Eriks utflykter och äventyr

Naturskådning och friluftsliv i stillsamt format. Har alltid varit ute i olika former, mest i hemmamarkerna vid Bottenvikskusten. Fotar och dokumenterar gärna mina små äventyr.

Användarnamn: scandiaca

Intressen:

Mer på profilsidan


Ruonekvagge - 5 dagar i blomster och fjärilseldorado

Ruonekvagge. Om dalen verkligen heter så vet jag inte, på kartan har den inget namn, men jåkken heter Ruonekjåhkå, så med enkel logik så får det bli Ruonekvagge! Platsen ligger i Arjeplogsfjällen strax väst Vuoggatjålme och nordväst Sädvajaure, där jag tillbragte fem fina och varma dagar i början av juli detta år. Lättåtkomligt från väg 95 aka Silvervägen.

---

Hemma på balkongen, dan före. Detta är vad som följde med, totalt 13 kg med mat och kamerautrustning (ej på bild).

---

Ruonekjåkk faller ut i Sädvajaure med ett praktfullt fall värt att pausa vid. Då har man även gått några kilometer från vägen och är lite lagom trött.

---

En väldigt fin lägerplats finner man efter en halv dagsmarsch invid jåkken. Plan gräsmark med plats för några tält. Karta:

---

Där finns även en enkel grillplats, perfekt för morronbestyren.

---

Blommor, blommor...! Kalkrik mark i frodig sydsluttning skapar förutsättningar för en fantastisk prakt! Här det vanliga svarthöet, men låt er inte luras av det tråkiga namnet. Den är faktiskt vacker i sin mörklila färg, om man tar sig tid att beskåda den på nära håll.

---

Nyckelblomster finns här i mängder, och rikligast förstås jungfru Marie. Men här ovan en mer ovanlig sort: sumpnycklar (eller lappnycklar?)! Den liknar mest ängsnycklar och brudsporre, men har till skillnad från dessa fläckiga blad. Egen art eller underart? Nyckelblomster är som bekant en enda röra av underarter, korsningar och varianter! Säkert någon här som kan detta bättre.

---

Där det finns blommor finns det förstås insekter. Fjärilskådning var ett av syftena med resan, och jag blev inte besviken! Här ovan en violettkantad guldvinge, hane, på post i sitt revir. En riktig juvel! När honan kommer gäller det att vara beredd! Jag såg totalt fyra sådana.

---

Vi går direkt vidare med en annan vacker sak: fjällbastardsvärmare. En mycket allmän fjäril på kalfjället som i vackert väder kan ses flyga omkring lågt över marken i hundratal. Nu befinner vi oss på lågfjället Tjapkatjåkkå, rakt norr om Ruonekvagge.

---

På kvällen den andra dagen passerade fem älgtjurar i varierande ålder i vackert motljus över Tjapkatjåkkå, i riktning Ruonekvagge. Vindriktningen var till min favör och jag kunde njuta av synen på 150 m håll. Det var älgrikt med totalt sju exemplar under turen.

Här har ni hela älgpassagen på video:

---

Morgon den tredje dagen. Kaffestund.

---

På Tjapkatjåkkås topp, riktning västerut med Norra Fierras topp till vänster och Guijaures dalgång borta till höger.

---

Mer fjärilar! Här en av de vanligaste på kalfjället: fjällgräsfjäril. En tämligen anonym uppenbarelse.

Här nedan en mer ovanlig och vackrare art: fjällhöfjäril. Hanen till vänster uppvaktar den högst ovilliga honan, vilket framgår av hennes uppresta bakkropp. Hanen ger sig snart.

---

Nu bär det ner i björkskogen igen, mot stigen längs Ruonekjåhkå. Rena drivhuset i sydbranten under Tjapkatjåkkå! Och pärlemorfjärilar flög över blomsterängarna i oändliga antal!

---

Stigen mellan bron över Ruonekjåhkå och Guijaurestugan är lite använd och dålig underhållen. Ja, detta är alltså stigen! De flesta vandrare viker av över bron och går leden söderut mot Laisstugan.

---

Pärlemorfjärilar som sagt. Denna grupp väldigt likartade fjärilar är enklast att arta från undersidan. Trots den enorma mängden såg jag endast två arter. Vanligast var brunfläckig pärlemorfjäril, och därefter denna eleganta sak - bäckpärlemorfjäril. Den arten beskrivs som en raritet i Söderströms eminenta bok 'Nordens fjärilar', men här flög den alltså i ganska stora antal!

---

Stående lunchmeny på turen var nudlar med jordnötter och bacon (stekta hemma) och en klick mjukost. Mycket gott!

---

Lundhags Forest, mina trotjänare under flera år. Nästa år kommer ni att få konkurrens av ett par nyinköpta terränglöparskor! Jag får lite dåligt samvete att meddela er, men ni (Lundhagarna alltså) behöver inte oroa er, jag tänker inte överge er! Inte helt iallafall.

---

Den fjärde och sista natten på stranden vid Sädvajaure. Tältet är ett Tarptent Notch för den som undrar. Andra säsongen jag kör med detta, och det lär jag fortsätta med!

Den reglerade sjöns omisskännliga strandbråte!

Det blev en kort tur i kilometer räknat, men syftet var växter och fjärilar i Ruoneks dalgång, och det lyckades jag ju väldigt bra med! Det har varit en fin fjärilssommar, och vill man uppleva fjällfjärilar så är Ruonekdalen definitivt en givande plats att leta på med sina kalk- och blomrika sydbranter. Så länge man har värmen och solen med sig vill säga, vilket jag också hade!

Hela turen finns att se på video här:

E

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2019-09-10 20:45   OBD
Tack för trevligt skriven berättelse och som vanligt med fina bilder och framför allt jättefin film. Människor mår ju bättre om de får komma ut i naturen. Jag skulle vilja påstå att de som av olika anledningar inte kan komma ut, skulle må bättre av att titta på dina filmer.
Du såg ju en hel del fjärilar. Hur var det med Tistelfjärilen. Många i år. Jag såg flera uppe i Ammarnäs veckan efter midsommar. I Mälardalen såg jag massvis.
Åter igen, tack för en fin berättelse.
 
Svar 2019-09-11 13:28   scandiaca
Tack för det Bertil! Ja tistelfjärilen har ju haft lite av en rekordsommar. Det var gott om såna i fjällen även där jag var. Tyvärr var dom ju ganska slitna.
 
2019-09-14 11:42   plingella
Arjeplogsfjällen är ju bara bäst! <3
 
Svar 2019-09-15 07:33   scandiaca
Ja ett område värt mer uppmärksamhet!
 
2019-09-30 00:05   fowwe
Roligt att läsa om ett område jag själv aldrig varit i. Njuter av ditt sätt att skildra naturen och av dina foton, och det är nu andra eller tredje gången jag är med på denna tur. På köpet får jag mig till livs lite kunskaper om fjärilar. Tack, Erik!
 
Svar 2019-09-30 15:31   scandiaca
Tack Hans. Jag hamnar ofta i dom här trakterna när jag ska vandra. Det är så enkelt att ta bilen längs väg 95 västerut från Skellefteå, parkera nån timme senare och börja gå.
 
2019-10-10 22:45   eribur
Det var många vackra och stämningsfulla bilder. Vad mycket det kan finnas att lära sig om och intressera sig för! Du verkar dras åt lättpackning på ditt sätt och i din takt. Tarptent får fortsatt förtroende. Verkar vara lätt men hyfsat robust? Och utan stänger?
 
Svar 2019-10-17 12:10   scandiaca
Ju mer man lär sig om allt man ser desto större blir utbytet på turerna utan tvekan. Jo Tarptent är för mina behov det bästa jag har stött på hittills, så det lever vidare! Gångstavarna dubblerar som stänger. Tack Erik!
 
2019-11-05 06:46   personnvik
Kul med fler som letar fjärilar på fjällturer. Och att du hittade bäckpärlemorfjäril, violettkantad guldvinge och fjällhöfjäril där! Grattis till det.
 
Svar 2019-11-06 19:14   scandiaca
Speciellt denna sommar har gått i fjärilarnas tecken för min del, det har ju varit ett riktigt bra fjärilsår. Jag fick mig ett par nya kryss på den här turen! :) Tack Per.
 
2020-07-15 13:29   Paltmannen
Tjena, snubblade in här när jag började googla Ruonektjåhkkå.
Funderade på att dra dit i sensommar med fru och hund.
Kul läsning och fin video.

Har du fö varit upp kring Ruonektjåhkkå? Såg kargt och härligt ut. Kände direkt att jag ville tälta någon dag där uppe och ränna runt med kameran.

-mattias varg
 
Svar 2020-07-17 10:06   scandiaca
Jag har också haft tankar på Ruonektjåkkå men än har det inte blivit av. Jag gillar området, bra variation, rikt växt och djurliv och vackra vyer. Hoppas ni kommer iväg! Återkom gärna isåfall med tips eller annat från Ruonektjåkkåområdet. Mvh
 
2020-11-12 09:06   Bruneskog
Tack för fint fjälporträtt! Vilken vecka var du där? Juni? Juli?
 
2021-02-26 12:57   Andreas94
Hej Erik!

Undrar lite var du körde andra natten. D.v.s. den natten på bilden ovan där du spenderar din tredje morgon. Såg väldigt fint ut.
Trogen prenumerant förövrigt!

Mvh Andreas
 
Svar 2021-03-12 08:05   scandiaca
Hej Andreas, det var vid toppen 935 öster om Tjapkatjåkkå. Mvh
 

Läs mer i bloggen

Porten till Sarek - Ett Soloäventyr i Nedre Rapadalen

Tjaktjajavrre, degraderat till vattenmagasin, och såhär strax innan vårfloden helt tömt på vatten. Isen ligger vrapperad över sjöbottnen. Ingen uppmuntrande syn. Snön är isigt hård och skidåkningen går snabbt den dryga milen upp till magasinets nordvästra hörn. Där viker jag in i skogen mot skoterspåret längs ”cykelstigen” till Laidaure.

Bygga egen fjärilshåv

Småkryp har alltid fascinerat mig, men det har tilltagit på senare år. Som med allt annat i livet så växer ett intresse ju mer man lär sig om ämnet. Den enorma mångfald och variation som dessa utgör är imponerande! Och skönheten hos de flesta gör dom dessutom till lockande motiv för den som likt mig har ett stort fotointresse.

Lättare packning i Sarek

På den Sarekvandring som jag skrev om i ett tidigare inlägg bar jag 15kg på ryggen, vilket kanske kan låta lite för åtta dagar. Då ska man veta att av dessa var 6,5kg mat och 1,6kg kamerautrustning, så det skulle onekligen finnas potential att enkelt kapa vikten ytterligare med ett par, tre kilo. Maten var till stor del "vanlig" mat, vilket visade sig vara ett misstag i det varma vädret som blev, och var också huvudorsaken till att jag kortade ned turen till sex dagar. Maten blev helt enkelt dålig!


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.