Bloggar > Liv i naturen > Yxbacken i sensommarskrud

Liv i naturen

Här berättar jag och skriver ner resor och naturupplevelser jag har haft, som ett minne för mig själv och inspiration för andra. Jag älskar att vara ute i naturen och vandra, klättra, kajaka och åka långfärdsskridskor på vintern. Jag bor i Norrköping, nära till skärgården, vandringsleder, fina små sjöar och naturreservat. Ofta behöver man inte åka långt för att få en riktig fin upplevelse, även om jag har kommande planer på längre resor, tex att besöka den svenska fjällen.

Yxbacken i sensommarskrud

Yxbacken är en populär skidbacke på vintern men den har även något att erbjuda på sommaren. Man kan vandra upp och ner eller cykla upp och ägna sig åt downhill-cykling nerför.

Jag utgick från Ågelsjön och vandrade  uppför Yxbacken en dag i augusti, då naturen stod i sensommarskrud.  Yxbacken är 107 meter hög och 330 meter lång.

Några vackra vyer träffar man på när man är på väg mot Yxbacken och kommer från Ågelsjön.

Den första delen av yxbacken är brantast. Och det är rejält brant, så det gäller att ha benmuskler eller motivation. Något av dessa två egenskaper, eller båda två helst. Det här är bra träning för Trolltunga, tänkte jag och knatade på, fast jag var tvungen att stanna upp vid vart tredje steg ungefär. Det kändes som jag skulle trilla bakåt när jag stod stilla i backen den allra första biten. Nåväl, det blev lite lättare när jag kom förbi den allra brantaste delen i början. Jag gick upp på sidan av stora backen, där liftarna går och ner på den blåa nerfarten.

När jag väl kom upp till toppen var det väldigt fin utsikt. Här kan man stanna och njuta ett tag! Hus och träd ser ut som små minihus och miniträd!

Man ser Bråviken långt därborta någonstans.

Fin utsikt 107 meter upp i luften! 

Tillbaka från yxbackens topp. En inte så lång vandring men ganska krävande. För alla som älskar höjder och bor i Norrköping eller dess omgivning är det ett måste!

Inlagt 2017-08-09 16:15 | Läst 1382 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-08-10 15:53   Mummis
Å så trevligt. Min "bakträdgård" och träningsplats.
Ska vilken dag som helst dit igen å öva med snöskorna.
Mysiga bilder!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!