Bloggar > Liv i naturen

Liv i naturen

Här berättar jag och skriver ner resor och naturupplevelser jag har haft, som ett minne för mig själv och inspiration för andra. Jag älskar att vara ute i naturen och vandra, klättra, kajaka och åka långfärdsskridskor på vintern. Jag bor i Norrköping, nära till skärgården, vandringsleder, fina små sjöar och naturreservat. Ofta behöver man inte åka långt för att få en riktig fin upplevelse, även om jag har kommande planer på längre resor, tex att besöka den svenska fjällen.

Sommarcykling Ågelsjön

Många cykelturer har det blivit i sommar till badparadiset Ågelsjön. Cykelvägen ut till Ågelsjön håller måttet, vägen är fin och bra och på högsommaren är det riktigt vackert med alla blommor som blommar.

Eftersom sjön ligger på en hög höjd och är djup tar det ett tag innan den är riktigt varm, först i slutet av juli eller augusti brukar det vara riktigt behagligt att bada i den. Om man har energi kvar så kan man gå runt sjön, det är ca 1 mil runt hela sjön. Eller annars kan man slänga sig ner på någon klippa och njuta av sommaren och naturen..

Sommaren, den sommaren...

Postat 2016-10-24 17:12 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vitsippor på Djurön våren 2016

En vårkväll  när vitsipporna blommade som mest åkte vi ut till Djuröns naturreservat, som ligger ca 1 mil från Norrköping.

Från bilen är det en liten vacker promenad, förbi ängar och lite skog. Vitsipporna fyllde verkligen hela skogen och det var så vackert. Vid vattnet, Bråvikens kant, stannade vi till för att grilla korv och titta på solnedgången.

Djurön är fantastiskt vackert och som allra vackrast när vitsipporna blommar som mest!

Postat 2016-10-24 16:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Toppstigning Jakobsdalsberget med barn

Den 24 september åkte vi ännu en gång ut till klätterparadiset Ågelsjön, denna gång med barn. Det var skönt att komma bort från stadens puls, tyckte både barn och vuxna.

Vädret var växlande med moln, lite lagom varmt och hösten hade gjort sitt insprång i naturen, nu skiftade träden i gult. Sjön låg stilla och vacker. Borta var sommarens liv vid sjön, nu låg sjön bara stilla och vacker. Vilandes, liksom väntandes, på den nya sommaren.

 Barnen lekte vid vattnet, överförjusta. Som tur är hade de gummistövlar på sig!

När barnen hade lekt av sig och ätit korv började vi gå upp mot toppen. Stundtals är det lite brant men det funkade ganska bra för  5-åringen som var jätteduktig. Dit orkade han och tillbaka också. Jakobsdalsberget 171 m ö h är kommunens högsta punkt och därifrån har man milsvid utsikt. Utsikten var magnifik!

Vi tog en annan väg ner som gick lite snabbare och sedan tog vi bilen och körde  mot stan. Efter att ha andas frisk luft en hel dag så var vi alla trötta men väldigt  belåtna över vår dag ute i naturen. Och speciellt 5-åringen, som somnade på vägen hem!

 

 

Postat 2016-10-24 15:38 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Toppen Ågelsjön ensam september 2016

En dag i september bestämde jag mig för att fånga solnedgången från toppen av Ågelsjön.

Ågelsjön är ett vackert vandrings- och klättringsparadis som jag ofta brukar besöka i alla fall på sommarmånaderna. För att få en riktig utmaning bestämde jag att jag skulle cykla dit och hem, en liten nätt cykeltur på ca 3 mil. Och jag skulle göra det ensam, hade jag bestämt. Jag packade matsäck och en pannlampa och sedan kollade  jag upp när solen skulle gå ner. Det var ju den jag skulle fånga, så den ville jag inte missa!

När jag var ute vid sjön, lämnade jag cykeln och började gå upp mot toppen. Det tar ca 30-40 min och det är tidvis ganska brant. Väl uppe på toppen slog jag mig ner och njöt av den vackra utsikten. Solen gick sakta ner och det var alldeles tyst och stilla. Så magiskt!

När solen hade försvunnit  blev det snabbt kallt och jag skyndade mig ner från toppen  och cyklade tillbaka till stan. Konstig känsla att komma tillbaka till stan, där allt rullar på när det känns som om man varit på en plats där allt står stilla. Där.

Men. Jag fångade solen i en solnedgång. Och det var magiskt.

 

Postat 2016-10-24 14:49 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kajaktur S:t Annas skärgård, sensommaren 2016

Vi planerade en kajaktur i hast innan sommaren tog slut. Planen var att hyra kajaker(St Annas Kajakuthyrning) och paddla ut till Melskär och sedan ta dagsturer därifrån. På Melskär finns en stuga som Länsstyrelsen äger och om man kan boka utan kostnad. I fyra dagar tänkte vi att vi skulle uppleva det fantastiska S:t Annas skärgård.

Vi kom ut till kajakuthyrningen på måndagkvällen den 22 augusti. Tanken var att ge oss ut på kvällen men precis när vi hade packat klart kajakerna så började det blåsa upp, det började regna och började åska. Vi bestämde då istället att vi skulle stanna på ön(Norra Finnö) och hyra en stuga vid kajakuthyrningen över natten. Sagt och gjort! Det blev en fin kväll på ön och vi sov gott!

Vi hade ställt klockan på 04.00 för att kunna ge oss ut tidigt på tisdagsmorgonen och få uppleva soluppgång i de tidiga morgontimmarna. Kajakerna var packade sedan kvällen innan och vi kom iväg med våra allra första paddeltag. Det blev en otroligt mäktig upplevelse! Vädret var perfekt, lite molnigt men ändå chans för solen att titta fram och nästan ingen vind alls. Det var så vackert och tyst, mäktigt att få glida fram ensamma på vattnet på morgonen innan alla har vaknat!

Vi paddlade norrut från hamnen på Norra Finnö, förbi Norra udden på Skinnsholmarna, förbi Missjö. Vi paddlade över farleden där den var som smalast sedan paddlade vi österut långt ut i den yttre innerskärgården. Sedan tog vi kurs norrut och då passerade vi ett otroligt vacker område, fullt med små öar. Vattnet var så grunt att man kunde se livet på botten. Vi tog god tid på oss och paddlade sakta och bara njöt av den vackra naturen! 

Längst ut, där havet nästan ligger helt öppet passerade vi ett sälskyddsområde och får se en säl några meter bort. Havet låg spegelblank, himlen var blå och sälen guppade lekfullt upp och ner. Tillslut försvann sälen ner under vattnet.

Vid middagstid är vi framme på Melskär. Stugan är lite svår att upptäcka om man kommer inifrån land eftersom buskar och träd döljer den lite. Vi hade tur som kom utifrån och såg stugan på långt håll.

Vi stannade  2 nätter på Melskär och hade underbara dagar. Vädret var som högsommarväder, varje morgon vaknar vi upp till blå himmel. Vi solar och badar, läser, lagar mat på vårt stormkök.

Tidigt på torsdagen paddlar vi tillbaka. Vi ställer klockan på 06.00 och försöker komma iväg så fort som möjligt. Vi tar ut en kurs direkt när vi sätter oss i kajakerna och bestämmer oss för att följa den och inte avvika. På det sättet missar vi det vackra ytterområdet med de massa öarna. Vi paddlar istället snett söderut. Det är vackert väder och vindstilla och vi ser masten på Södra Finnö, den ligget precis i riktningen, så vi följer den. Vi korsar farleden ganska högt upp och paddlar ut på havet som är ganska öppet där. Det blir lite tung paddling eftersom det då blåser lite mer. Vi når yttre Olsön, och följer fortfarande masten, och sedan paddlar vi längs land och når snart kajakuthyrningen. Paddlingen tillbaka tar ca 3,5 timmar! Betydligt snabbare än när vi paddlade dit! När vi kommer i land är vi inte alls sugna på att hoppa i land så vi bestämmer oss för att utforska de närliggande öarna. Sagt och gjort men snart är det ändå dags att lämna tillbaka kajakerna!

Vi packar ut alla våra saker från kajakerna, rengör dem och sedan får vi skjuts till busshållplatsen av kajakuthyrningen, vilket verkligen var en service! Trötta och med massa nya intryck kommer vi hem och ja den kommande natten drömde vi båda om blått, blått, hav, hav...

Att kajaka i skärgården är fantastiskt. Havet och himlen som smälter ihop. Tystnaden! Friheten! Utmaningen! Det gör vi gärna om!

Det blev en första fin kväll på ön, utsikten från kajakuthyrningen på Norra Finnö, S:t Annas skärgård.

Framme på Melskär! Tisdag kl 12:39.

 

Utsikt från Melskär, därute långt någonstans ligger det öppna havet. 23 augusti kl 17:52.

Några fina dagar på Melskär i S:t Annas skärgård.

 

Postat 2016-10-24 12:49 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

 

Logga in

Tips!