Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Sarek 20 juni – 1 juli 2010. Dag 11 och 12.

Dag 11. I Áhkkás närhet

Det regnade en aning när vi vaknade upp på denna fantastiska lägerplats där vi hade det väldiga Áhkká i nordväst, Kebnekaisemassivet långt i nordost, Niják i väster och Sarekmassivet i söder. Anders tyckte att detta var en av de vackraste platserna han sett i hela Sarek. 

Fotot visar utsikten mot Áhkká från tältöppningen. Sjön är Suottasjjávrre.

Morgonutsikt! 

I augusti förra året passerade jag inte så långt härifrån på den vandring jag gjorde då. På Nijákskájdde träffade jag en ung man från Tyskland. Han hade haft stora planer och startat från Akkastugorna för att gå långt in i Norge. Men hans fötter strejkade och han tvingades slå läger vid Niják. Där hade han varit i ett par dagar och verkade inte alltför ledsen för det. Han var överväldigad av detta landskap.

Stenriket

Till frukost blev det nygräddat bröd och te, därefter en extra slummer medan regnet hemtrevligt knattrade på tältduken. Vissa stunder avtog det, och under ett av dessa tillfällen passade vi på att packa ihop och bege oss iväg.

Enligt vår färdidé – som vi improviserat fram föregående dag – skulle vi nu gå öster om Suottasjjávrre och den sjö som har höjdbeteckningen 906. Därefter in i öppningen öster om Várdojávrre. Det var med viss förväntan vi såg fram emot dagens etapp. Ryktet om att det kunde finnas skärsnäppa, en vadare vi aldrig lyckats se i svenska fjällen, gjorde oss upplivade.

Juni verkar annars inte vara en bra månad för denna fågel. Visserligen hade jag tyckt att jag dagen innan hade hört dess läte helt kort, men jag fick aldrig syn på den och kan ha misstagit mig.

En vilopaus på väg mot Várdojávrre.

Det var inga problem att passera vattendraget mellan sjöar 906 och 914. Vad jag minns rann vattnet genom ett stort område med stenblock, det var bara att gå på blocken.

Vi kom in på sluttningen söder om Várdojávrre. Sjöns norra strand verkar bra för fågelliv, och vid dess östra ände finns både sanka gräsmarker och sandbankar. Men det låg is kvar på stora delar av sjön och fågellivet just för tillfället var fattigt.

Däremot fanns det gott om sten. I själva verket alldeles enorma mängder. Och ju närmare sjökanten på sydöstra sidan desto värre. Således precis vid vår färdväg. Vi valde därför väg högre upp Várdotjåhkkås östra del för att undvika de värsta blockfälten. På ett ställe fick vi ta oss förbi ett besvärligt ställe med kantiga stenar som var flera meter höga.

Den som vill gå här bör hellre välja den norra sidan av sjön. Det finns visserligen stora mängder sten precis vid den östra delen (dvs vid sjöns utlopp) men sedan minskar det. Om man håller en god bit från stranden vid öständen bör man kunna slippa det värsta.

Fjällripa.

Vi lunchade nära sjöns sydände. Vädret var inte så illa, nästan varmt, så vi somnade en liten stund när vi hade ätit. Anders är en mästare på att somna snabbt precis när som helst, och han har inspirerat också mig att öva upp den konsten.

Labyrinten

Det väntade mer stenighet. Först hade vi tänkt gå söder om både Várdojávrre och Boavtjesjávrre, men blockfälten var ändlösa. Dessutom hägrade sankmarker norr om den senare sjön (utritade på fjällkartan). Och sankmarker kan innebära fina fågelupptäckter.

Vi tog oss därför fram precis väster om Várdojávrre. Terrängen visade sig bestå av stora stenblock, med vattendrag och småsjöar överallt (betydligt fler än vad som är utritade på kartan). Det hela kändes som en labyrint i något gammalt datorspel, där man dels måste gå och hoppa från det ena blocket till det andra, dels måste undvika att gå in sig i labyrinten och tvingas till långa omvägar tillbaka. På följande foto har jag just påbörjat labyrintpassagen. Sluttningen i bakgrunden tillhör Áhkká.

På sydvästra sidan av Várdojávrre. 

Vi lyckades ganska bra och nådde gräsmarkerna där vi svalkade oss med ett bad i en inbjudande bäck. Bäcken visade sig dessvärre vara full av iskallt smälvatten från ett snöfält.

Fågelmarker - eller?

Under vandringen på de kilometerlånga sankmarkerna undrade vi var skärsnäpporna höll till. Vi såg en del andra vadare - exempelvis brushane och simsnäppa - men dem vi hoppades på syntes inte till.

På fjällkartan ser man att sankområdet är genomkorsat av glaciärbäckar. Snösmältningen var i full gång när vi var där, men vi hade inga problem att leta upp ställen där vi ganska enkelt kunde vada över utan att ta av oss kängorna. Fotot nedan visar sankängarna och Várdojávrre. De mindre sjöarna i den steniga "labyrinten" kan anas längst till höger, bakom sanket. De snötäckta bergen i bakgrunden ligger på andra sidan Suorvajávrre, mellan Vakkotavare och Suorva.

Várdojávrre. 

Vi satte kurs på den öppning som finns mellan Rákkasoalgge och punkt 1145. Under dagen hade vi glatt oss åt både fjällripa och sjungande snösparvar, och i denna höga och karga fjälldal sjöng ytterligare några snösparvar.

För den som vill ha ett alternativ går det bra att välja uppgången norr om, alltså den som går mellan Rákkasoalgge och topp 1208. Detta innebär en högre väg och inledningsvis en krävande stigning. Vi undvek det vägvalet eftersom området vid denna tid var täckt av snöfält.

Kvällsutsikt

Klockan hade hunnit bli närmare halv tio på kvällen och vi slog upp tältet strax efter att vi passerat sjö 964. Denna plats var en "gräddhylla" på ca 940 meters höjd, med underbar utsikt mot Niják, Gisuris och ner mot Sjnjuvtjudisjåhkå. (För övrigt är min personliga teori om det krångliga namnet Sjnjuvtjudisjåhkå att någon har hittat på det enbart för att skilja ut vilka som kan uttala samiska ord och vilka som bara låtsas att de kan).

Vår lägerplats hade mer än enbart en tjusig utsikt. Genom den mjuka gräsmarken rann flera underbara små bäckar med friskt, kallt vatten. Vi drack ofta, det var svårt att låta bli. Man blev törstig bara av att titta på vattnet.

En av de små bäckarna vid lägerplatsen.

Och så hade vi en ringtrast i grannskapet som sjöng för oss, man hörde den om man lyssnade noga.

Färdvägen dag 11.

Kartan visar vår färdväg denna dag. Tillryggalagd sträcka: ca 15 km.

Dag 12. Utmed Västtopparna

Morgonen var solig men vinden kall. Anders tyckte att jag skulle skriva i dagboken: "En solig morgon som övergick i en bister nordanvind." Därefter försvann han ner i sin varma sovsäck igen. Under tiden såg jag en havsörn som kretsflög över det väldiga lågområdet nedanför mig. Ett par vandrare syntes också, på väg in i Sarek. De var de första människor vi sett sedan vi lämnade Skierffe tio dagar tidigare.

Snart var det dags att gå den sista dagsetappen på denna tur. Efter drygt 1½ vecka i fjällvärlden kändes det lite vemodigt att behöva lämna alltsammans bakom sig. Därför gällde det att ta in så många intryck som möjligt.

Samtidigt sätts en del andra mentala mekanismer igång när slutet av en tur närmar sig. Jag börjar tänka på alla bekvämligheter som finns därhemma, på att slippa gå milavis i ansträngande terräng, och så vidare. (Däremot tänker jag sällan på mat nuförtiden eftersom jag är ganska nöjd med den mat som vi lagar i naturen.) Så slutet av en tur präglas för mig av ambivalens och motstridiga tankar.

Dessutom vet jag att efter en eller två veckor därhemma så kommer jag vilja upp till fjällen igen.

Första delmålet var sjön Sjnjuvtjudisjávrre. Vi höll höjd så gott det gick utmed Rákkasoalgges sluttning, sedan gick det något nerför mot östsidan av sjön. Rákkásjåhkå var ovanligt stor på grund av snösmältningen men ändå möjlig att vada över utan att ta av sig kängorna.

På sluttningen utmed västtopparna öster om sjön kan man följa en tydlig stig som letar sig fram genom terrängen. Här finns gott om raviner som man måste gå ner i och sedan uppför. Öster om sjöns nordände finns bra tältplatser. Följande foto är taget från just nordänden, med Gisuris i bakgrunden. 

Sjön Sjnjuvtjudisjávrásj. 

När man passerat sjön dröjer det inte länge förrän man har lämnat åsynen av Sarek bakom sig och istället ser ner mot Áhkájávrre. Det är ett väldigt panorama som breder ut sig. Men det är med blandade känslor man ser på det. Nu var det lågt vattenstånd och sjöns stränder lyste vita. En påminnelse om att hela vattensystemet är reglerat.

Stigen

Promenaden utmed Áhkkás västsida är vacker och kan rekommenderas - från det här hållet. Från andra hållet (alltså från Akkastugorna och in mot Sarek) är det rejäla uppförsbackar vid grusplatåerna på nordvästsidan av Áhkká. De flesta vandrare går därför via Treparksmötet, en väg som visserligen är längre men lättare att hitta och mindre jobbig.

Om man ändå tänker sig att gå in mot Sarek utmed Áhkká börjar stigen vid Padjelantaleden nästan 2 km efter bron över Vuojaädno. Stigskiljet är tydligt och kommer några hundra meter efter den bro som är utritad på fjällkartan vid glaciärjokkarna från västra Áhkká (i verkligheten är det flera små broar). Följande karta visar stigens ungefärliga sträckning:

Stigen utmed Västtopparna.

I litteratur beskrivs ett annat stigskilje som kommer redan ca en halv km efter bron över Vuojaädno. Detta skilje lär vara lätt att missa, och det stämmer säkert för jag har letat efter det noga och inte kunnat finna det. Möjligen har denna stig slutat användas och en ny stig trampats upp.

När man vikit av från Padjelantaleden på (den nya) stigen ska man sikta långt till vänster på den första platån. På följande foto har jag markerat den stig som - såvitt jag vet - går närmast Áhkkás sluttning.

Stigen längst till vänster är markerad. 

På nästa foto ser man stigen i förstoring och man ser dessutom att det kommer en annan stig från höger som också fungerar.

Två tydliga stigar syns.

Det är faktiskt lätt att komma för långt till höger, eftersom stigar trampats upp åt ett par olika håll vid ett myrområde strax efter man har lämnat Padjelantaleden. Man ser inte att man ska vika av till vänster mitt på myren utan man fortsätter lätt rakt fram. Nu gör inte det så mycket, det går bra att komma upp på kullarna på det sättet också, även om man hamnar mer till höger. 

Sista kvällen i tält

Därmed var det inte så mycket kvar av vår vandring. Vi badade i en av jokkarna och gick vidare mot Akkastugorna. Vid den s k Badbäcken ungefär 300 meter före stugorna finns en lägerplats som vi beslöt oss för att använda. Även om jag inte har något emot att tälta vid en stuga kändes det bäst att avsluta denna vandring med boende i den fria naturen. Nästa dag återstod bara båtturen på morgonen och sedan busstur till Gällivare.

Att denna busstur skulle visa sig vara ett äventyr i sig är en annan historia. Bussen blev nämligen fast bakom en annan buss som gått sönder och vi blev nog mer än 4 timmar försenade till Gällivare.

Dagens etapp: ca 15 km.

Total förflyttning (inkl. inventering) Sitoälvsbron - Änonjálmme: ca 160 km.

Samtliga foton utom nr 5 samt de två sista är tagna av Anders Gudmundsson. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-08-10 23:57   (avslutat medlemskap)
Vacker bild på ripan
 
Svar 2010-08-11 10:44   fowwe
Tycker jag med! Anders han är duktig.
 
2010-08-11 08:58   brigas
namnet på bäcken (svanbäcken),skippa S:et i början av det långa namnet,och var lite täppt i näsan..
Har gått fel på den stig som ska ta av efter Vuojatbron också.
Skärsnäppan:finns den alls eller är den en myt.
Har ju bara hört om att den skulle kunna ses på Luottolako,men som sagt,bara hört..
 
Svar 2010-08-11 10:46   fowwe
Jag ska träna uttalet. Men handen på hjärtat, hur är det med dig själv: kan du eller låtsas du bara ;-D
 
2010-08-11 09:40   Håkan Friberg
Dag 11 var mycket intressant. Det är ett område jag aldrig vandrat genom. Sen vill jag "malla" mig lite och berätta att jag även sett skärsnäppa detta år. Fyra stycken i närheten av de två namnlösa sjöarna söder om Gasak, strax öster om Sulitelmas östra utlöpare. Magnus fick dem på bild, men har inte lagt ut dem på fotosidan ännu.
 
Svar 2010-08-11 10:49   fowwe
Ja, dessa mytiska varelser lär något enklare kunna ses när man närmar sig norska gränsen. Fast jag blir ändå grön av avund, jag såg dem inte ens när jag inventerade i västra Padjelanta 2008...
 
2010-08-11 12:07   brigas
uttalet på svanbäcken:en gammal man ("känd från böckerna om eld och snö") uttalade det så,och jag härmade så gott jag kunde.
 
Svar 2010-08-11 16:30   fowwe
Med en sådan lärare - det var väl Johan Rassa - så får du väl nästan betraktas som proffs!
 
2010-08-11 17:57   Wolf25
Bra skrivet. Sitter och putsar på texten och väljer foton från min egen lilla fjälltur i sommar.
 
2010-08-14 18:27   dHANScan
Roligt att läsa. Gássaláhko korsada jag juni 1990 och 1998, båda lite längre österut (till och från Sarek - Suorva). NU vet jag bättre, men för jag visste att GÁSSA betyder något med gås (kanske för att det engång fanns fjällgäss) tänkte jag att Gássalahko säkert betöd "stenökenen". ..

Dina bildar visar fint hur jobbigt det är att ta sig genom labyrinter av sten. Kanske kan man nuomdags se på Google Earth var detta blockhav är värst ellar slutar så man ev kunna undvika några av svårigheterna?

Från tidigare på turen har du berättad om renvaktarstugan vid Lietjitjávrre SV. Om att den kanske lå fel intecknad på BD10an. Jag tror du kan ha rätt, men har du tittad efter den på Google Earth? På bra datorer borde bilden bli detaljerad nog.

Skärsnäppa är svårsedd. Jag har inte mött den på Gássalahko men tyckar med dig att den borde finns där. Jag har mött den i 2008 och 09, båda på Luottoláhko (bild i "Olika danska intryck..." här på utsidan). - En art som kanske kandiderar bra till "Bortglömda fåglar i fjällen" ?
 
Svar 2010-08-18 12:18   fowwe
Jag har lekt lite med Google Earth och man ser mycket riktigt stenar i terrängen. Men det är de stora stenarna man ser. Jag tycker det är svårt att få någon riktig uppfattning om terrängen på detta sätt, men det kan ju bero på att jag inte är så van. Svåra områden skiljer inte så tydligt ut sig från enkla.
De vägar man letar sig fram på går mitt i de steniga områdena. Jag tror att man måste planera väg när man är på plats och kan överblicka, t ex med handkikare.
Förresten, namnet Gássaláhko tänkte jag återkomma till någon av mina framtida skriverier, jag träffade en same som hade en del synpunkter om detta namn. Om den där stugan har jag skrivit en kommentar i det blogginlägg det gäller!
 
2010-08-16 17:33   OBD
Tack för sista delrapporten.
Har precis kommit hem och kan konstatera att jag delvis gått samma tur som ni gjorde.
Nu har jag jobb med att bl.a. "komma i fatt" med all läsning på utsidan.
 

Läs mer i bloggen

Hardeberga – vandringar i underskattad landsbygd

En så stor stad som Lund uppslukar lätt intresset hos dem som bor där. I ännu högre grad gäller detta den betydligt större staden Malmö. Det är lätt att upphöja livet i staden som mer intressant och mer betydelsefullt är livet i exempelvis en liten by (som kanske rentav är på väg att avfolkas).

Det finns något motsägelsefullt i en stor stads lockelse. Å ena sidan får man känslan av att det händer väldigt mycket, ett myllrande liv. Å andra sidan upplever man att staden är möjlig att få överblick över, att begripa sig på. Det senare är naturligtvis en illusion, till stor del skapad av arkitekturen som målar upp de stora linjerna för oss. Dessa skapar ordning och sammanhang åt det vi ser och döljer det mesta som finns bakom fasaderna. Vi får känslan att vi förstår. Men vem kan greppa ens en bråkdel av vad som sker bakom just dessa fasader? Inte ens i ett medelstort bostadshus är det möjligt.

Genvägen Nijákvágge – för den som har gott om tid

Det klichéartade talesättet ”genvägar är ofta senvägar” exemplifieras på ett utmärkt sätt av Nijákvágge som erbjuder en betydligt kortare väg jämfört med att runda norr om fjället Niják. Med detta vägval får vandraren uppleva en av Sareks veritabla bakgårdar, där frostsprängt stenskravel samlats i högar, drivor och fält. Med andra ord - oemotståndligt för varje Sarekvän!

Det är juli 2021 och jag befinner mig i norra delen av Ruohtesvágge. Lägerplatsen är min femte i Sarek denna varma och myggrika sommar. Men jag är inte ensam – tältet delar jag med min gode vän Anders. Inte den vanlige Anders, han som jag oftast har gått tillsammans med och som finns med i många av mina skriverier här på Utsidan. Nej, detta är en annan Anders. Lustigt nog är båda två professorer på Tekniska högskolan i Lund och känner varandra väl.

Den Stora Grå. Och om fasaden som rämnade

Lunds kommun har knappast rykte om sig att vara en skogskommun, men vi har faktiskt några ganska stora barrskogsområden. Ett av de största är Vombs fure som ligger precis söder om Vombsjön. För något tiotal år sedan hittade man tillfälligt en kringflygande lappuggla i den skogen. Och nu var det dags igen. På årets sista dag 2022 upptäcktes en individ på eftermiddagen, strax före skymningen. Men det var inte många fågelskådare som fick se den.

Lappugglan är normalt en norrlandsfågel – åtminstone har den alltid betraktats som det. Samtidigt kan den ibland förflytta sig långa sträckor vilket Ove Stefansson beskriver i sin bok Nordanskogens vagabond. Lappugglan. På senare tid har häckningar konstaterats så långt söderut som Blekinge.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.