Tankar kring mina olika äventyr.

Användarnamn: bensson

Intressen: Klättring, Friluftsmat, Dykning, Vandring, Navigering, Foto, Segling

Mer på profilsidan


Uppfunna hjul.

Vad har jag lärt mig rent praktiskt som jag kan dela med mig av så här innan resan? Kanske kan vara ett litet kul inlägg för att lätta upp stämningen kanske?

Torra skor
 Jag har ju ett par Lundhags Huski pjäxor som har en filtinnersko som är utbytbar, jag kan sätta i en annan om jag vill. Men jag vill framför allt hålla den första torr, så då klurade jag lite. Jag tänkte på tips som jag fått om systemkassar på fötterna och det funkar. Fukten stannar definitivt inne runt foten, men jag kände att det kanske inte håller 100 mil. Jag kan naturligtvis ha flera med mig, men jag känner att det inte riktigt var lösningen för mig. Så kom jag på att en kamrat har ett par sealskins, vattentäta strumpor som man kan ha i pjäxorna och inte få våta fötter. Nu var det ju inte fötterna som skulle hållas torra utan pjäxorna, så jag har vänt dem utochin och det fungerar mycket bra. Pjäxorna har inte varit kalla klumpar jag dragit på fötterna på mornarna, utan de värmde direkt. Pjäxorna och bindningarna är för övrigt en fröjd och mina Sondre-lagg är också sköna. De kommer bli goda kamrater på resan.

Pulka i tältet
Ni har redan sett på bilderna jag visat att jag drar in pulkan i tältet. Det gör det mycket bekvämt att packa ihop allt innan jag skall iväg. Jag väntar med de två sista pinnarna på läsidan, absiden, och lyfter hela duken och skjuter in pulkan. Jag har kopplat bort de tre nedersta stropparna till innertältet så kan pulkan glida in under innertältet. Pulkan är ju dryga två meter och absiden räcker inte till. Men iochmed att jag är själv i tältet spelar ett förlorat hörn mindre roll, jämfört med vinsten att få in pulkan.

Dunhav
Jag har ett exped Downmat7 som jag hade tänkt använda till den här expeditionen. Den var med på min kungsledsvandring och jag sov mycket gott på den. Men, den har börjat läcka. Jag har hittat ett hål i den som jag liquidsoulade, men jag vaknade fortfarande på marken. Inga mer hål hittades så jag misstänker ventilerna. Jag ringde Addnatures reklamations avdelning för att få en rapport på reklamationsnivån på Exped. Fick ingent direkt svar, mer än att de rekommenderade Thermarest Z-lite. Det är en bubblig madrass som viks ihop som ett dragspel, och jag köpte två för det krävs som insulation. Jag slog upp tältet utanför huset jag bor i för att sova på madrasserna under kontrollerade former. Skulle det vara för kallt kunde jag gå in och reklamera dem dagen efter. Den natten var det minus 20 och det gick utmärkt att sova i det. På min provtur nr2 kom jag på att jag har ju faktiskt en sovsäck till med mig, varför inte ligga på den som isolering också? Så nu ligger jag i ett dunhav på min extremsäck som är för varm för allt ovanför minus 20. Men jag kan ju inte vara utan den, så jag har två. En minus 11 säck och så bjässen på minus fyrtio.

Torkflaska 
Jag har smällt mycket snö för att göra vatten och för att samla allt vatten i något har jag två termosar och två nalgene flaskor på en dryg liter styck. Termos vattnet har jag för varm dryck, soppor och choklad och morgongröten. Plastflaskorna har jag till dricksvatten. Det går ju inte att dricka det hundra gradiga vattnet direkt utan det måste ju svalna, och då lindar jag det fuktiga understället runt flaskan och trär en fuktig strumpa över så börjar de genast att ånga sig torra.

 Jag vet att jag uppfinner många hjul och sparkar in många öppna dörrar, men jag tycker det är kul att dela med mig det jag finner och kanske något tips kommer till nytta.
Henrik

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-01-13 20:37   Öhrnell
Det är ju KUL att uppfinna hjul och sparka in öppna dörrar. Det ger en extra respekt åt dem som gjort det förr, och man lär sig att värdera andras kunskap på ett nytt sätt. Det ger på något sätt mer att komma på något själv, än att höra någon annan berätta det för en...
 
2009-01-13 23:52   Wolf25
Jag är lite tveksam till plastpåse runt foten (eller sealskins), skinnet blir lätt skadat om fötterna är fuktiga.
 
2009-01-14 07:52   peter1969
Jag tänkte på samma sak vad gäller fötterna. Jag förstår att du vill hålla skorna torra men risken är att fötterna tar för mycket stryk. Hur gör andra som åkt på långturer under vintern?
 
2009-01-14 19:38   bensson
Ulf och Peter: Fötterna har inte blivit så svettiga att det har blivit "blött" i strumporna på mina provturer. Jag kommer få testa igen på de två uteveckorna vi har inplanerat med skolan och kan göra en övervägning efter det. I värsta fall får jag ta av mig sealsen och köra traditionellt. Jag har lite kontakt med Elin Engerström, jag skall ställa frågan till henne. Skulle vara intressant att höra. Jag har hört vad ni har sagt. Tack.
 

Läs mer i bloggen

Tror du att du är indian eller?

En compoundskytts vardag.

Test av Tentsile Flite

Då har jag testflugit min Flite. Den kom igår strax innan lunch. Barnen och jag gick ut efter lunch och testade att hänga upp den. Jag hade tittat ganska många gånger på instruktionsvideon från hemsidan. Det var ganska lätt att få upp den så att den kom i luften. Det gick bra att spänna upp den hårt, som man skall. Den skall inte hänga som en hängmatta, utan vara hårt spänd.

Flygande tält

Jag älskar tält. Allt det står för. Tryggheten, värmen, att vara ute på äventyr. Jag har testat massor av olika, små och stora. Vinter som sommar. Jag har testat kompisars tält, jag har ägt många som jag sålt vidare, då kanske någon detalj gjort att tältet på andra sidan staketet såg lite bättre ut. 


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...