Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition och äventyr - 3 bloggar att läsa

Av olika skäl sitter jag en hel del och läser olika bloggar på nätet från Expeditionsvärlden. För det första vill jag hitta någon att skriva om, för det andra bli road och inspirerad. Även här är ju smaken som baken, delad. För egen del vill jag att det skall ge mig någonting mer än hur stark och duktig person tycker att han eller hon är själv. Tyvärr är äventysvärlden fylld av mer eller mindre seriösa individer. Och jag har märkt hur oerhört viktigt det är att man uppdaterar sin blogg ofta, minst ett par gånger i veckan för att hålla kvar intresset. Jag har tyvärr inte hittat någon svensk blogg än, som är heltäckande på så vis. Jag väntar med spänning på att Lars Bengtsson skall börja skriva.

Expedition - kan man få följa med?

"Jag har alltid velat göra en Expedition, men när jag nu är över 40 år, så klarar jag inte av att planera en själv. Eller ens våga göra en själv. Men jag skulle gärna vilja följa med någon annan."Ett av ett helt gäng av email jag fått den sista tiden. Någonting har tydligen hänt inom äventyrsbranschen det sista halvåret. Folk vill ut på Expedition, men vill inte göra allt förarbete. Det börjar alltmer bli som en vanlig turistnäring. Vilket ju naturligtivs är helt ok! Det har inneburit att jag den senaste tiden fått en hel del förfrågningar på att leda Expeditioner, så den gågna helgen var jag i London och träffade ett antal sådana leverantör av "Expeditioner". En del ansågs sig unika i världen, andra följde i fotspåren av någon historisk person. Och alla tycktes ha sina kvoter av kunder fyllda. Alla kallade sig Expeditioner. Frågan, vad är egentligen en riktig Expedition? När jag tog upp ämnet på min sajt, så blev det en hård och lång diskussion, (se också kommentarerna) där jag fick höra sådana hårda ord att jag började undra var de kom ifrån. Det är ingen lätt fråga. Kom gärna med åsikter.

Hur som helst, kom jag fram till under London-besöket att det förmodligen inte var min grej, även om jag älskar att guida. Internationellt, för att överleva, måste CV:et vara habilt. Att leda en grupp på 12 personer kan knappast kallas Expedition, men väl avancerad äventyrsresa. Så det är en svår fråga. Och samtliga var verkligen mycket tuffa utmaningar, så det skulle innebära att jag skulle tvingas träna värre än inför någon av mina "riktiga" Expeditoner. Den träning jag gör i Stockholm nu är inte den mest avancerade....

Expedition - nu när vintern är på gång.......

Frågorna har börjat komma in angående vilken utrustning som är bäst på vinterturer. Av alla artiklar jag skrivit globalt sedan jag kom hem från Sibirien för 5 år sedan, är det fortfarande den vanligaste frågan. Den är inte helt enkel att svara på och åsikterna är många. Kommentera gärna och kom med egna förslag, erfarenheter och råd!

För min del gäller fortfarande det jag skrev från Sibirien.

Explorer Knud Rasmussen

Jag får ofta frågan, vilken är min favorit äventyrare/explorer? Jag har två stycken, och den första presenterar jag idag, här då.....att jag gillar honom är att han sätter mötet med andra människor först!


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.