Tankar kring mina olika äventyr.

Användarnamn: bensson

Intressen: Klättring, Friluftsmat, Dykning, Vandring, Navigering, Foto, Segling

Mer på profilsidan


Maten

Så var det maten. Den skall vara snabblagad, god och energirik. Med den ekvationen har man en prinsesstårta som i en ask, men det är inte riktigt praktiskt att ha med sig hela vägen, utan man får alternera parametrarna något för att få med så mycket av faktorerna som möjligt. Jag bygger min meny på tidigare erfarenheter, vad jag tycker är gott, det jag vet funkar för mig, och framför allt så har jag provlagat många rätter för att se hur det fungerar. Jag har inga problem med att äta samma mat flera dagar i rad, det gjorde jag ju ganska mycket som ungkarl ändå. ;) När jag går i affären i syftet att hitta energirik mat, gör jag som alla bantare, fast tvärt om. Jag tittar efter produkter med det mesta energi innehållet och tittar på protein, kolhydrat och fett balansen. Jag har gjort allt matpaketen redan, 70 portioner av allt måltider och jag tänkte bjuda till bords med lite recept på vad jag kommer att äta.


Frukost ingredienser

Frukost:
Ingredienserna mals i en mixer så behövs vatten bara tillföras för att det skall bli gröt. Ingen mjölk.
Grynblandning 2dl - 100g - 300Kcal
Hasselnötter ½dl - 30g - 200Kcal
Kruskakli (för fibrerna) ½dl -10g - 17Kcal
Riven kokos ½dl - 23g - 140 KCal
SuperGainer (bofybuildar pulver) 1dl - 75g - 300Kcal
2XBlåBand sötsoppa (fyra olika smaker) ca 115 Kcal
Summa Vikt ca 240 g Energi ca1100Kcal


Frukostpaketen

Lunch:
Potatismos 100g - 340Kcal
Alernativt
CousCous 100g - 330Kcal
2xBlåBand Saltsoppa olika smaker 80g - 160Kcal
Cognackorv 100g - ca 400Kcal
Smör 50g - 350Kcal
Summa vikt 280g Energi 1250Kcal


Lunch ingridienser

Middag:
Blåbands Outdoor meals. Olika smaker ca 150g - Ca 700Kcal
Smör 100g - 700Kcal
Summa 250g - 1400Kcal

Totalt kommer jag upp i ca 3700Kcal. Jag tror att det är lite för lite, men jag skall börja så, jag kommer ju ha mycket extra varmakoppen i olika versioner. Kan alltid öka fett intaget och då stiger kalorierna snabbt.

Vidare kommer jag att dagligen konsumera en Berroca och en Resorb för att hela tiden hålla mineral och vitaminförråden fyllda. Jag  kommer ha med mig ren protein, något som kallas TrippleWhey, högvärdigt protein. Jag använde det på min kungsledsvandring och jag kände mig alltid utvilad och stark på morgonen. Tror nog att proteinet hjälpte till en heldel. Så ser menyn ut i stora drag. Jag kommer på vilodagar och om det finns samhällen, frossa på den lokala korvmojjen, med "extra allt".

En lite parantes: jag kommer att klippa av den lilla plast snutten på grötpåsen, den som blir när man knytit ihop påsen. Den väger ett gram...alla bäckar små. :)

Henrik

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-01-28 22:37   Öhrnell
Vad snyggt du har radat upp allt. Har du jobbat i butik eller?

Inte nog med att plastsnutten väger - den tar ju plats också när den ska fraktas som skräp. Klokt agerat! Men hur blev det med kaffet? Och avecen?
 
2009-01-28 22:49   peter1969
Jag ska testa ditt frukostrecept bortsett från SuperGainer.
Tack för tipset!
 
2009-01-29 07:38   brigas
Satsa på nötter (och kanske fikon)
som extra påfyllning.3700kalorier verkar lite att leva på när du drar pulka hela dan,speciellt om det är kalla dagar,vilket ju man får räkna med i februari,och ibland i mars med.
Nån form av Pemmikan-blandning?extra renfeta?
Du ser ju inte ut att ha "extraförrådet på dej" så..
 
2009-01-29 17:34   Islusen
Dagen D närmar sig! Spännande....
 
2009-01-29 20:14   BrittMarie
Åh, vad jag blir sugen på att få packa fjällmat, jag också! Visst är det skönt när allt är förpackat i portionspåsar, bara att plocka fram en efter en, inget funderande på när eller vad man ska handla middag.

Så klart att plastsnutten ska bort!!!
 
2009-01-30 11:26   Thomas Traneving
Undrar som Ulrika, var tog avecen vägen....och kexchokladen.
Bra planerat!
 
2009-01-30 15:02   bensson
Jag kommer få lite morgonkaffe. Det kostar jag på mig. Avec blir det nog lite grann det också. Jag kommer fylla år på turen (22/3) och de som är i närheten kan säkert få vara med och fira i lite Chivas om de har de har tur. :) Tror dock inte det kommer vara så många i närheten,då jag enligt planen kommer vara i Mavas sameläger. Fast lite kexchoklad kommer nog rymmas det med.
 
2009-02-06 09:24   peter1969
Har testat en variant på grötreceptet nu i detta förhållande:
Havregryn 1dl
Hasselnötter 1/4dl
Kokosflingor 1/4dl
Blåbärssoppa 1/2 påse

Jag blandar lite större omgångar i mixern, tar två rejäla nävar av blandningen tillsammans med 2dl vatten. Klart godaste havregrynsgröten jag nånsin provat.
 

Läs mer i bloggen

Tror du att du är indian eller?

En compoundskytts vardag.

Test av Tentsile Flite

Då har jag testflugit min Flite. Den kom igår strax innan lunch. Barnen och jag gick ut efter lunch och testade att hänga upp den. Jag hade tittat ganska många gånger på instruktionsvideon från hemsidan. Det var ganska lätt att få upp den så att den kom i luften. Det gick bra att spänna upp den hårt, som man skall. Den skall inte hänga som en hängmatta, utan vara hårt spänd.

Flygande tält

Jag älskar tält. Allt det står för. Tryggheten, värmen, att vara ute på äventyr. Jag har testat massor av olika, små och stora. Vinter som sommar. Jag har testat kompisars tält, jag har ägt många som jag sålt vidare, då kanske någon detalj gjort att tältet på andra sidan staketet såg lite bättre ut. 


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.