göra, men på natten - när vi kommit hem, slagit oss ner en liten stund i soffan - började vi samtala om sommarens vandring. (Jodå, vi talar om andra saker också... ibland.) Utan att ta med några detaljer, kan jag i varje fall berätta att vi två tillsammans ska försöka göra en riktigt krävande tur i Sulitelma som bland annat innehåller en tur på kammen mellan Stuorrajiegna och Salajiegna, från söder till norr.

Efter ett antal dagar hoppas vi få upp våra bästa vänner. Då delar vi på oss. Jag och kompis T har då tänkt ta oss en fiskevandring söderut genom Arjeplogsfjällen. Fast det är klart... planer har ändrats förr.

 

Må vi nu alla få precis ett sådant friluftsår som vi önskar oss. För min del lockar Kilsbergen med skidåkning imorgon.

(Positioneringen gäller sommarens drömmål.)

Postat 2009-01-03 22:42 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in