Även små äventyr är stora

Även små äventyr är stora

Användarnamn: MagnusBroden

Intressen: Vandring, Långfärdsskridsko, Navigering, Paddling

Mer på profilsidan


2016:
Februari

2012:
Mars

Du tror du vet var du är...

Vi har ett fint litet naturreservat alldeles där jag bor. Tät och fin gammal bladskog på ungefär 2km lång och kanske 500m bred. På ena sidan vägen finns en skogsplätt på 100x200 och där knallade jag in och sen på tillbaka vägen fick jag mig en rejäl tankeställare. Helt plötsligt var jag tillbaka till den positionen jag befann mig 50m tidigare och märkte att jag inte kunde lokalisera vilket håll som var vilket. Har aldrig upplevt den känslan tidigare men på den korta sträckan upptäckta att man är helt borta var en skrämmande upplevelse. Som tur var så fanns det en flygplats och skjutbana i närheten så kunde snabbt lokalisera vilket håll som var vilket. Fast det som skrämmer mig igen är att när jag börjar gå igen märker jag att jag går i precis samma spår som tidigare men hejdar mig snabbt och går i mitt tycke åt fel håll och kommer tillbaka till bilen. 

Det jag vill ha sagt är att shit va snabbt man kan irra bort sig och vikten av att veta vart man är. Som tur var denna gång så gick det bra men nästa gång kanske man är ute i storskogen. Händelsen fick mig då att påminnas vikten av att kunna sin navigering. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-02-22 14:46   hallonraden
Du är inte ensam, fick mej själv en rejäl tankeställare för några år sedan i lite besvärligare omständigheter.. Numera är jag lite mer nojig och tar oftare det säkra för det osäkra....
Mvh
 
2016-02-23 09:45   äventyrssugen
Har hänt mig några gånger också. En gång när jag rundade en tjärn och rundade lite väl mycket. Kom till slut ut där jag gick in skogen och allt var spegelvänt i huvudet. Fattade ingenting. Blev helt yr när det tillslut vände rätt igen. Lätt hänt. Oftast helt oförargligt.
 
2016-02-23 23:40   Avslutat Medlemskap 201709
2000x500 meter! Naturreservat? Irra bort sig?
Jag blir å ena sidan glad över alla våra skogs och naturbetraktelser å andra sida fylls jag av ett vemod ibland.
Textförfattaren är ärlig i det han beskriver och det är då jag inser vad gammal och o-urbaniserad jag är.
Vårt land är långt med många olika förutsättningar för att bedriva ett friluftsliv. Ett liv i tätortsnära naturområden är inte som ett liv i de milsvida skogarnas land. Även om skogsbilvägarna skär genom berg och dalar.
 
Svar 2016-02-28 21:40   skogsfia
Nej Mbatikopio, man irrar inte bort sig i ett område på 2000X500 m2 men det skriver inte heller författaren. Men man kan tappa orienteringen även i små och kända områden, t. ex. om det skymmer, man är okoncentrerad eller annat. Det har inte att göra med hur gammal eller "urbaniserad" man är. Du är rätt självsäker om du hävdar att det aldrig skulle kunna hända dig. Det är bra när man inser att det kan hända och befinner sig i ett sådant litet område så att man lätt kan återta kontrollen. Värre att vara högmodig och upptäcka samma sak i riktig vildmark.
 
Svar 2016-02-29 19:43   Avslutat Medlemskap 201709
Inte meningen att verka högmodig Marie. Sorry. Jag tänkte på ett naturreservat som är så litet till ytan först och främst. Men visst är det bra att små remsor av reservat finns bredvid våra städer. Och visst går det att irra bort sig på små ytor också.
 

Läs mer i bloggen

Kniven

Jag fick min första Morakniv när jag var 6år och sen den dagen har väl Moraknivar alltid vart självklart att använda. Billiga och pålitliga. Meningen är absolut inte att göra reklam för just Moraknivar utan är man uppväxt i sverige och använder en kniv skulle jag nog tror att majoriteten skulle förknippa det med en Morakniv. Idag är jag snart 36år och använder fortfarande Moraknivar men tyvärr är min första inte med mig längre.


Som många andra friluftsmänniskor så har jag funderat på en lite mer exklusiv kniv och dom finns ju i alla prisklasser så har aldrig riktigt blivit av att skaffa något annat än en Morakniv.

Ladda batterierna.

Ibland behöver man en paus från det vardagliga livet. Hade packat väskan redan dagen innan och direkt efter jobbet bar det av till skogs. Körde inte långt 500m in i skogen. Parkerade bilen vid den lilla tjärnen och gick över till andra sidan. Hängde upp hängmattan och genast infinner sig en känsla av ro och stillhet. 

Lunch i skogen

Passade på att få lite egentid med minstingen.
Spände på en kasse med ved och en förväntansfull 3-åring.
Snowracern är perfekt att dra ungarna i skogen,
plus att dom har nått att sitta på vart man än hamnar.
Choklad och korv går alltid hem.
Dom kortare turerna bäddar för dom längre.
Även om jag hade med ved denna gång så kan man
alltid hitta på nått att träna på.Börja förklara dom enkla
rutinerna när man lämnar en läger plats.
Städa och släcka elden ordentligt.
Perfekt att kolla efter djurspår nu när snön precis lagt sig igen.
En onekligt trevlig lunch blev det.


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...