Bloggar > Henrik Bergs frilufts blogg

Henrik Bergs frilufts blogg

Tankar kring mina olika äventyr.

Mjukis bakom pannbenet.

Så har jag tränat en vecka genom att dra däcket runt på grusvägarna runt Skärklitt, närmare bestämt på svarttjärnsvägen, en återvändsgränd som ingen åker på. Den är backig och sugnade så jag känner att jag får en väldigt fin och endamålsenlig träning. Det är yngre än vad jag trodde det skulle vara och jag kan inte gå så långt som jag trodde, men jag ökar dosen sakta. Slingan jag går är 5km och det tar 1:20 ca. Jag har gjort fitness testet idag och har åkt upp ett pinnhål till 46. Sakta sakta går det framåt. Jag och en kamrat uppskattar att däcket väger ca 50kg. Jag ligger på 80% i puls och idag gick jag 12km som tog 2,5 timmar. Klockan påstår att jag gjort av med 1800 KCal och det känns så nu. Ländryggen får stryk, får nog bygga lite magmuskler. Tränat 6ggr sedan förra lördagen, och gått 3,5 mil.

Det som händer med mig när jag går där med blicken i backen och pannbenet spänt mot vinden, är att jag får tid att refleketera. Livet kommer vällandes och många känslor och tankar kommer över mig. Jag låter kroppen gå på som ett litet lok och huvudet kopplar av, och jag bearbetar jobbiga saker, som en nylig separarion från en kvinna jag gillade mycket. Jag vet att detta är ett forum för friluftsliv och att min blogg skall behandla just min resa, men när jag tränade idag kom jag fram till att jag faktiskt inte kan göra skillnad på resan och mitt liv i övrigt. Jag vänder sorgen och alla jobbiga tankar till något possitivt. Det finns mycket kraft att ösa ur om man bara hittar medlet att göra det på. Ju mer ledsen jag var idag, desto hårdare tyckte jag på och andades ut den dåliga energin. Jag vet att jag inte är ensam om detta, men jag nämner det iallafall.

Jag går också och skapar mig en bild i huvudet av hur det kommer bli när jag väl åker. Jag tänker på detaljer i lägret, hur jag skall få in rutiner och jag möblerar i huvudet var pulkan skall stå i tältet och var köket skall vara. Jag föreställer mig att jag drar pulkan i snö och att det är ett väldigt motlut, hur kommer jag att reagera? Jag har inte treriksröset som målbild. Det är för komplext. Det är för långt för att ha en morot dinglande. Det är resan jag fokuserar på just nu. Hur jag skall få in rutiner och hitta lösningar för att få livet så enkelt som möjligt. Sakta blir det verklighet. Och jag försöker trassla ut mitt liv för att kunna helt fokusera på resan mot treriksröset. Resan i resan, resan i livet. 

Postat 2008-08-23 15:35 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fokus.

Jag skall försöka beskriva i vilket skede jag befinner mig mentalt på resan mot resa mot treriksröset. Jag har märkt att jag mer och mer fokuserar på uppgiften, resan. Som om man sakta för en magenet mot en kompass, så vrider sig nålen mot magneten. På samma sätt är det med mitt fokus. Jag som sugs in i en tratt och mitt medvetande blir mer och mer inriktat. Jag märker på mig själv att jag hela tiden relaterar till turen i konversationer, med kompisarna, lärarna. Jag säger inte det hela tiden, men jag tänker det ganska ofta. Jag är lite rädd att det är för tidigt, men jag är inställd på att det kommer bli ett högt tempo fram till resan och sedan kommer allt bli stilla. När jag väl snösatt skeppet kommer jag att tvingas in i nästa fas, den att hitta alla rutiner. Monotonin. Och skönheten. Friheten.

Jag fick ett nytt däck idag av en däck firma nere i Älvdalen. Det är ett framhjul till en traktor. Jag skall ut och prov dra det nu. Tror det väger ca 40kg. Jag skall väga det, bara så jag vet. Tror det blir kanon.

 

Postat 2008-08-18 18:13 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Träning

Jag måste träna inför den här resan. Alltså springa lite, lite sit-ups osv. Detta tänker jag dokumentera på något sätt. Jag har en pulsklocka som är tillverkad i finland och heter samma sak som en husvagn...Med den kan man göra ett fitness test genom att ligga på rygg och låta klockan sköta resten. Den kolla pulsen men tror också den känner hur pass mycket hjärtat kan slappna av mellan slagen, ju mer avspänt hjärtat är, desto bättre tränad är man. Man får fram ett värde och så tittar man i en tabell så ser man hur tränad man är jämnfört med andra i samma åldersgrupp.

 

Det är ju i sig kanske ointressant, men när man jämför med sig själv kan man se en kurva, eller utveckling om man gör det med jämna mellanrum och på bestämda tider. Det hade jag tänkt att göra. Jag hade klockan på mig när jag vandrade kungsleden, och loggade pulsen varje dag för att spara och titta på i efterhand. Jag åkte upp 4 enheter under vandringen. Detta för att jag hela tiden låg på 50-60% av max puls grovt sett, ca 5-6 timmar om dagen. Det är lågintensiv träning som bränner fett och bildar kapilärer i musklerna. Detta kan jag vittna om som efter kungsleden kunde springa 2 mil utan att bli trött i musklerna. Leder och fötter, ja men inte benen. Skön känsla. Jag var mycket vältränad inför kungsleden och ämnar vara i trim inför detta äventyr. Vi har en mycket bra skidstadion i Älvdalen, och där tänkte jag tillbringa mycket tid. Med däck bakom ryggen. och stavar. Man blir bra på det man tränar, och jag ämnar att blir bra på att dra pulka. Finns många grusvägar i dalarna så det är inget problem. I Wäsa finns en slalombacke som säkert kommer få besök. Jag skall köra med kvast skaft istället för stava, för att göra det besvärligare, och tyngre. Kanske jag tillochmed tynger ner dem lite för att få stav och stak muskler.

Gjorde mitt första pass idag i elljusspåret. Hade två bildäck efter mig på släp. Det blev bitvis mycket tungt. Det samlades bark i hålrummet i fälgen och det blev en broms vilket gjorde att pulsen ökade önskvärt. Men det bakre däcket bara slängde och vände på sig och blev till ett iritationsmoment. Skall åka ner till skroten på måndag och hämta ett lastbilsdäck. Tror det är lagom stort. Skinnarmo lär ha dragit på traktor däck, men det är en stund dit för mig. Gjorde en fitness test idag innan jag började träna för att få det dokumneterat. Värdet idag 16/8 var 45. Iochmed att jag är 37år går man in på tabellen ovan och ser att jag ligger på 5. Målet är att komma upp på 6 innan resan.

Henrik

Postat 2008-08-16 19:47 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Utrustning 2 reviderad

Då har jag haft förmånen att få tälta en vecka i ett Helsport Svalbard. På skolan jag går på hade vi nämligen ett Svalbard som var för 3 pers. Kanon läckert tält som var knäpptyst när det blåste.Det lät som man satt i en virvell-trumma när det regnade, så hårt var det spänt. Det var relativ enkelt att resa, tre spikar i ena ändan och så i med bågarna så vips så stod det där. Därefter hade man att göra med alla 20 stormlinor... Allt var som en förälskelse tills jag kröp in i tältet och märkte att det var för lågt. Jag kunde inte sitta rak i tältet och sätta på mig en tröja utan var tvungen att kröka rygg. Tänkte att "det gör jag nog i vardagen" så det vill jag inte göra på min tur heller. Såg till min förtjusning att vi har ett Hilleberg Savio också, så nästa tur blir det att testa ett sånt.

Var förbi Lundhags Outlet i Järpen idag. Jag hade spanat in ett par dojjor som heter Huskey Ski. Det är en känga de har som har NN75 tår och hälskåra för en kabel. Till detta har skon en utbytbar filtstrumpa, eller snarare en innersko av 10mm filt, vilket gör de utbytbara och varma. de hade ett par 43:or som jag köpte och fick halvpriset på. Härligt! Det var det första inköpet jag gjorde för resan. The point of no return. Eller?

Utrustning 2.1
Efter det att jag postade detta första gången, var jag in på Helsports hemsida för att ta reda på hur lågt i tak det var, och då ljusnade min tillvaro, ty där fanns en variant av Svalbard som heter High, som är en decimeter högre i tak! Precis det som saknades. Undersöker nu möjligheterna med det tältet, då avsaknaden av absid på Saivo ställer Svalbard i första rummet. Har en kompis som jobbar i norge som skulle kunna hjälpa mig med fakta om tältet.

Henrik

Postat 2008-08-15 22:56 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Förena nöje med nytta.

Jag tänkte förena nöje med nytta. Här kommer jag att behöva Er hjälp. Tips, idéer, glada tillrop, vad som helst.

Jag tänkte åka för VärldsNaturFonden, WWF. Med det menar jag att jag skall erbjuda vem som helst att skriva ett kontrakt med miljön, att skänka pengar till WWF för varje mil jag tillryggalägger. Formeln är enkel. Jag åker skidor. Jag åker en mil. det blir en krona. Åker jag en mil till blir det två kronor. På det sättet blir det en del, för det är långt. En krona milen ger 130kr. Tio kronor ger 1300 kronor och så vidare. Företag bör kunna skänka minst 100kronor milen tycker jag. Det blir en ordentlig sudd till moderjord. Inget är bestämt kring hur allt detta skall gå till, men viljan och idén finns.

Varför? Jo, det kom till mig på ett ganska naivt och simpelt sätt, men det fastnade. Jag vill att mina barn och barnbarn också skall få glädjen att kunna åka skidor. Om inget görs kommer det inte finnas någon snö i framtiden. Det är ganska enkelt.

Jag har varit i kontakt med WWF och de har ingen tid att lägga på en småskutt som mig, de har större båtar att ro, och jag blev lite ledsen när jag fick nobben att inte få hjälp. Men när jag tog ett steg tillbaks och såg helheten, insåg jag det omöjliga i att de skulle hjälpa till. Men jag kan hjälpa dem. Vi kan.

En annan idé jag har för att få in pengar är att på Wasalopps dagen starta samtidigt som massstarten i Sälen och åka så länge jag kan på den dagen. Det kanske inte kommer bli 9 mil, jag kan inte äventyra hela resan, men iochmed att jag åker för en sak, kanske det ändå finns intresse. En snabb telefon intervju med Ulfbåge eller studion, ett 0771 nummer i rutan som folk kan ringa till och skänka pengar. Vad tror ni om det? Jag har kontaktat SVT och Albert Swanberg men har inte fått svar. Jag tror inte han gör det, men vi får se.

För att vara tydlig, jag gör resan för min egen skull, men tänker samtidigt göra insamlingen. Nöje med nytta.
Henrik

Postat 2008-08-05 22:44 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Sida: 1 2 Nästa Sista 

Logga in