Bloggar > Liv i naturen

Liv i naturen

Här berättar jag och skriver ner resor och naturupplevelser jag har haft, som ett minne för mig själv och inspiration för andra. Jag älskar att vara ute i naturen och vandra, klättra, kajaka och åka långfärdsskridskor på vintern. Jag bor i Norrköping, nära till skärgården, vandringsleder, fina små sjöar och naturreservat. Ofta behöver man inte åka långt för att få en riktig fin upplevelse, även om jag har kommande planer på längre resor, tex att besöka den svenska fjällen.

En liten eftersportlovstur

Jag hade planer på att gå en liten tur i Jursla idag men efter att ha sökt en vandringspartner, och inte hittat någon ändrade jag mina planer och fick sällskap.  Det blev en tur till Fjällmossen istället. Vilken vacker dag det blev, lite kallt på morgonen men det slutade med 10 grader varmt. Solsken hela dagen och fika-paus med mackor blev det på en nedfallen trädstam i skogen. Ljuset i skogen idag var magiskt och det var riktigt grönt trots årstiden, slutet av februari. Naturen på fjällmossen är verkligen speciell, lite savann och urskogskänsla med träd som sticker ut och öppna vidder. Vi gick ca fem kilometer sammanlagt, då vi parkerade bilen en bit innan reservatet. En riktigt fin liten tur!

Lite savann-känsla över den här platsen, inte sant?!

Dagens lunchställe!

Det var väldigt grönt i skogen för att vara februari månad. Bitvis lite isigt.

Magiskt ljus i skogen idag!

Postat 2019-02-26 15:02 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En helg med utevistelse och matlagning

Vilket vårväder det har varit idag i mellersta Sverige, soligt och nästan tio plusgrader, man får verkligen lust att åka ut i naturen! Igår och idag har jag varit ute och jag har provat att laga mat på den nya muurikkan. Igår gjorde jag kycklingwok och idag blev det hamburgare. Det blev fantastiskt gott faktiskt! Jag är väldigt nöjd med muurikan och jag gissar att det kommer att bli mycket ute-matlagning i vår. 

Spännande, det här var igår och första gången jag använde murrikan. Planen var en kycklingwok men jag var inte alls säker på att det skulle bli en wok, hade kunnat bli nästan vad som helst. Jag hade förberett kycklingen hemma, skurit den i små bitar och marinerat den. Jag hade även skurit grönsaker och tagit med olja, kryddor och soja.

Planen var att göra woken i tre steg: först på med kycklingen, eftersom den tar längst tid att steka, sedan grönsakerna och sist nudlarna med lite extra vatten. Broccolin köpte vi på vägen, annars skulle jag ha tinat de i förväg och skurit de i mindre bitar.

Klart! Det blev fantastiskt gott!

Dagens rätt blev hamburgare och det var väldigt enkelt att göra, bara att lägga på och steka några minuter på varje sida. Jag hade förberett hemma; skurit upp tomat, lök osv och sedan var det bara att lägga på vad man ville ha. 

Min 7-åring var med som provsmakare och hamburgaren fick klart godkänt! Han åt till och med två!

Dagens utsikt! Vilken vacker vårdag! Sol ute och mätt känsla i magen! Kan det bli bättre?

Postat 2019-02-24 18:02 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Äntligen en ny friluftspryl

Krafterna börjar komma tillbaka och längtan ut i naturen gör sig påmind. Idag kom jag äntligen ut på en liten tur, till ett närliggande naturreservat. Planen var göra upp eld, grilla lite korv och umgås lite i naturen. Väl där började det regna, så det var inte lätt att göra upp eld, allt var blött men efter sidär en hel tändsticksask så brann det på bra. En riktig mysdag blev det!

Jag skulle verkligen vilja ha lite variation när det gäller maten när man är på utflykt eller tur. Att grilla korv är ju en favorit, speciellt om barn är med, annars kan man ju koka upp varmt vatten och lägga i råa korvar, så vips har man kokta korvar när man börjar bli hungrig. Soppa i termos eller vanliga hederliga färdiga mackor fungerar ju också suveränt som tur-mat. Men det skulle vara roligt att variera maten.

Sagt och gjort så har jag investerat i en ny utepryl, en muurrika. Jag var först på Naturkompaniet och tittade, stod och valde mellan en muurikka i stekpanneformat och den lite mer plattare pic-nic modellen. Gick hem och funderade och bestämde mig för att skicka efter pic-nick modellen på nätet, sparade några hundralappar på det. Så nu går jag och väntar på att muurikkan ska dyka upp, tills vidare får det duga med grillad korv. Ser verkligen fram emot att laga vanlig mat på turerna framöver, jag är verkligen trött på korv och mackor!

Det första jag ska göra på min muurikka är nog vanilj- och bananpannkakor. Ta en vanlig pannkaksmet och häll i en matsked vaniljsocker samt mosa ner en banan. Det blir himmelskt gott!

God tur! Med riktig mat framöver!

Runt en plusgrader ute idag, förrädisk  is på sjön och väldigt blött och regnigt. Men fint ändå!

Det tog lång tid att få upp en brasa men sedan värmde den gott!

Den modellen jag valde. Jag tvekade mellan denna och stekpannemuurikkan men valde till slut den här. Nu ska här lagas mumsiga pannkakor och goda wokar!

Postat 2019-02-17 16:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

 

Logga in

Tips!