Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Åldrande, livslängd och hälsa

Så jag har börjat med ett nytt film och livsprojekt. 3 årigt. Åtminstone. Det började när jag för en månad sedan sprang en trail tävling. På tre månader förbättrade jag min 10 km:s tid med 17 minuter. Till följd av intresse, kommande Expedition och rätt tränare. men jag glömde åldern och den tunga träningen. Så jag har fått en hälseneskada som jag dras med än. Vet ej när jag kan springa igen, men saknar det. På detta kom en urininfektion. Alla tecken på överträning. Så jag började forska i det här med träning och åldrande och hamnade då i den nya vetenskapliga forskningen runt åldrande, livslängd och hälsa. oerhört intressant! Och det verkar tveklöst vara så att med rätt diet, träning och inställning samt lite genetiskt trixande, så är 120 år ingen omöjlig ålder. I den priviligierade världen. Se filmen här nedan. Klara ni detta? Gäller främst läsare över 50!

Jag har förstått att periodisering, vila, rätt uppvärmning och återhämtning är oerhört viktigt, MEN att det går att köra hårt till minst 75! Så det här med pension vid 65, det anser jag är idiotiskt. Samhället verkar vilja man skall dö och lämna vidare till de yngre. Så bortkastat!

Jag skulle vara intresserad av höra om andras erfarenheter i detta ämne, träning, tävling och åldrande! Skriv till mikael@mikaelstrandberg.com eller här nedan om ni vill.

Stort tack!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2019-12-22 07:47   Thomas Lummi
Intressant inlägg.
Det jag anser vara den mest motiverande saken, som gör att man genomför det man tänkt sig, är att man gör det man tycker om. Om någonting är roligt är det lätt att motivera sig att genomföra aktiviteten, eller vad man nu gör.
Som utbildad personlig tränare under 2018 fick jag många saker bekräftade under utbildningen, och också det senaste från forskning mm av Sveriges ledande personer inom uthållighetsträning.
Periodisering, återhämtning samt att träningen ska vara anpassad till var man är just nu låter självklart. Ändå är det så lätt att sticka ut och springa som om man var 20 år.
Som 52-åring inser jag att jag tränat på motionsnivå i 40 år, och tycker fortfarande att utmaningar är kul. Jag kan fortfarande nå mina mål, så det handlar inte om att inte sätta upp, i andras ögon, tuffa mål. Mina mål är mina mål.
Ska man orka bli gammal behöver man träna, efter egen förmåga, och jag anser att åldern bara är en siffra.
Tack Mikael för inlägget, och tack för allt du berättade om på 90-talet. Jag var en av dina följare som tyckte att du gjorde fantastiska saker. Du var då en inspirationskälla för mig.
Hälsningar Thomas
 
Svar 2019-12-22 09:02   explorermikaelstrandberg
Hej Thomas! Ett rent nöje att läsa det du skriver! Helt underbart, upplysande, intressant, ärligt och avgörande. Tack! M
 
2020-08-15 09:28   lottizen
Mycket intressant, mycket medhåll - men det känns respektlöst att rakt av dissa pensionsåldern 65. Det är förstås olika för olika människor. Har du följt en ensamstående sjuksköterska ett år? Eller någon av alla våra andra hårt kroppsarbetande, psykiskt påfrestade yrkesgrupper? Eller psykiskt belastade medborgare som försöker sitt bästa i motvind? Alla kan och vill inte vara vilda, fria, hårt tränande äventyrare, många har helt andra förutsättningar. För många av oss är kroppen och knoppen slut vid 70, är det för mycket att hoppas på fem år av barnbarns-gosande och strosande i skogen först? Du har många poänger, men dina förutsättningar är inte desamma som andras. Ibland kan det verka så, men förutsättningar är inte bara något man kan bestämma sig för att ändra. Kanske kan vi enas om att det åtminstone vore logiskt med någon form av individuellare bedömning av pensionsålder?

Tack för alla spännande dokumentärer iallf, det är givande att följa när någon kastar sig in i helt andra livsvillkor och platser, människomöten och utmaningar.
 
Svar 2020-08-15 12:42   explorermikaelstrandberg
Hej! Jag köper dina kommentarer rakt av. Jag gillar bara inte ålderbestämning. Att du skall "dömas" för din ålder. Som du skriver, alla är inte lika. Så mina åsikter är baserade på detta. Inte på att de som vill och behöver pensionera sig då, eller till och med tidigare. men jag kan ju dra slutsatser av många av mina vänner över 65 hur deras liv förändrades bara av att bli pensionär. En del till det bättre, för andra inte. Men individuellare, jag håller med. SÅ läs det mer för vad det är. Mycket tack för en bra åsikt dock!
 

Läs mer i bloggen

Skit i vad andra tycker

Vasaloppet som Grönlands träning

Här har ni hela storyn https://vasastory.vasaloppet.se/?token=yrNn5T4dfd2Xw80VqbTNrwgJeqA&social=true

Foto: Hannah Pierce-Carlson and Patrik Hansson

Öppet Spår som Grönland


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...