Bloggar > Karin Trolin

Karin Trolin

Sommarfjäll o glaciär! Placerad på karta

Vad gör man när 8 dagars sommarfjäll-tur förvänds till 3°gradig storm och surregn på tvären??..   Hur hanterar man blöta kläder och kall sovsäck natt efter natt i tältet??...

-Detta blev första utmaningen för årets Fjälledar-elever från Malungs Folkhögskola.Sommarfjällturen runt Helagsfjällen brukar kunna bli väldigt varierande för olika årskullar.   (>När jag själv gick linjen för 7 år sedan så hade vi högsommarvärme o en av de största utmaningarna vi hade var att lyckas hålla sig avkyld emellan pauserna när man kunde slita av sig kläderna o hoppa ner i nästa svalkande fjällbäck. Möjligtvis lite skavsår på de varma svullna fötterna...   Året efter var det snöstorm...<)

Bäckarna kändes inte riktigt lika lockande förra veckan när vi vadade dels alla bäckar, jokkar men även de vattensjuka mossar vi passerade. De flesta kängor höll hyffsat tätt....   första dagen i alla fall! :)

Mellan regn o stormbyar avlöste varandra så var det förstås en del uppehåll också , någon dag till och med så något klädesplagg hann torka. Solen dök upp några timmar en förmiddag och sedan tryckte den på rejält från klarblå himmel sista dagen! Härligt avslut som troligast påverkar synen på hela turen.

Otroligt nog så blev inte energin o motivation inte direkt belastat. Som handledare och skuggande coach måste jag säga gruppsammanhållningen och turglädjen spelade på högsta nivå trots förhållandena.

Eftersom Hannibal, som vanligtvis är lärare för denna klass, just då seglade in mot och igenom Nordostpassagen på Explorer of Sweden  (Skinnarmos expedition) så hade Mats Andersson och jag turen att rycka in.


Efter tre dagars vandring blev det bas läger en bit ifrån Helags Fjällstation. Härifrån utgick vi för de två Glaciärdagar som var inplanerade. Gänget fick lära sig lite Glaciologi, replagshantering, glaciärvandring, isklättring och säkerhetstänk. Bra dagar med ett lyriskt gäng.

Mkt ledarskapssnack och grupphantering inflikat mellan fjällflora, tältteknik, fjällsäkerhet metreologi mm blev det.

Efter dessa blöta o kalla var den uppvärmande bastun på stationen ett riktig bonus. Dag 6 vandrade vi vidare mot Sylarna  o Ekorrpasset där tältlagen sedan fick köra egna turer i två dagar tills avslutet i Kläppen.

En fostrande tur där varma flaskor i sovsäcken, lite extra energi i fickan och att alltid ha ett ombyte torrt till framkomsten var A och O.

..  o alltid ett leende på läpparna förstås!

 

.......Efter avvinkning av Fjällklassen så väntade kantarellplockning i Ljungdalen ( oändliga mängder)  o rensning på bryggan vid spegelblank Funäsdalssjön i väntan på mina forspaddlar kumpaner skulle sluta jobbet... ;)

Höst när den är som bäst i fjällen helt enkelt!

 

 

 

 

 

 

Postat 2009-09-19 00:00 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

 

Logga in