Bloggar > Liv i naturen

Liv i naturen

Här berättar jag och skriver ner resor och naturupplevelser jag har haft, som ett minne för mig själv och inspiration för andra. Jag älskar att vara ute i naturen och vandra, klättra, kajaka och åka långfärdsskridskor på vintern. Jag bor i Norrköping, nära till skärgården, vandringsleder, fina små sjöar och naturreservat. Ofta behöver man inte åka långt för att få en riktig fin upplevelse, även om jag har kommande planer på längre resor, tex att besöka den svenska fjällen.

En helg i naturen som gav mersmak

Vilket fantastiskt väder vi haft i helgen! Vi har passat på att vara ute så mycket som möjligt. Ena dagen åkte vi en mil åt ena hållet och andra dagen, en mil åt andra hållet. Det är verkligen ett privilegium att inte ha längre än så  till den vackra naturen!

Så, i lördags blev det naturreservatet Ågelsjön, några timmar när det var ljust. Vi gick runt ungefär halva sjön, den kuperade delen. Solen lyste, sjön låg stilla och blank. Någon vildmarkskänsla fick man dock inte, då det var väldigt mycket folk runt sjön och många grillade vid eldstäderna. Ågelsjön är verkligen ett populärt område.

I söndags åkte vi ut till naturreservatet Djurön, vädret var nästan lika fantastiskt. Det har blivit lite av en tradition att åka ut till Djurön på våren, när vitsipporna står i full blom och det är verkligen något speciellt men det är väldigt vackert den här årstiden också. Ljuset och färgerna var magiska, gråblå isiga toner och solen stod lågt på himlen. Isiga stenar och kala träd, påminde verkligen om ett sagoislandsskap. Vi gick runt reservatet, stannade vid vattnet för lite matsäck. Och sedan tog vi en annan väg till bilen. Jag hade gärna stannat lite längre men det började redan skymma vid tre-tiden och mitt sällskap ville gärna hem och äta pepparkakor och lussebullar. Sällskapet är 6 år, så det är lika bra att han får som han vill, iallafall när det gäller en sån sak.

De här två upplevelserna gav verkligen mersmak för minusgrader. I bilen hem funderade jag på en vintertur. Vad härligt det skulle vara att uppleva naturen i is och kyla, snö kanske. Uppleva vinterns färger, solen som står lågt på himlen, göra upp en brasa som man är helt beroende av och sedan krypa ner i ett tält och sova sig igenom vinternatten. Det är kylan som avskräcker mig mest. Jag har absolut kläderna för att vara ute en hel dag i minusgrader, jag fryser inte när jag är ute en hel dag. Rejäla kängor, ullunderställ och överdragsbyxor, extra fleecetröja på överkroppen samt vindtät jacka och tjocka vantar och mössa. Men att övernatta en hel natt eller några nätter är en helt annan sak. Men på drömmar lever man, inte sant? Så jag drömmer vidare..

Vackert vädet och matsäck vid vattnet, Djurön

Is och magiska färger, Djurön

Lek och solen står lågt på himlen, Djurön

Skönhet och det börjar skymma, Djurön

Lördag och spegelblankt, Ågelsjön

Lite höjd och nästan som sommar på toppen, Ågelsjön

Det är av drömmar man lever av.

Postat 2017-11-27 10:26 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Novemberdis Övre Glottern

En dag i november, gjorde jag en vandring runt Övre Glottern. Trots att vädret inte var det bästa, solen lyste med sin frånvaro, det duggade lite lätt och var två grader kallt, så var det ändå underbart att få komma ut i naturen några timmar.

Det finns något rofyllt i det färglösa tillstånd som naturen befinner sig i nu. Inga färgsprakande färger, inga överaskningar, inga utsvävningar, inte ens någon stress att det vackra snart är förbi och inte så mycket folk ute. Bara ett stort lugn. Och en stillhet som är underbar.

Regndroppar på granarnas grenar. Jag stannade upp och tittade på dessa, när jag ändå hade all tid i världen, ja åtminstone tills mörkret la sig över skogen. Regndropparna, de obeslutsamma, hänga kvar eller kasta sig ut och krossas mot marken. Små detaljer som man inte stöter på i stan.

Lagom till mörkret kom var det ändå dags att bege sig hemåt och förbereda för en hemmakväll. Tända lite ljus och njuta av mörkret. Ja, för dagarna är korta nu och mörkret är stort. Men när man har varit ute en hel dag, då är det bara mysigt med mörker och kyla.

Jag kommer gärna tillbaka. Snart.

 

Postat 2017-11-11 20:27 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

 

Logga in