Bloggar > Liv i naturen

Liv i naturen

Här berättar jag och skriver ner resor och naturupplevelser jag har haft, som ett minne för mig själv och inspiration för andra. Jag älskar att vara ute i naturen och vandra, klättra, kajaka och åka långfärdsskridskor på vintern. Jag bor i Norrköping, nära till skärgården, vandringsleder, fina små sjöar och naturreservat. Ofta behöver man inte åka långt för att få en riktig fin upplevelse, även om jag har kommande planer på längre resor, tex att besöka den svenska fjällen.

Att dricka sjövatten

Som ett barn på julafton, någon mer som känner igen sig när man öppnar en ny friluftspryl? Jag köpte en vattenrenare, en Gravyl UL Water Purifier på Naturkompaniet och idag var det äntligen dags att prova den. Och jag var som ett barn på julafton även för denna upplevelse!

Tanken när jag köpte vattenrenaren var att jag skulle använda den på tält-turer, vandringar i närheten av sjöar, kajakturer(på sjöar)och cykelturer. När jag till exemplet tältar i naturen brukar jag släpa på vattendunkar som jag fyller på hemma. Och när vattnet börjar ta slut är det dags att plocka ner tältet och bege sig hem. Oavsett om man känner för det eller inte! Kanske öppnar en vattenrenare upp för lite mer spontanitet, så länge som det finns en sjö i närheten så finns det dricksvatten!

Jag bestämde mig för att prova vattenrenaren vid favoritstället Ågelsjön. I Ågelsjön är vattnet rent, så rent att en del dricker av det som det är medan andra är mer tveksamma. Jag har använt sjövattnet för att laga mat eller diska men man ser tydligt små djur som simmar omkring i det. Kanske mygglarver och annat?

Hur som helst, vattenrenaren är väldigt enkel att använda. Man öppnar bara upp flaskan och fyller på den yttre delen med sjövatten. Sedan pressar man ner den andra, inre delen. När den är helt nerpressad kan man dricka!

Vattnet smakar inget konstigt, utan riktigt gott och det var helt rent och klart, jag kunde inte se några partiklar i vattnet. Min vattenrenare fungerar och nu är jag mätt på sjövatten och belåten precis som ett barn  på julafton!

Fördelar med denna vattenrenare: Vattnet smakar gott och ser klart ut. Det går fort att rena vattnet, ca 15 sekunder. Vattenrenaren väger inte mycket och tar inte mycket plats.

Nackdelar: Om man vill rena mycket vatten får man fylla på behållaren flera gånger eftersom behållaren bara rymmer 0.5 liter. Man kan bara använda vattenrenaren i sötvattensjöar, alltså inte ute i skärgården. Vattenrenaren kan upplevas lite tung, just när man pressar.

Sammanfattningsvis tycker jag att den fungerade mycket bra!

Och till sist, lite fakta om vatten. Vatten är livsviktigt för människor. Man kan överleva flera veckor utan mat men bara några dagar utan vatten! Vuxna består av 60 procent vatten och små barn hela 80 procent. Barn är känsligare för uttorkning än vuxna. Normalt behöver en vuxen ca 1,5 till 2 liter vatten varje dag och upp till 3-4 liter vid fysisk prestation och/eller värme. Symptom på uttorkning, eller dehydrering som det heter med ett finare ord, är huvudvärk, intiativlöshet, koncentrationssvårigeheter, minskade urinmängder och sämre fysisk prestationsförmåga!

Så drick på!

Postat 2017-07-31 23:13 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Underbara sommar, underbara Ågelsjön!

Cyklade ut till Ågelsjön med fullastad cykelvagn en dag i juli och tältade några nätter. Dagarna bjöd på sol och bad och kvällarna bjöd på magiskt kvällsljus över sjön. Och på natten sänkte sig tystnaden över sjön och månen lyste över det stilla vattnet. Inte mycket överträffar en solnedgång vid Ågelsjön, tycker jag. Underbara sommar, underbara Ågelsjön.

Postat 2017-07-23 18:46 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Liten vandring Kolmården med barn

En måndag i juli tog vi bussen ut till Kolmården, Vildmarkshotellet. Tanken var att gå på tur i Kolmården och vi hade barn med oss, så vandringen fick inte vara alltför lång eller krävande. 

Vid Vildmarkshotellet hittade vi skyltar och sedan följde vi vandringsleden mot Marmorbruket, orangefärgat. En liten bit in i skogen delade sig leden och vi tog den övre, mot vindskyddet. Bitvis var det ganska brant men 5-åringen trampade på tappert.

Efter ca 1 km nådde vi vårt första mål, vindskyddet. Jag hade läst att vindskyddet hade blåst ner i stormen men där stod det alltså. Utsikten från detta ställe är bedårande vacker och just denna dag var det väldigt lugnt och stilla, ett spegelblankt Bråviken fick vi bevittna.

Efter att ha ätit lite matsäck vid vindskyddet fortsatte vi på den orange leden. Efter en liten sträcka kom vi till en högre utsiktsplats där det endast fanns några bänkar men oj vilken utsikt! Värt!

Vi fortsatte sedan ner mot Marmorbruket och gick tillbaka på den orange leden, fast längs vattnet istället. Den stigen är lite planare och lättare att gå på. Till slut nådde vi Vildmarkshotellet igen. En liten lagom sträcka på 3 km sammanlagt.

Postat 2017-07-15 17:19 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

 

Logga in