Bloggar > Fowwes blogg

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Ryggsäck Crux AK70 – preliminära synpunkter

Jag har en tid funderat på att ersätta min trotjänare Lundhags V8 (75 liter, vikt ca 3,1 kg) med en lättare säck. Den nya säcken skulle uppylla:

* ungefär halva vikten av den jag har nu

* ungefär lika stor, dvs omkring 70 liter

* klara av att lasta minst ca 22 kg

* hyfsat oöm

Efter lite olika idéer fick jag tips här på Utsidan av "Bulingen" om Crux AK70. Jag blev så intresserad att jag köpte den. Den har anlänt, och jag har vänt ut och in på den och dessutom lastat den med lite packning. Här kommer lite fakta om den och några preliminära erfarenheter. (Fotona är försedda med text som kommer fram när man för muspekaren över dem.)

Crux AK70 tillverkas för 3 olika kropps-/rygglängder. För mig passar mellanstorleken (stl 2). För övrigt har den följande data:

* vikt: 1550 gram

* volym: 70 liter i säcken + 7 liter i locket

* rekommenderad max lastvikt: 25 – 30 kg

* tyg: kevlar/nylon

I ryggkonstruktionen finns både en lätt metallram (1) av en aluminiumlegering som kallas 7001 T6 samt en metallskena (2) av titan. Båda är urtagbara. Metallramen är något framåtböjd, och jag gissar att det ska ge en bra tyngdpunkt.

1. Al-ramen. 2. Fickan med titanskenan.

Ramen samt den ordentligt tilltagna övre säckdelen gör också att man kan lasta säcken högt, minst lika högt som V8:an. Denna övre säckhalva kan i vanlig ordning vikas ner i säcken om man inte behöver använda hela volymen. Locket är "flytande" i höjdled, så att man man spänna det till den höjd som man har lastat säcken.

Rymlig övre säckdel 
 

Det finns ingen skiljevägg inuti, utan hela säcken är en enda säck. Här har man säkert sparat in både tyg och blixtlås. Detta kräver lite mer tanke vid packningen så att man inte har det man behöver långt ner vid lunchpausen. 

 
Stor lastvolym  

 

Eftersom ramen är något framåtböjd ska man nog vara försiktig när man slänger den på t ex ett bussgolv. Säcken ska vara neråt och ramen uppåt, inte tvärtom. Så gjorde man ju också med gamla tiders ramryggsäckar.

 

Jag lastade säcken med tidningar till 15 kg totalvikt och gick en dryg halvmil i rask takt. Kändes fantastiskt bra. Smidigare än V8:an och inte samma ”pansarvagnskänsla”. (V8:an kommer ju till sin rätt vid tunga laster, då den är väldigt komfortabel.)

 

Bärsystemet har mindre mängd stoppning än på V8. Det känns trots det väldigt stabilt, och alla de vanliga inställningsmöjligheterna finns där. Säckens läge kan finjusteras med remmar.

 

Med övre säckdelen nervikt

     

Jag köpte säcken också med tanke på dagsturer under vandringens gång. Säcken kan snöras ihop och blir då riktigt liten och behändig. Betydligt lättare och smidigare än att använda V8 som dagsturssäck (jag använde V8 till det i somras, och det kändes tungt och otympligt).


Jag har också burit Crux:en under en promenad-/joggingrunda i komprimerat tillstånd med ett par, tre kilo inuti. Säcken är inte gjord för att komprimeras hur mycket som helst. Exempelvis kan inte bottnen dras in, utan säcken komprimeras från sidorna med de två remmarna.    

I komprimerat tillständ

Det relativt kraftiga bärsystemet ger viss ”storsäckskänsla” även när man bär den i komprimerat tillstånd, men skillnaden är ändå stor mot V8:an som inte alls är lika smidig och följsam.  Crux:en känns betydligt mindre. Och så är ju vikten underbart låg. Det kändes alltså väldigt bra, och den var inte i vägen när jag joggade en halvkilometer.

 

Är det då något jag saknar? Här är ett par saker:
 
* en utanpåliggande ficka
 
* ett par remmar att fästa liggunderlaget utanpå säcken med

 

När det gäller fickan så är ju topplocket väldigt rymligt och har dessutom ett inre fack. Ifråga om remmarna duger kanske  isyxfästena och öglorna. Annars får jag komma på någon lösning så att liggunderlaget inte kan blåsa bort. 
 
Som helhet är jag hittills mycket nöjd med denna rymliga, lätta och gedigna säck. Ser fram emot att testa den under sommarens vandring. 

 

Återkommer vid senare tillfälle när jag packat den och vågar visa upp mig på catwalken. Fast det kan dröja dagar eller veckor. Vi får se.

 

Länk till säljställe:

http://web.me.com/sundbergprod/crux-climbing/Ryggs%C3%A4ckar.html

 

Postat 2009-04-02 22:55 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar