Bloggar > Henrik Bergs frilufts blogg

Henrik Bergs frilufts blogg

Tankar kring mina olika äventyr.

Flygande tält

Jag älskar tält. Allt det står för. Tryggheten, värmen, att vara ute på äventyr. Jag har testat massor av olika, små och stora. Vinter som sommar. Jag har testat kompisars tält, jag har ägt många som jag sålt vidare, då kanske någon detalj gjort att tältet på andra sidan staketet såg lite bättre ut. 

Jag träffade en holländare ute i skogen, på väg till Skedbrostugan, som bodde i en hängmatta. Det var första gången jag hört om något liknande och jag trodde han var galen. Jag blev provocerad. Jag förstod inte varför då, men det var ju en nyhet som jag inte visste något om, och reagerade med reptilhjärnan. Jag svalde min stolthet och började undersöka saken närmare. Det visade sig att det är mycket vanligt att sova i hängmatta exempelvis i USA och England. Men vad kan det vara som gör att det har en fördel mot tält? Finns det verkligen fördelar?Jag köpte mig en hängmatta. En som man kan bo i på vintern till och med. Detta skulle undersökas ordentligt. Den var ganska dyr, som ett tvåmans tält från Intersport ungefär. Det tog ett par gånger innan jag kom på hur jag skulle kunna sova bekvämt i den. Bålen är det som är tyngst på kroppen. Den letar sig mot lägsta punkten i mattan. Om jag hade huvudändan lägst, gled inte kroppen mot mitten av mattan, utan jag vaknade där jag lade mig på kvällen.

Den andra förändringen som förbättrade komforten var att ha en uppblåsbar madrass i hängmattan. Löst uppblåst. När jag lade mig, formade sig madrassen efter mattan och mig, trängde undan tyget i mattan som annars komprimerade sovsäckens dun och gjorde rygg och sidor kalla. Med madrassen kunde loftet i säcken bibehållas och nätterna blev varma och behagliga. 

En stor fördel, som tält inte kan tävla med, är att underlaget spelar ingen roll. Jag utnyttjade det faktumet när jag var ute och guidade i fjällen och vi paddlade kanot. Vi kom till öar jag visste hade få tältplatser. Då kunde jag hänga min hängmatta i en sluttning, över en myr, över en bäck, bara det fanns träd tillräckligt nära. Och där är nackdelen med hängmattan. Det krävs träd. Det är svårt på kalfjället. Det går att använda stavar för att hålla tarpen uppe och att man kan ligga direkt på marken, som en bivack ungefär. Har inte testat detta själv, utan vet jag att jag skall på kalfjäll tar jag tältet.

Jag har sneglat åt Portaledge hållet. Det är, för den oinvigde, som en bår som man hänger upp i varje hörn och så kan man ha som en tarp, regnskydd över. Portaledge kommer från bigwall klättringen där man tillbringar en eller fler nätter i på väg till toppen. En protabel klippavsats som namnet antyder. Jag har vänner i trädklättrar världen och där snickrar man egna varianter eller köper färdiga produkter. Fördelen med den är att den behöver bara en punkt rakt ovanför sovplatsen. En stadig gren att hänga den i. 

För några år sedan dök det upp en spännande grej, som jag aldrig sett förut. Det var en video på Youtube. Några män höll på att spänna upp ett tält i ett träd. Eller vara det ett tält? Det hade en konstigt rund form, och de använde kraftiga spännband för att häng tältet mellan träden. Tältet påminde om en stingrocka till formen. Jag minns att jag tyckte det var en kul idé, tänkte att det var en industridesigner som gjort sitt examensarbete och designat ett alternativt boende. Kul.

Men så för en vecka sedan snubblade jag på tältet igen. Nu var det en kommersiell produkt. De hade startat ett företag och tälter, som heter Stingray, finns att få tag i. Det finns fyra modeller och jag beställde det minsta och lättaste, Flite, för att testa. Jag har i detta nu inte fått det än, men lovar att återkomma med en recension och beskrivning av hur det är att sova och bo i ett sådan tält. Det krävs tre träd för att sova i det, men det är ju något vi har gott om i Sverige. För er som är nyfikna på produkten, kolla på www.tentsile.com
Där finns instruktions och demofilmer hur man gör för att spänna upp tälten. Jag kan tänka mig att paddlarsverige kommer älska dem, då plötsligt finns det massor av ställen att sova på och inte bara på klipporna. 

Vi hörs när jag testflugit min Flite. :)


Mvh Henke

Postat 2016-02-14 23:38 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera