Tankar kring mina olika äventyr.

Användarnamn: bensson

Intressen: Klättring, Friluftsmat, Dykning, Vandring, Navigering, Foto, Segling

Mer på profilsidan


Snigelspåret

SPOT heter den lilla burken som säger "Ping" var tionde minut. Den skickar via satellit-telefon satelliter GPS positionen där jag befinner mig. De lagras på en server i England och via GoogleMaps skall ni kunna se var jag befinner mig. Klicka HÄR så transporteras ni till sidan och pluttarna på kartan som jag kommer lämna efter mig. Bara en vecka åt gången kommer att visas, men jag hoppas att det skall räcka. Detta inlägg kommer jag att redigera, då det är färsk information som visas på sidan som öppnas.

Det ni ser nu är klassens tur upp i lavinterrängen där vi avlade Transieverprov på Nipfjället idag den 29/1. (Jag klarade provet) Jag skall ta med mig burken nästa vecka då vår klass skall hålla lägervecka i Norge för den yngreklassen. Om vädret stämmer kommer vi göra en topptur på Rendalssölen, och då kommer jag slå på burken så får vi se om det funkar live. :)

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-01-29 20:21   BrittMarie
Japp, nu har jag lagt snigellänken bland bokmärkena så jag lätt kan hålla koll på dej!
 
2009-01-29 21:18   Staffan Andersson
Ska bli skoj att följa!
 
2009-01-29 21:34   Öhrnell
Jättefiffigt! Då kan vi ju fixa värsta pådraget om vi ser att pricken stannar oroväckande länge på samma ställe!
 
2009-01-29 21:54   Wolf25
Jag väntar med spänning på och se hur den fungerar långt norrut.
 
2009-01-29 22:52   bensson
Som ni ser på lilla dosan finns en "911" knapp. Det är en larmknapp som går till sos-alarm och den kan jag trycka på om jag befinner mig i nöd. Jag kommer också att kunna klicka på OK knappen och då kommer ett sms skickas till förprogramerade nummer och ett mail skickas med koordinaterna till där jag befinner mig. Jag skall trycka på den var dag för att försäkra när och kär att jag mår bra. Ligger plutten stilla en dag och det kommer ett OK, har jag tagit en vilodag. Men skullecplutten frysta fast skulle jag uppskatta ett pådrag. :)
Ulf: den går på satelit så det skall funka norröver också. Men du har rätt, återstår att se att det funkar i norr.
Nästa vecka kommer ni kunna se hur det funkar med flera dagar och om eventuella OK kommer med på sidan jag postade här ovan.
 
2009-01-30 00:13   oscarsundholm
Den sänder alltså genom satellit, inte genom GSM nätet? Nu blev jag nyfiken, är det abonemangskostnad eller hur fungerar det? Tänker på Iridium och deras svindyra taxa. Har man någon form av simkort? Skall bli kul att följa din resa och se hur tekniken fungerar. Hoppas att den fungerar bra, isf skulle jag säkert kunna övertyga mamma att betala en så hon slipper vara orolig när jag är ute och vandrar;)
 
2009-01-30 07:04   bensson
Oscar: Jag köpte den på Addnature och sedan får man skaffa ett abonemang som kostade 90Euro för ett år. Vidare kostade tracking funktionen 30Euro om man täcknade det vid registreringstillfället. Burken kostade då ca 2000Sek. Undersökte några sk Man-over-board sändare, men denna var billigast och hade de funktionerna jag efterlyste. Andra kostade uppåt 6000Sek. Och så fick jag den just av Mamma i julklapp :) Tack Mamma.
Den använder sig av satelliter, både för att sända och för positionsbestämning. (GPS) Koordinaterna man få är i WSG84 format, men de finns också på kartan så Basecamp kan följa med.
Inget simkort. Du får en egen hemsida där du programerar telefonnummer och email-adresser till vilka du vill at OK-signalen skall gå. Du kan också redigera den texten som skall skickas när du trycker på knappen. Det kan du ändra när du vill, men du behöver då en dator med internet anslutning. Fler frågetecken än innan du började läsa?
Henrik
 
2009-01-30 07:38   Skogsanna
Jag har läst om den här grunkan och lyssnade på Barbro Babs Lindmans föreläsning om när hon paddlade runt sydön och hon hade en sån här. Den verkar fungera bra och typfallet är ju att lugna oroliga mammor vid äventyr :-) Henrik, det kan inte vara så att mamma köpte den mest för sin egen skull och inte så mycket för din? Jag kommer också att följa din framfart längs Skanderna.
 
2009-01-30 08:20   peter1969
Det här blir kul att följa. Det framgår ju tom exakt tid du befann dig på respektive plats.
 
2009-01-30 09:15   bensson
Anna: Jag känner att det är lika mycket för min egen del som för familjens skull en sådan här apparat är användbar. När man är ute så vet man ju omständigheterna, som de inte gör. Oroliga släktingar finns ju överallt. MInns en kompis som var i SydAmerika, Argentina, samtidigt som det var det översvämningar i Costa Rica och oroliga föräldrar ringde och hörde om han var ok. En SPOT gör mig lugn att veta att familjen är lugn.
Peter: Visst är det avslöjande? Ni kommer att se att farten inte kommer vara hög i början, men förhoppningsvis kommer den att öka vad det lider.
 
2009-01-30 11:31   Thomas Traneving
Vad fiffigt! Som nybörjare på gps-området låter detta toppen! Skall bli jätte kul att följa!
 
2009-01-30 13:29   magnus28
Hej Henrik, började läsa din blogg idag. Ska bli spännande att följa din resa. Lycka till!
 
2009-01-31 08:58   oscarsundholm
Den låter riktigt intressant! Haha, du har alltså en hönsmamma du med... När du har betalt abbonemanget kan du då skicka hur många "ok meddelande" som helst gratis eller kostar varje? Eftersom den använder satelit så borde den ha sändning nästan överallt. Tack för informationen, tror att de flesta frågetecken försvann. Skall bli ett nöje att följa din resa:) Lycka till!
 
2009-01-31 10:07   bensson
Oscar: Nej, det kostar inget att skicka OK meddelandet när man väl betalat abbonemanget. Ang täckning testade jag att skicka genom tältduken, och det gick bra. Som med GPS, grävs fri sikt mot himmlen, och det är väl nästan bara i stan man har så höga byggnader runt sig att det stör en GPS signal. I buschen har jag aldrig varit med om att jag inte fått satellitkontakt. Vad jag kan komma ihåg...
 
2009-01-31 23:14   falken_007
Blir mer och mer spännande att följa din blogg!
Såg på addnature att den drivs med AA batterier tar du med ett gäng så det ska räcka eller hur gör du ?.

Skulle vara kul att få se en full utrustningslista sen när det börjar närma sig:)
Synd att du inte kan live blogga på vägen..
 
2009-02-02 11:59   Islusen
Tänk så lugn din mamma måste känna sig när hon vet att en hel drös Utsidan-människor också kommer att hålla koll på dig...
 
2009-02-03 12:36   peter1969
Så här står det på AddNature om batterikapaciteten:
Drivs med 2 AA 1,5V litiumbatterier (medföljer). Under normala omständigheter räcker batterierna till något av följande:
Standbyläge: ca 1 år
Tracking mode: 14 dagar
911-läge: 7 dagar
Ok-meddelanden: 1900 st

När man kör med Tracking-mode så drar det ju lite ström, alltså måste man ha med extrabatterier, möjlighet att ladda eller passera ställen där det går att köpa nya. Efter kungsleden lär det ju inte vara problem att köpa nya.
 
2009-05-05 11:26   Fjeldbonden
Jag kan inte se spot på linken..?
 
2009-05-05 18:37   bensson
Det beror på att Spot bara lagrar spåret en månad eller något sådant i taget. De spottar som fanns på den länken är expired. Sorry.
 

Läs mer i bloggen

Tror du att du är indian eller?

En compoundskytts vardag.

Test av Tentsile Flite

Då har jag testflugit min Flite. Den kom igår strax innan lunch. Barnen och jag gick ut efter lunch och testade att hänga upp den. Jag hade tittat ganska många gånger på instruktionsvideon från hemsidan. Det var ganska lätt att få upp den så att den kom i luften. Det gick bra att spänna upp den hårt, som man skall. Den skall inte hänga som en hängmatta, utan vara hårt spänd.

Flygande tält

Jag älskar tält. Allt det står för. Tryggheten, värmen, att vara ute på äventyr. Jag har testat massor av olika, små och stora. Vinter som sommar. Jag har testat kompisars tält, jag har ägt många som jag sålt vidare, då kanske någon detalj gjort att tältet på andra sidan staketet såg lite bättre ut. 


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.