Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition - världens 5 bästa öar för friluftsliv

Jag håller på att packa för en veckas besök på Irland. En filmfestival där jag skall visa Sibirienfilmen samt föreläsa tillsammans med bland annat Ewan McGregor och Charlie Boorman. Jag ser verkligen fram emot det. Jag har alltid gillat irländare och den gröna ön har lockat under många år. Och det fick mig att fundera på vår världs öar. Och funderade vilka som är bäst när det gäller naturupplevelse och att vara unika. Tyvärr har jag inte besökt vare sig Svalbard, Borneo eller Grönland. Än. Min lista ser därför ut så här:

1. Nya Guinea. Hur många platser finns kvar på jorden där man kan möta människor helt opåverkade av civilisationen? och djur som ännu inte hittas? Kanske därför också den allra svåraste av jordens öar att ge sig i kast med. Men den mest fantastiska. Längst ned i artikeln en liten snutt från Packat och Klart som jag en gång i tiden gjorde från Irian Jaya, den indonesiska delen.

2. Nya Zeeland. Har egentligen allt för den friluftsälskande svensken. Allt.

3. Island. En sådan överraskning det blev. Så många möjligheter till fantastiska upplevelser, så få turister. Hit kommer jag att återvända snarast. Och flygbiljetterna är inte alltför dyra. Vinterfärd måste vara fantastisk här!

4. Galapagos. I och för sig inte världens bästa när det gäller att fritt kunna vandra och campa, men vars djurliv är så unikt att det måste ses!

5. Påskön. Ja, denna underliga ö, slår faktiskt i mina ögon Australien och det beror på att den när det gäller turism är ganska oförstörd och helt unik. Här finns inga långa vandringar, knappt några träd, men här finns en mycket stark förnimmelse av någonting alldeles speciellt.

Och, ja, förmodligen är det så hos mig, att det är mina senaste upplevelser som är starkast. Australien på cykel, ja, det känns ju som 160 år sedan. 

Som alltid, kom gärna med åsikter.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-04-05 09:45   Minnatur
Kul och bra information MEN Friluftsliv är väl ett "understatement"... :-)
 

Läs mer i bloggen

Skit i vad andra tycker

Vasaloppet som Grönlands träning

Här har ni hela storyn https://vasastory.vasaloppet.se/?token=yrNn5T4dfd2Xw80VqbTNrwgJeqA&social=true

Foto: Hannah Pierce-Carlson and Patrik Hansson

Öppet Spår som Grönland


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...