Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.
2016-01-01

3 böcker om Arktis att läsa under jul- och nyårslovet

Rent historiskt så har Sverige varit en av huvudaktörerna när det gäller både den vetenskapliga sidan och den mer tävlingsmässiga. Ja, med det sistnämnda menar jag kampen om att nå först fram till Nordpolen! Av olika skäl har jag tillbringat en större del av tiden över jul- och nyår 2015-16 med att läsa litteratur angående den här delen av vår värld. Och jag har hittat tre riktigt fina skatter att läsa på svenska.

  1. Arktis -En gränslös värld Av Torgny Nordin.Den här boken är en riktig skatt, som sätter alltifrån Knud Rasmussen, Andrée och Oscar Dickson i perspektiv och läsaren får mycket od insikt framförallt i grönland och Svalbard, men även Ryssland och hela Beringa plus Kanada. Många oerhört intressanta berättelser samt en klokt ifrågasättande blott en skandinav kan göra och milslångt avstånd från överdrivande britter och jänkare. 
  2. Arktiska Drömmar Av Berry Lopez.En sann klassiker som måste läsas av alla som drömme rom denna del av världen och bätte vill förstå den.
  3. Nådelös Vildmark Av Lars Monsen.En riktigt hands-on bok så lång bortom den akademiska världen man kan komma, skriven av Skandinavien främsta vildmarksutövare. Inte oväntat norsk, med tanke på deras polarhistoria och historiska vinkel på Arktis. 

God underhållning!

*Läs mer på på https://www.facebook.com/explorermikaelstrandberg/ och under filken Vidoes finns alla inslag i SVT:s Gokväll från Sibirien Expedition 2004-5.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-01-02 16:01   Glännman
Menar du Canada på tvers när du skriver Nådelös vildmark ? Vid sökning på Nådelös vildmark finns ingenting men Canada på tvers verkar ha en underrubrik som Nådelös vildmark.

Mvh / Johannes
 
Svar 2016-01-02 17:33   explorermikaelstrandberg
Helt rätt Johannes, tack! M
 

Läs mer i bloggen

2024-04-06

"Behöver du verkligen hålla på så där?"

2024-03-17

Skit i vad andra tycker

2024-02-28

Vasaloppet som Grönlands träning

Här har ni hela storyn https://vasastory.vasaloppet.se/?token=yrNn5T4dfd2Xw80VqbTNrwgJeqA&social=true

Foto: Hannah Pierce-Carlson and Patrik Hansson


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.