Bloggar > Henrik Bergs frilufts blogg

Henrik Bergs frilufts blogg

Tankar kring mina olika äventyr.

Provtur nummer ett.

Då har jag varit ute på den första turen med full utrustning, enligt planen. Jag var i Grövelsjön, mina hemmafjäll och tog en lite tur bara för att få testa allt i praktiken, det som hittills bara varit teori. Under smått vilda förhållanden med vind på 10-15 m/s gav jag mig ut på fjället. Tänkte berätta om mina intryck och det som jag upplevde fungerade och det jag måste förbättre eller ändra på.

Mina skidor, Åsnens Sondre skidor som jag bytte bindningar på till ett par Rottefella Chili kommer att fungera kanon tror jag. Sitter fint på foten, lätta att ta på, bara flippa upp i hälen så satt de på plats. Mycket skönt att slippa rensa hålen i tån för att få fast i telemarkbindningen. Pjäxorna var också mycket sköna, skall bara hitta en effektiv fuktspärr, så att inte filten blir för fuktig.

 

Pulkan: en armé pulka för sjuktransport köpte jag på blocket. Ca 2 meter drygt lång. Den har jag monterat platsmedar på från Fjellpulken och satt dit gummiband runt sargen så att jag skall kunna få ett bra låssystem. Tanken var också från början att jag skulle med samma snören fästa tältet ovan på pulkan, men tror nu att jag skall ha ett separat system som håller tältet på plats, för att inte röra den övriga packningen. Har haft mycket huvudbry runt skacklarna, för de som följde med pulkan var fula och rostiga och läderremmarna ruttna och karbinerna som skall sitta i selen gick inte att öppna. Intrycket de gav var inte starkt. Men efter att ha tittat på alternativ  som nya från segerbaden eller fjellpulken, så synade jag mina en gång till och såg bortom fulheten, och insåg att det enda jag behövde göra var att byta karbinlösningen, det andra var bara kosmetika, för så rostiga är de inte. Bytte till karbiner som man använder på segelbåtar, tror de heter pisolhake, och används i skothornet på försegel oftast. En mycket smidig karbin som fungerade mycket bra. "Grinden" svänger mycket enkelt och låser enkelt och säkert. Selen jag hade är en lånad sele som fungerade bra. Skall använda samma princip, men denna återstår att införskaffa. Pulkan gick mycket fint i djupsnön som jag hoppats på och även på packad snö, så det visade sig vara en bra investering. Skall nu bara hantera den så att den bli en god vän.

Tältet: Principen att ha stängerna dubbelvikta fungerade också bra. Se bildserien nedan:

Fotändan som har fyra punkter ner i backen lägger jag här i vindens riktning och fäster alla fyra pinnar i marken.

Jag rullar ut hela tältet och sätter i den leden på bågarna som inte sitter i. De andra lederna har jag tejpat så att de inte skall sära på sig i hanteringen. Som ni ser sitter alla bågarna i redan från början.

Jag skjuter upp bågarna en efter en och fäster genast lovartlinorna först för att ge stadga.

Här står min bostad för min resa.

Något som också fungerade i praktiken var att jag ville få in pulkan i tältet, något som gör livet ofantligt mycket enklare. Jag kan i lugn och ro packa upp och packa pulkan helt färdig innan jag rivier tältet och lägger det ovan på pulkan. Ser detta som en stor vinst. Jag får lossa på ett hörn på innertältet, men iochmed att jag har ett treamanstält, får jag rum ändå.

Det svarta golvet i absiden, ett sk footprint var ett försök, som inte föll så väl ut. Pulkan drog och slet i det så det var bara i vägen. Jag har nu dock vikt det dubbelt in under innertältet och får då dubbel skydd en bit. Varför jag skaffade det, har att göra med hurjag packar tältet. När jag rullar det för att ha det i pulkapåsen, kommer ju golvet i kontakt med innertältet, något jag slipper när jag har extragolvet.

Vidare fick jag ett tips av en kompis om en jacka på blocket som var mycket billig och som jag köpte och det är den jag har på bilderna. En klättermusen Nunatak som är i bomull och har en mycket fin vindstrut. Jag är helnöjd med den och jag tycker dessutom att den är snygg, inte helt fel. Ingen kommer se hur fin jag är dock, men ändå. Fåfängan skall ha sitt också... :)

Alla fina bilderna i det här inlägget är tagna av min vän Anders Dahlin som också var med mig på min premiärtur. Tack Anders för bilderna.

Nästa steg är att under en vecka-tio dagar ge mig ut för att testa ut mer principer och för att få in rutiner. Vattenhanteringen är mitt fokus nummer ett. Jag skall också få "kill a darling"...kaffet. Det är för vätskeutdrivande för att det skall vara värt det i "gott" vågskålen. Det handlar faktiskt om livet i det fallet och valet då är inte så svårt. Återkommer igen med mer reflektioner. Slutligen skall jag väl deklarera att jag skall fortfarande åka, denna min premiär tur tog inte andan ur mig. Det blev plötsligt en realitet som jag väntat på. Tack för nu. Henrik 

Postat 2008-11-25 19:18 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Mellanperiod

Som ni märkt har inte blogg inläggen haglat på senaste tiden, och det är ju helt riktigt. Det är många projekt i skolan som tar tid, men också är det en vad jag skulle vilja kalla för mellanperiod. Den första fasen med att skaffa grejor och jämföra, väga för och emot är över. Den var intressant för att jag var tvungen att tänka till och föreställa mig olika scenarior där grejorna skulle användas. De bilderna tar jag nu med mig, och tänker på de, men det stora rycket har inte kommit än, det är långt kvar innan start. Nu när snön fallit i fjällen närmast mig, börjar jag längta ut och skall göra små provturer för att testa lägret och skidor och pjäxor. Jag är inte sysslolös, jag skruvar lite på pulkan och skacklarna. Fick medar till pulkan i fredags som skall monteras i veckan. Pratar valla med lärarna på skolan, kanske kan få till en sponsring där, får se. Inte från skolan, men från ett valla företag. 

Det mentala då? Jo, jag känner mig lugn. Jag tänker mig in i snöstormar och helvete, men känner mig inte stressad. Är lite orolig för kylan, men tror samtidigt att det är naturligt, det kommer bli kallt, jag kommer att frysa, det handlar bara om at komma ut i det, så blir det vardag och mindre dramatiskt.

Har inte spikat vägvalet än, men tittar på åkare som gjort sträckan förr och har en sådan expedition som bas för min route.

Nästa fas är nu att testa min utrustning och mina "teorier" och omsätta dem i praktiken. Det skall bli spännande. Kommer ge mig ut på helgerna som kommer, och jag kommer rapportera hur det går. Känner mig förberedd, så förhoppningsvis kommmer det inte bli några större överraskningar. :)

Tack för att ni väntar på mig och läser min blogg även om det går lite tid emellan inläggen.

Henrik

Postat 2008-11-11 16:20 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

 

Logga in