Användarnamn: Hogang

Intressen:

Mer på profilsidan


Kategorier:


2020-01-26

Drömmen om det Vita bandet och vidare mot Nordpolen

Jag tänkte testa en sak, det blir kanske inte så roligt att läsa för de stackare som hamnar här, men det är inte mitt problem, sådana har jag nog av själv. Däremot om jag lyckas med drömmen blir det en intressant tidslinje, även om det inte ser så mycket ut för världen idag.

Jag har en dröm att en gång ta mig för egen maskin till Nordpolen. En resa som jag är säker på är betydlig svårare än vad jag tror att det är. Jag kan sannolikt inte kan greppa vad man behöver gå igenom för att till sist stå där på en av jordens ogästvänligaste platser. Någonstans måste man dock blanda in realiteten i sina drömmar och inse att jag är en kraftigt överviktig man, snart är 30 med vad jag tror är en begynnande ålderskris. Det gör inte att det är omöjligt att en dag stå på nordpolen, med stigande temperaturer kanske det även blir lättare med kortare sträcka(Slut på skämt). Det är dock ett mål som ligger så långt fram i tiden att det finns ett tydligt riskmoment. Även om man lyckas arbeta sig framåt så kan man hamna i att man inte ser framgången utan bara det stora gapet framför sig, att projektet kan kännas oöverskådligt så att moralen faller och du inte orkar hålla i med träningen eller ens drömmandet.

2018-03-29, Skärtorsdag - Tjustleden 

I somras vandrade jag gröna bandet, redan där blev det väldigt tydligt att jag aldrig har gjort en tur under vintern. Jag har åkt en hel del slalom som många andra i Sverige, men aldrig stått på ett par längdskidor eller turskidor, om vi bortser från försvarsmaktens vita blixten i hemvärnsungdom för snart 15 år sen. Jag vill uppleva fjällen på vintern för den större utmaning det innebär och det liv som jag upplevde under gröna bandet. Tanken på att göra om turen fast på vintern har vuxit och blivit mer intressant. Det känns som ett bra mål innan man drömmer vidare över kartor och hur många kcal jag behöver för att ta mig till nordpolen. Klarar jag inte av Vita bandet klarar jag knappast av att ta mig till nordpolen.

Där har jag mitt delmål. Ett mål som som känns fullt möjligt att genomföra, att innan jag blir en krisande 40-åring ha klarat av vita bandet. Jag lever inte i en illusion om att jag kommer genomföra det under 2020, nästa år eller kanske även året därpå. Det vore inte omöjligt, men jag har aldrig gått på tur och den intensiv träning som skulle krävas har jag inte ekonomi för. Ifall det inte finns någon som är intresserad att bli en sugardaddy till en frilufsande överviktig och introvert 29-åring. Då kan vi diskutera saken via pm. 

2018-01-21 Loftaleden(Tjust)

Gröna bandet var i mitt huvud enkelt i jämförelse, du vet att du kan gå, du har ställt den ena foten framför den andra väldigt mycket. Det fanns ingen risk att du skulle stå där vid starten och inte veta hur du gör för att ta dig framåt. Du kunde istället direkt hoppa in och drömma iväg i lantmäteriets karttjänst. Vita bandet känns annorlunda, kartdrömmandet ligger längre fram även om man har ett hum efter sommaren. Det är lätt att skämta om att kan du inte åka skidor när du börjar kommer du kunna det när du väl kommit fram, men i verkligheten kan ett sådant skämt bli rätt hemskt under en på snöstorm på fjället. Hittills har jag bara fokuserat på själva skidåkningen, inte vinter orientering, vad du gör i en storm, lavin, etc.

Jag måste därför börja träna på att åka skidor. Det tydligaste problemet för stunden är att man är bosatt i södra Sverige vilket gör vardagsträning på snö svårt. I dagsläget ska jag försöka titta på att skaffa rullskidor även om det inte är likt så kan det ändå  ge lite självsäkerhet att man vågar ge sig ut på en första enklare tur i egen regi.

2020-01-26 15:23

Jag ska även ta en kik  hos STF, friluftsfrämjandet och privata aktörer på vad de har för kurser ifall det finns någon grundläggande kurs. Där spelar dock ekonomin en stor roll, hur många tusenlappar kan man lägga på en kurs? All utrustning för en vitabandet tur behöver ju även den införskaffas vintertält, bensinkök, varmare sovsäck, liggunderlag etc, möjligtvis kanske kan man använda något befintligt underställ eller strumpor, men i praktiken är allt man har dimensionerat för vår, sommar eller höstturer samt ev mildare vintrar i söder. Kanske vinner man på lotto, kan sälja en njure eller inser att nudlar och havregryn duger gott som kost under några år. Det gäller dock att aldrig sluta drömma och söka sin väg framåt.

2017-07-18 Tjäktjapasset

Sitter någon med liknande planer hör av er så kan vi peppa varandra och om du har varit på nordpolen så vill jag inte höra om hur fantastiskt det var. Jag vill uppleva det själv :)

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2020-01-26 17:50   MonicaKa
Härlig plan! Hade jag varit rikare kunde jag gått in som sugarmama kanske, haha!

Kör på bara, var ödmjuk för var du hamnar, kanske leder planerna eller något oförutsett till något annat som också är bra? Skriv gärna mer, inspirerande läsning!
 
2020-01-26 19:05   Sejrla
Någonstans börjar förverkligandet av en dröm, din start är lika god som någon! Om sedan drömmen uppfylls eller omvandlas till något annat längs vägen får tiden utvisa. Kul att du delar tankarna redan från början.
 
2020-03-11 15:36   seobserver
Vår och höst undisarna och strumporna fungerar utmärkt på vintern oxså, så den kostnaden slipper du.
Man behöver fler och tyngre av mycket på vintern, pulka är vida bekvämare än ryggsäck av många skäl.
Skall man börja åka på höstsnö så krävs bredare skidor med bättre bärighet, stavar med stora trugor.
Enmanstältet räcker inte till du behöver ett tvåmans för ombytescirkusen och sina grejor.
Men visst kan du med vettig träning och rätt pannben.

go tur!
 

Läs mer i bloggen

2019-12-16

Mitt gröna band, Del 3 - Utrustning

Det var svårare att skriva om utrustning än jag trodde, Innan jag satte mig ner trodde jag att det skulle bli det lättaste ämnet. Svårigheten ligger troligen finns det för mycket att säga. Varje del i utrustningen har sin tanke och sin historia, men det blir inte så intressant att läsa om varje sak, hur resonemangen gick om fram och tillbaka som till slut landade i en slutgiltig packlista. Så det blir ett något övergripande inlägg.

2019-12-01

Mitt Gröna band del 2 - En arme marscherar på sin mage och så gör även jag

Planerandet och funderandet över mat påbörjades vid ungefär samma tid och sätt som drömmandet framför lantmäteriets karttjänst, d.v.s utan någon egentlig plan. Jag började intressera mig för att torka mat för flera år sen och har sedan dess torkat stora mängder mat på två billiga svamptorkar. Dock utan någon förankrad plan. Jag har alltid inbillat mig att det finns en plan i bakgrunden men det faktum att de inte funnits visar sig i att jag använt max 15-20% av allt jag torkat under åren och resten har blivit liggande i en låda tills det får kastas. 

2019-11-24

Mitt Gröna band del 1 - En Början på något större

Sommaren 2019 var jag en av flera som vandrade Gröna bandet och eftersom jag vet hur jag själv satt satt innan och tittade på kartor, funderade över kost och om min utrustning skulle klara måttet kan det vara intressant och dela med sig av sina funderingar och ångest i planeringen och hur det till sist. För att förhoppningsvis hjälpa någon som sitter där jag satt.

Vem är jag?


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.