Bloggar > Glamping inget för oss

Glamping inget för oss

Vandring kort eller långt, stadsnära eller ödemark. Nyfiket och äventyrligt med folkbildande kunskap. Lika gärna solo som i trevligt sällskap.

Höör, Kulturhistorisk vandring längs brottets bana. Placerad på karta

Ett kriminaldrama i tre akter.

Mannen med oxpiskan

Vi kliver av tåget i Höör. Den korsväga orten som levererade den ljusa sandstenen till Lunds domkyrka. Vårt intresse gäller snarare ortens mörka historia.

Höör, stationshuset.

Bredvid stationen bodde den kända piskmakaren Truls Nilsson. Stor och ståtlig, men med ett fruktansvärt temperament och synnerligen dåligt ölsinne. Truls hus var tillhåll för Dusbrödernas dryckesgillen. ”Blöta” fester som ofta avslutades inför tinget.

Dryckesgillet i oktober 1903 var inget undantag. I takt med berusningen började Dusbröderna att anklaga varandra för ekonomiska oegentligheter. Truls brusade upp för. Han tog fram en tjuramie (läderklädd tjurpenis och angrep sin gäst. Inifrån huset hördes hur gästen bad om nåd men Truls fortsatte att slå. En annan av gästerna försökte skaffa hjälp på polisstationen men den var stängd. Först på morgonen anlände länsman men gästens liv gick inte att rädda.

Truls dömdes till sex års straffarbete. På dagen för avfärden till fängelset gick befolkningen man ur huse till järnvägsstationen. Mannen som tidigare hade satt skräck i Höör såg slö och lidande ut.

Ringsjön, badhytter.

Sveriges mesta massmördare

- utredde sina egna brott

- Den skånska augustinatten lystes upp av eldar från Sveriges mesta massmördare.

Brottets bana, var namnet på den smalspåriga järnvägen till stenbrottet utanför Höör.

Bränderna var avslutningen på den våldsodyssé som utfördes av den så kallade Hurvamördaren.

 Mördandet inleddes senhösten 1951. En förmögen kvarnägare hittas död i sin nedbrunna Mölla, strax utanför Höör. Traktens fjärdingsman (en sorts lokalpolis), Tore Hedin kallas in.  Den dittills okände Hedin poserar glatt i resterna av den nedbrunna Möllan och blir kändis i pressen.

Men något skaver hos befolkningen i Höör. Det var nämligen Tore Hedin själv, som hade mördat kvarnägaren. Syftet var att stjäla en stor summa pengar från mjölnaren. För att dölja brottet sätter Hedin först eld på kvarnen. Strax därpå återkommer Tore och hjälper till med släckningsarbetet.  

Höör-walk of fame där Peps Persson växte upp .

Kändisskapet i media påskyndar hans narcissistiska och samvetslösa ådra. Tore förlovar sig men börjar strax därefter att misshandla sin flickvän. Flickvännen tar mod till sig och anmäler Tore Hedin för misshandel. Tore avskedas som fjärdingsman.

Övergiven och försmådd funderar Hedin på självmord, men först ska han hämnas. Mordorgien inleds med ett besök hos föräldrarna. De huggs ned med en yxa varpå föräldrahemmet sätts i brand. Tore tar bilen och fortsätter mot den före detta flickvännens arbetsplats ett äldreboende, söder om Höör. Med samma yxa, huggs både föreståndarinnan och den före detta flickvännen, ihjäl. Tore barrikaderar ytterdörren innan han sätter eld på ålderdomshemmet. Tore Hedin sätter sig i bilen och åker till sin sommarstuga nordost om Höör. Bakom sig lämnar Tore sammanlagt tio döda människor.

Sommarstugan ligger vid en vacker insjö. Tore fyller sina fickor med sten och ror ut i sjön där han dränker sig. I bilen återfinns ett självmordsbrev. I brevet erkänner Tore Hedin sina handlingar och förklarar gåtan; Polisen som blev Sveriges värsta massmördare.

Morden på Helén och Jannica

- Det sociala arvet

- En oansenlig sommarstuga strax utanför Höör bildar upptakten till den största polisutredningen sedan Palmemordet.

 Genrebild

I sommarstugan ska Jannica Ekbladh och Helén Nilsson ha hållits fångna, innan de bragts om livet.

Det skulle dröja 15 år innan mördaren kunde gripas och dömas för morden. Dock lyckades polisen under den långa utredningstiden lösa flera grova våldsdåd kring trakterna av Höör och mellanskåne.

- Det verkade finnas mördare, våldtäktsmän och sadister i snart varje buske. 

Ingen plats jag vill att mina barn ska växa upp, säger utredande polis.

Men det var kunskap som polisen behöll för sig själva.

När polisen analyserar motivet till dåden växer bilden fram av ett samhälle med individer i utanförskap och kvinnohat.

En bild tornar fram där Höör och Hörby blivit ett sorts centrum för porrfilmer. Inspelningarna sker på både slott, bondgårdar och i sommarstugor.

- sexfester med champagne på en bondgård utan Höör, berättas i polisförhören.

Den dömde har hela tiden nekat till att ha dödat Jannica och Helén. Efter fem år i fängelse tar han sitt liv på en rättspsykiatrisk klinik. I ett självmordsbrev förklarar han sitt själsliga tillstånd som en levande död.

Våldsdåden blir en skarp kontrast till den sköna natur som möter oss under vandringen. Så här strax innan vintern ska ge upp sitt grepp och skogen fortfarande är ljus.  

Höör, gamla kyrkogården där gravstenarna förlorat fotfästet.

Höör bjuder också på vacker natur.

Stort tack till STF, för deras vandring längs med Karin Hoffmans rundvandringar för tågburna, nr; 12

Länktips

Tv serierna, skånska mord och Jakten på en mördare

Boken, Jakten på en mördare.

Text: Anders Hermansson

Foto: Karin Kallioniemi och Anders Hermansson

Postat 2022-02-28 16:56 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Från Malmö till staden som försvann. Placerad på karta

Vy över Malmö, sedd från Lommabukten.

- Stadsnära vandring med både mord och hedendom på menyn.

Från centralstationen vänder vi österut och går längs kanalen i sällskap med några svanar. Kanalerna fungerade förr i tiden som stadens avloppsledning, därav namnet Nordens Venedig, sägs det.

Skyskrapan Malmö live och den gamla silon för mjölkvarnen. 

Det gamla hamnområdet som förut bjöd exotiska dofter av vanilj och kardemumma är stilla i väntan på rivning. Staden skall göras mer attraktiv.

- Ur den förgiftade jorden växer skyline i glas och stål.

 Häxbränning

Lämnar den gamla stadsporten. Kämpar uppför backarna till Kirseberg.  

En stad i staden.

Kirseberg; Minnessten för häxbränningar. Fängelset (nedlagt).

Beläget på en hög kulle. Kirseberg var ett farligt område. Fattigdom och utanförskap blev till grogrund för det beryktade Backagänget. En tidig form av organiserad brottslighet.

- Nej du, till Kirseberg gick en inte, berättar den äldre damen.

 På kullens topp.

En oansenlig minnessten berättar om de kvinnor som brändes på bål.

- Du ska då i eld och lågor. Så löd domen mot de kvinnor som pga sin begåvning, sina kunskaper och sitt sätt att vara ansågs så farliga att de anklagades för att vara häxor, lyder inskriptionen på stenen.

Så utstuderat. Placera bålen på högsta punkten så att lågorna syntes över hela Malmö.

När perioden med häxbränningar var över användes platsen till att begrava fattiga soldater och fångarna från Malmöhus fängelse (hålor).

Försöker skaka av sig ruskiga historier men blir snart varse nya.

Kirsebergs fängelse byggd på disciplin och isolering i ensamceller. Fängelset var en riksanstalt för tungt kriminella och rymningsbenägna.

- Det sägs att de papporna på fängelset brukar vinka till sina barn på den närbelägna Kirsebergsskolan.

Men ondskan fortsätter att vara vår följeslagare genom Kirseberg.

Passerar den vackra Sege park. Här låg tidiga Malmö stads mentalsjukhus. Den vackra parkmiljön till trots, på sjukhuset utspelade sig Sveriges genom tidernas största seriemord.

- En vårdare på en långvårdsavdelning förgiftade de äldre patienterna med rengöringsmedel. 24 patienter avled och vårdaren dömdes till sluten psykiatrisk vård. Syftet med dåden var att patienterna skulle slippa lida, uppgav vårdaren som skäl.

...rapport från en soptipp

Fortsätter gå. Tar de eländiga historierna aldrig slut. Kommer till Sveriges näst minsta kommun, Burlöv. I Malmö jobbade alla på varvet. I Burlöv jobbade alla på sockerbruket, sägs det. Tills båda industrierna lades ned. Nostalgifaktorn är hög.

Motorvägen E6/E20 viadukten Sjölunda. Hängbro över Sege å till Spillepengen friluftsområde. På toppen av Spillepengen, 

Äntligen lite grönska. Men skenet bedrar. Det natursköna rekreationsområdet Spillepengen döljer Malmö stads gamla soptipp.

Men det bli värre än så. Innan Malmö fick ett ordentligt avloppssystem tömdes latrintunnorna på Spillepengen och området fick i folkmun namnet, Chokladfabriken.

Små broar över Sege å som slingrar sig i den täta djungeln. På toppen av Spillepengen har du hänförande utsikt över Lomma buktens strandängar. En lisa för själen.

Ständiga översvämningar har gjort strandängarna till ett paradis för fåglar och unika växter som trivs i den salthaltiga jorden.

Dags igen att tvingas passera motorvägar och viadukter, men så är det i stadsnära vandringar. Fult och vackert om vart annat.

Alnarpsparken

- Strimfibbla, renlosta och lungört.

Ja, Alnarpsparken vid Sveriges lantbruksuniversitet härbärgerar växter från jordens alla hörn. Vintern bildar hårda kontraster hos de nakna grenarna. De största träden är mer än 300 år gamla och bildar enorma kronverk.

Alnarpsparken; Slottet, träd från Carl von Linnés tid, kärlekspar sätter bomärke. 

Det börjar skymma. Svärtan tilltar. Murgrönan ger slottet en fond av skräckfilm.

Skyndar vidare. Lämnar Lomma för att strax därpå befinna sig i Staffanstorps kommun.

Valhall som försvann

Slätten tar vid. Klafsar i meterhög lera mot Hjärup och den mytomspunna järnåldersstaden Uppåkra. Dolt under gräset låg ett politiskt och ekonomiskt centrum i över tusen år. Utgrävningar visade på ett betydande handelsutbyte med bland annat folken kring Svarta havet. En tidig rysk påverkansoperation.

Lommabukten: våtmark som är fågelreservat.

Men Uppåkra var främst en religiös kultplats för hedendomen och för de invånare som tillbad Oden. Arkeologer har funnit ett tempel tillägnat Oden. Templet liknande Valhall och drog folk från när och fjärran.

Men plötsligt försvann Uppåkra. Ingen vet varför. Det sägs att invånarna gick över till den nya hypade religionen kristendom. Merparten flyttade till den nya staden Lund.

Även om Uppåkra och hedendomen tynat bort har deras fester överlevt till våra dagar. Jag tänker naturligtvis på midsommar och julen.

 

Alnarpsparken; Snödroppssläktet.

 Text: Anders Hermansson

Foto: Nils Olof Nilsland, Kristina Milotic och Anders Hermansson

Postat 2022-02-13 16:42 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!