Bloggar > Det fria livet

Det fria livet

Eriks utflykter och äventyr

Övernattning i månsken : Vinterprylar

När det nu är riktig vinter passade jag på att testa ny och gammal vinterutrustning. Det är ju bra att veta hur grejorna håller. Att testa prylar är ju också ett gott skäl till att göra en övernattning. Det är annars en aning motigt att lämna den trygga stugvärmen och bege sig ut i den mörka och kalla januariskogen.

___

Min några år gamla sovsäck, Ajungilak Tyin Winter, behöver utvärderas, liksom en del andra frågetecken som behöver rätas ut bland diverse vinterprylar. Ryggsäcken, en 26 år gammal Karrimor Condor 60-80, kommer sannolikt att behöva ersättas. Och hur håller egentligen klädseln ett dygn ute i kylan? Jag fick inte bara en vacker månskensnatt, utan även en del svar under denna tur.

___

Det är bara ett par-tre decimeter kall och luftig snö i Västerbottens kustland. Skidorna går mjukt men skrapar här och var emot marken under snön. Det skulle behövas lite blia för att skapa ett bra skyddande grundlager. Månen lyser upp skogen och pannlampan är egentligen inte helt nödvändig så länge jag bara följer den tydliga leden. Jag ser omgivningen bättre utan lampa när jag låter ögonen vänja sig vid mörkret.

___

Det är en av mina favoritlägerplatser som jag känner väl till, vilket är en fördel när man ger sig ut så här i mörkret. Jag hittar snabbt lagom mycket ved för kvällen och får igång en eld. Dom tunna molnresterna drar bort och stjärnhimlen ligger snart bar över mig. Jag monterar kameran på stativ och låter den stå och skjuta en intervallbildserie mot himlen. Molnskyar och fullmåne kan ge spännande effekter när man komprimerar tiden i en time-lapsefilm (länk till video längst ner i inlägget).

___

När jag lägger mig ligger tempen på -10. Det känns lagom varmt och bra i säcken. Efter halva natten börjar det kyla och jag har svårt att få mer sömn. På morgonen ligger tempen på -15. Sovsäcken har en komforttemperatur på -15, men det är uppenbart att gränsen snarare ligger på -10. Inte särskilt imponerande för en säck som väger drygt 2400 gram och fyller halva ryggsäcken. Här måste till nåt annat!

___

Att sedan stiga upp, lämna den goa sovsäcksvärmen och dra på sig kalla kläder är den sanna prövningen. Speciellt pjäxorna. Det blir nästa sak att utveckla för framtida turer. Ett par fotpåsar att använda som lägerskor och glida omkring med i snön, samtidigt som pjäxorna sakta får värmas upp vid elden känns just då väldigt lockande, och ett par dylika är nu beställda!

___

Min nya Klättermusen Liv duntröja håller värmen bra ner mot -20 även stillasittande, med skaljackan över och en varm tröja under. Den kommer säkerligen att bli en trogen följeslagare på kommande vinterturer. Även ett par nya vind och vattentäta (enligt specen) Dobsom täckbyxor verkar leva upp till sin plikt.

___

Efter frukost med sol på de snöklädda trädtopparna glider jag så hemåt. Att göra övernattningar vintertid ställer större krav på grejerna, och det är väldigt viktigt att veta vad saker går för och utvärdera allt innan man ger sig ut på den stora turen!

Även denna gång finns hela turen dokumenterad i videoformat:

https://youtu.be/FCjrj5ZZZ6M

/EN

Postat 2016-01-24 09:34 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!