Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Att sova i en sovsäck - eller ska det vara två?

Inför resan till Nepal har jag varit tvungen att fundera igenom sovsäcksfrågan. Min Marmot Arroyo dunsäck är lite i klenaste laget. Den duger ner till ca -1 grader, och i Nepal rekommenderas ca -8 (vi ska sova i s k tehus och inte i tält).

I vintras använde jag två säckar, jag drog min urgamla Caravan Arctic (dunsäck) över Arroyo:n. En kombination som säkert klarar -30 utan problem. Men jag skulle vilja byta ut gamlingen mot en modern syntetsäck, bland annat för fuktens skull (det är inte roligt med en småfuktig dunsäck). Så jag har funderat över en ny säck som dels fungerar bra på vinterturer ihop med Arroyo, dels löser Nepalsömnen .

Ny vinterkompis till Arroyo

Jag började nysta i vinterbehoven, funderade och ställde frågor i en forumtråd här. Mina blickar drogs till Haglöfs Zensorserie, 5 säckar som verkar avancerade och som finns från 1 till 4 säsonger. Men vilken passade ihop med Arrayo:n om jag ställde som krav på att kombinationen skulle klara -20 grader?

Först tänkte jag viktsnålt och funderade på Zensor Compact, en säck som väger 810 g och klarar +7 grader. Det lät i och för sig lite klent, men hur skulle man få veta? På forumet ansåg folk att det inte skulle duga med Compakt. Men kanske Zensor 1S (0 grader)? Eller Zensor 2S (-3 grader)?

Efter lite mer funderande fick jag idén att skapa ett enkelt diagram. Är man mattelärare så är man. Jag prickade in de fem Zensormodellerna med vikt och komforttemperatur. Det som spelar roll är förstås fyllningsvikten, men jag förenklade och tog totalvikten. Stämmer nog bra vid låga temperaturer.

Därefter ritade jag en linje som passade någorlunda till punkterna. Så här blev diagrammet:

Är Arroyo + Compact tillräckligt?

Nu är det dags att använda diagrammet till mitt första förslag, Arroyo + Zensor Compact. Arroyo klarar -1 och det motsvarar i diagrammet en Zensor med vikten 1075g (fast en exakt sådan existerar förstås inte i verkligheten). Sedan lägger vi på Compaktens 810g och får således 1885g. Därefter läser vi av den temperatur en sådan säck skulle klara. Det blir ca -12,5 grader. Inte tillräckligt!

Vad behövs för -20?

Nytt försök. Vi utgår från -20 grader, vilket motsvarar en Zensorsäck på ca 2400g. (Det finns faktiskt en sådan, Nordic Winter, som bara väger 2300g. Men jag följer den grå linjen och tar ett hekto till för säkerhets skull.) Arroyo motsvarar ju 1075g, och då fattas det 1325g (eftersom 2400-1075=1325). Den Zensorsäck som ligger närmast i vikt är då 2S som väger 1260g och klarar -3 grader.

Så nu vet jag ungefär vad som behövs. (-1) + (-3) = -20. Klart som korvspad.

Allt är inte löst - än

Kan man då lita på resonemanget? Mja, någon exakt vetenskap är det inte. Och det grundar sig på tillverkarens egna uppgifter, som dock ska vara uppmätta enligt CE-standard. Jag tror att metoden ger resultat som är hyfsat nära sanningen.

En viktig sak är att den inre säcken får plats inuti den yttre. Inga problem med min gamla säck, men moderna säckar är ju betydligt trängre. Så jag funderar på en lång modell av yttersäck, så att Arroyo:n får gott om plats och dunet blir luftigt. Zensor 2S finns som lång, den väger lite mer men klarar fortfarande -3.

Men då kom ett annat problem. Zensor 2S Long finns inte med högeröppning. Min Arroyo har just detta, och man vill ju ha båda säckarnas öppning på samma sida. Så jag har fått spana in en annan modell än Zensor.

Nu lutar det mest mot en Marmot Wave III. Lite billigare och lite tyngre än Haglöfs, men klarar -6. Den temperaturen borde dessutom duga för Nepal. Vore skönt att slippa dra med två säckar dit.

Men kanske någon som läser detta har ett ännu bättre förslag?

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-09-22 11:37   pack
Billigast och enklast blir ju att att köpa en sideninnerpåse.
Ungefär 130 gram vilket ger ungefär 4 värmegrader. Samt en enkel överdragspåse(Bivacksäck) från:

http://www.alpkit.com/shop/cart.php?
target=product&product_id=16312&category_id=253

Även den borde göra några grader. Och vips så har du kommit ner till -10 grader Celsius.
 
Svar 2011-09-22 22:35   fowwe
Tack för tipsen! Jag har tittat lite på sådana nu ikväll, men det kostar inte så mycket mindre än en Wave III. Siden är dyrt! Och jag behöver ju ändå köpa en riktig extrasäck till nästa vintertur.

När det gäller vinsten av värmegrader låter det nästan FÖR bra för att vara sant ;-). Det skulle innebära att sidentyget isolerar 2-3 ggr bättre än sovsäcksfyllningen, vilket jag ställer mig tveksam till. I varje fall skulle jag vilja testa det innan jag vågar satsa på att det är så effektivt. Dessutom är det ju inte säkert att man vinner lika många grader vid exempelvis -5 som vid +10, så även där hade jag nog velat ha lite test i fält först. Men vem vet, det kanske är så bra som du skriver!
 
2011-09-22 11:57   seobserver
Hos Globetrotter har de haft rymliga sovsäckar för de ölälskande. Kika och du kan finna.
En stuvbit fodersiden hittar du säkert billigt i trasboden.
 
Svar 2011-09-22 22:37   fowwe
Vem har skvallrat för dig att jag gillar öl ;-)? Nåväl, tack för tipset, ska kolla den butiken. Men sidenet får nog vänta. Förutom att jag är en katastrof vid symaskinen så tänkte jag inhandla en extrasäck i varje fall.
 
2011-09-22 13:37   Minnatur
Nu förstår jag varför jag hade det lite knepigt med Mattelektionerna... jag hade legat med en säck för +3 grader på vinterturen om det inte funnits någon som skrivit Facit! :-)
 
Svar 2011-09-22 22:44   fowwe
Inte med bara en sån säck, väl ;-)? Men om du haft min Arroyo att kombinera med hade det alltså blivit (-1)+(+3)=-14. Typ. Fick ni inte lära er det på mattelektionerna?!?
 
2011-09-23 01:07   pack
Sideninnerpåse

5.3 grader för att vara exakt! :-) En liten nypa salt kanske.
http://www.facewest.co.uk/Cocoon-Silk-Liner.html

Men den är otroligt skön och sova i,den värmer när det är kallt och kyler när det är varmt. Och så håller den sovsäcken renare.
 
Svar 2011-09-23 12:07   fowwe
Recensionerna om detta sidenlakan är ju väldigt positiva. Verkar vara en bra produkt på många sätt, ingen tvekan om det. Dyr, men väl värd pengarna enligt köparna.

När det gäller sovsäckar deklareras de enligt CE-märkningens EN-standard. Jag skulle gärna vilja se något liknande, dvs något mer detaljerat om vad ett påslakan kan göra rent värmemässigt. 2-3 graders förbättring av temperaturen är jag beredd att tro på. Men 5-6 grader är väldigt mycket, särskilt när man rör sig med minusgrader. Påstår tillverkaren att man får denna förbättring av komforttemperaturen för alla möjliga typer av säckar? Jag är inte beredd att släppa min nypa salt - än.
 
2011-10-07 08:37   äventyrssugen
Vi nördar är allt lite roliga på vårat sätt. Tänk att ligga på kvällen och konstruera avancerade diagram för sovsäckstemperaturer. Lycka till.-)
 
Svar 2011-10-08 23:56   fowwe
Den kommentaren får man ju säga var mitt i prick!
 
2013-03-01 18:25   JoeSwede
Grejen med en innersäck är inte tjockleken förstås utan luften som stannar närmast kroppen istället för att blanda sig med dunfyllningen. ;-)
 

Läs mer i bloggen

Hardeberga – vandringar i underskattad landsbygd

En så stor stad som Lund uppslukar lätt intresset hos dem som bor där. I ännu högre grad gäller detta den betydligt större staden Malmö. Det är lätt att upphöja livet i staden som mer intressant och mer betydelsefullt är livet i exempelvis en liten by (som kanske rentav är på väg att avfolkas).

Det finns något motsägelsefullt i en stor stads lockelse. Å ena sidan får man känslan av att det händer väldigt mycket, ett myllrande liv. Å andra sidan upplever man att staden är möjlig att få överblick över, att begripa sig på. Det senare är naturligtvis en illusion, till stor del skapad av arkitekturen som målar upp de stora linjerna för oss. Dessa skapar ordning och sammanhang åt det vi ser och döljer det mesta som finns bakom fasaderna. Vi får känslan att vi förstår. Men vem kan greppa ens en bråkdel av vad som sker bakom just dessa fasader? Inte ens i ett medelstort bostadshus är det möjligt.

Genvägen Nijákvágge – för den som har gott om tid

Det klichéartade talesättet ”genvägar är ofta senvägar” exemplifieras på ett utmärkt sätt av Nijákvágge som erbjuder en betydligt kortare väg jämfört med att runda norr om fjället Niják. Med detta vägval får vandraren uppleva en av Sareks veritabla bakgårdar, där frostsprängt stenskravel samlats i högar, drivor och fält. Med andra ord - oemotståndligt för varje Sarekvän!

Det är juli 2021 och jag befinner mig i norra delen av Ruohtesvágge. Lägerplatsen är min femte i Sarek denna varma och myggrika sommar. Men jag är inte ensam – tältet delar jag med min gode vän Anders. Inte den vanlige Anders, han som jag oftast har gått tillsammans med och som finns med i många av mina skriverier här på Utsidan. Nej, detta är en annan Anders. Lustigt nog är båda två professorer på Tekniska högskolan i Lund och känner varandra väl.

Den Stora Grå. Och om fasaden som rämnade

Lunds kommun har knappast rykte om sig att vara en skogskommun, men vi har faktiskt några ganska stora barrskogsområden. Ett av de största är Vombs fure som ligger precis söder om Vombsjön. För något tiotal år sedan hittade man tillfälligt en kringflygande lappuggla i den skogen. Och nu var det dags igen. På årets sista dag 2022 upptäcktes en individ på eftermiddagen, strax före skymningen. Men det var inte många fågelskådare som fick se den.

Lappugglan är normalt en norrlandsfågel – åtminstone har den alltid betraktats som det. Samtidigt kan den ibland förflytta sig långa sträckor vilket Ove Stefansson beskriver i sin bok Nordanskogens vagabond. Lappugglan. På senare tid har häckningar konstaterats så långt söderut som Blekinge.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.