Bloggar > Liv i naturen

Liv i naturen

Här berättar jag och skriver ner resor och naturupplevelser jag har haft, som ett minne för mig själv och inspiration för andra. Jag älskar att vara ute i naturen och vandra, klättra, kajaka och åka långfärdsskridskor på vintern. Jag bor i Norrköping, nära till skärgården, vandringsleder, fina små sjöar och naturreservat. Ofta behöver man inte åka långt för att få en riktig fin upplevelse, även om jag har kommande planer på längre resor, tex att besöka den svenska fjällen.

Jag är stark

Jag är inne i en period då jag försöker förbereda mig för äventyr och bygga upp mig själv, fysiskt och mentalt. Fokuset ligger på att träna upp styrkan och uthålligheten i kroppen. Kroppen är mitt redskap och den ska följa mig och det jag vill göra. Jag är inte ute efter att gå ner i vikt, utan att bli stark. Det var någon som sa; den perfekta kroppen har man när man har några kilos övervikt, och samtidigt har tränat upp konditionen, då är man redo för äventyr. Dessutom fryser man inte så lätt  om man har lite hull på kroppen.

Jag går många mil i vecka nu, med ryggsäck, och märker att jag blir starkare och starkare. Mentalt försöker jag tänka positiva tankar men också peppa mig själv att ge mig ut trots att jag inte får med mig nån. Man brukar sällan ångra att man gav sig ut, bara att man inte gjorde det.

 Själva planerandet är skojigt. Sedan kommer själva packandet. Att packa en ryggsäck är väl ok, det är värre när man ska fylla en hel kajak med saker. Det tar tid och är ansträngande mentalt. Men de första paddeltagen brukar kompensera för packandet. Friheten när man glider fram på vattnet och kanske ser solen gå upp på havet..underbart..

Och sedan kommer själva äventyret, då det liksom blir ett litet test på vad man klarar av. Då man får använda styrkan i kroppen men också i hjärnan. Man tävlar bara mot sig själv. Det är iallafall mitt motto. 

När man kommer hem från ett planerat äventyr brukar man känna sig så stolt över vad man klarat av. Jag är stark, jag klarar allt. Och såklart lite vemod över att äventyret är slut.

Mina käraste egodelar just nu; en bra sport-bh, en bekväm dagsryggsäck, mina väl använda kängor och mina ben som tar mig dit jag vill.

Min förkärlek till vackra, branta klippor. Ett äventyr börjar med kärlek och fascination.

Postat 2018-06-30 21:00 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kvällarna man minns

Sommaren är fantastisk. Kvällarna i juni har varit fantastiska. Det här var en sådan kväll. Klockan var runt tio, platsen min favoritsjö och solen höll på att gå ner. Allt var så tyst och stilla. Jag hade slagit upp mitt tält vid en skogsdunge längre bort och nu satt jag ensam på en klippa och såg solen gå ner. Man kan verkligen bli som beroende av solens ned- och uppgång. Det var en sådan där kväll, som man kommer att minnas. En av sommarens bästa kvällar.

Postat 2018-06-30 19:17 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En magisk vandringsmil med bara-vara känsla och reflektion

Jag har haft en helt magisk vandringsdag. Vilken dag, vilka vyer! Medvetet valde jag att inte ta med mig någon, utan att gå helt själv. För att kunna gå i mina egna tankar och takt och njuta och stanna upp när jag vill.

Jag är på så bra humör nu, efter den här dagen. Vad sommaren är fantastisk och vilka vackra vyer jag har nära till. Jag har gjort många av de sakerna jag vill och jag har koll på det mesta, allt från utrustning till risker och vad man ska tänka på i naturen så det blir så bra som möjligt. Jag har paddlat på öppet hav, jag har tältat många nätter i skogen, jag har vandrat flera mil på en dag. Jag vet hur man ska äta och jag har koll på kroppens fysiologi och hur man reagerar vid ett trauma. Det var länge sedan jag lärde mig något nytt. Men ibland behöver man inte lära sig massa saker, inte ens se nya vyer. De välkända går alldeles utmärkt. Att bara vara är en konst.

Ibland kanske man liksom springer på, utan att tänka så mycket och fokuset är på nästa utmaning. Så vill jag inte ha det. Jag vill stanna upp i nuet, när jag är ute i naturen. Njuta och reflektera. 

Den här vandringssträckan som jag gick idag var verkligen vacker, full av fridfulla platser och vackra utsikter. 

Tack naturen, jag behövde verkligen det här idag!

Postat 2018-06-25 21:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En skogsmil och de dimhöljda bergens beroende

Idag packade jag en ryggsäck och gav mig ut i skogen för att gå milen tillsammans med en vän. Den rundan som vi tänkte gå är en populär motionsrunda för främst löpare och mtb-åkare. Jag visste att det skulle vara plant och utan några höjdskillnader och berg.

Det var en fin morgon och det blev en trevlig promenad. Men oj, vad jag  saknade berg och lite vackra utsikter. När jag gick där funderade jag på berg, på att jag nästan har utvecklat ett beroende till klippor och berg. Jag älskar berg! Soliga berg, regniga berg och åh dimhöljda berg. Finns det något vackrare än dimhöljda berg? Jag tror inte det. Jag har aldrig fått svindel när jag stått på en bergsklippa och tittat ut..bara känt mig otroligt lycklig och fri.

Mitt bergsberoende kan bara leda åt ett håll, dit bergen är. Men idag var det skogen. Jag märker att jag har blivit starkare och fått bättre kondition den senaste månaden. Det var lätt att gå en mil, eller egentligen 1.5 mil idag. Men visst är det skillnad att gå på plan mark, det är inte alls lika ansträngande som att gå uppför. 

Imorgon ska jag göra ytterligare ett milspår i närheten.Förhoppningsvis med lite berg.

Postat 2018-06-23 15:25 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En friluftsprinsessas höga förväntningar

Det var längesedan jag köpte en ny friluftsgrej men nu har jag äntligen investerat i en ny pryl. Ett liggunderlag. Jag har höga förväntningar på det här liggunderlaget. Hoppas  inte jag blir besviken! 9 cm tjockt och det ska vara optimalt ner till -18 grader. Tanken är att jag ska kunna använda det i vinter också.

Jag valde det här efter att ha provat andra modeller; vanliga luftmadrasser från vanliga sportbutiker(för tunga), en tunn modell från Expeed(5 cm: för smal, omöjlig att somna på), en modell från Thermarest som också var för tunn för mig, ca 4 cm. Dessutom tycker jag att bredden på liggunderlaget är viktigt, 50 cm är alldeles för smalt, tycker jag. Denna modell är 65 cm på det bredaste stället. Eftersom jag haft Expeed förut vet jag att modellerna går lätt att blåsa upp. R-värdet på denna modell är 5 och vikten är kanske något i högsta laget för en expeed, 600 g med packpåse men den tar iallafall minimalt med plats. Jag tror jag kommer att bli nöjd med den här!

Men smakar  det så kostar  det. 1650 på sommarrean, 1899 är det ordinarie priset i butik. Skulle inte något företag/butik kunna leta upp mig och sponsra mig på något sätt så att jag får möjlighet att prova alla tält och liggerunderlag precis hur mycket jag vill? För oavsett hur nöjd jag blir med det här liggunderlaget tror jag inte det kommer vara mitt sista. Livet förändras och ens behov förändras.  Jag ska fråga nästa gång jag går in i en friluftsbutik...om jag vågar...Det är ju trots att mycket lättare att skriva, än att prata..

Och så ska jag komma ihåg att skriva en liten recension om hur jag sov första natten på mitt nya liggunderlag. Nöjd eller inte, det är frågan det..

Postat 2018-06-18 13:11 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sida: 1 2 Nästa Sista