Vi har flyttat ut i skogen. What could possibly go wrong?

Grundare av Utsidan. Rätt normal frilufsare, gillar skogen, fjället, öknen och bergen. Flugfiske, vandring, paddling och cykling. Har kommit av mig med klättringen, men en dag är det kanske dags att återuppta det också.

Användarnamn: clindh

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Bär & svamp, Paddling, Foto, Utförsåkning, Speleologi, Resor

Mer på profilsidan


Följ oss via SPOT

Ikväll lägger vi ut kanoterna i Käringsjön och börjar tar oss ut mot Rogen. Det är ett par bärningar på vägen och sedan en förmodat seg paddling över Rogen tills vi kommer till våra efterlängtade fiskevatten.

Som jag skrev igår tänkte jag passa på att testa den nya nöd- och spårsändaren SPOT under den här resan. Nödsändare är inget nytt, men SPOT-systemet har gjort det rätt billigt och väldigt enkelt att använda, och kan dessutom användas för att skicka ens position till valda mottagare ? inte bara nödanrop alltså. En kul finess i dessa dagarn när allt helst skall kunna följas via webben.

Så vår veckolånga paddlings- och fisketur kan man följa via vår SPOT Shared Page. Nu är det nog inte världens mest spännande expedition att följa för er, men man måste ju testa?

Spårningsfunktion
Jag slog på SPOT:s spårningsläge igår och lade den i framrutan när vi körde upp till Leksand från Stockholm, för att se hur det funkar. Den skickar då upp ens position var femte minut och som synes har den missat en hel del positioner här. En nackdel är att SPOT-sändaren kräver i princip fri sikt till en mottagande satellit för att meddelandet skall gå fram, och placering var knappast optimal. I tex en kajak ute på vatten bör detta funka klart bättre.

WindowsLiveWriter/FljossviaSPOT_7C53/SolidCaptureImage82728796_3.png

Den här karttjänsten är i betadrift, och verkar lite lynnig; jag har märkt att den ibland säger att det inte kommit några meddelanden de senaste 24 timmarna, men ibland så ser man dem. (Det verkar dock bara vara karttjänsten som strular, meddelanden har kommit fram).  Och varför den bara visar meddelanden från de senaste 24 timmarna förstår jag inte, det blir ju svårt att följa en längre expedition om man vill se hur den rest över flera dagar.

Den här spårningsfunktionen tänkte jag dock inte använda så mycket på resan. Istället trycker man "OK"-knappen vid valda tillfällen för att skicka meddelande och plotta ut ens position, och då är det enklare att se till att man har fri sikt just då.

Over and out
Dags att koppla ner och bege sig norrut. Vi hörs om en vecka.

WindowsLiveWriter/FljossviaSPOT_7C53/20060714_140115_thumb.jpg

I nedre Röa, 2006

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-06-29 10:40   Staffan Andersson
Tryck ett OK på varje plats där ni tar harr över 1.5 kilo och öring över 2, ok? ;)
 
2008-06-30 07:43   peter1969
Mycket bra idé Staffan!
Härlig bild (den nedre), ser väldigt fint ut.
 
2008-06-30 12:03   Thomas Traneving
Ha en trevlig och avkopplande tur!
Hoppas ni får napp i år!
 

Läs mer i bloggen

Separationsångest i 127 timmar

År 2003 nåddes vi av den otroliga historien om Aron Ralston som, efter att ha fått armen fastlåst av en stor sten i en smal slot canyon i Utah, till slut kapade av den med en slö fickkniv, firade sig ner för en klippa och vandrade ut mot sin räddning.

Det var en historia som verkligen tog fart på Internet och diskuterades överallt. Osannolikt och imponerande, en given "snackis" i flera veckor. En hel del var också som vanligt snabba att döma - "är man så dum att man vandrar ensam utan att ha lämnat meddelande kan man gott sitta där..."

Polisen lär sig något nytt

En kort summering

Vikingarännet - en stilstudie

En liten stilstudie i 300 bilder per sekund av deltagare i Vikingarännet

På filmen nedan (eller i lite större format via denna länk) kan ni se de långsammaste åkarna! 


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.