Bloggar > Charlieponkens Eskapader

Charlieponkens Eskapader

Jag bor annorstädes men jobbar en del i stockholmstraken. Då föredrar jag att övernatta ute i det fria.

Med tält en snöig natt på södra sidan av Bogesundslandet Placerad på karta

Igår kväll tog jag åter bilen ut till Bogesundslandet, men istället med planen att tälta på södra sidan av halvön. Det var ungefär 8 minusgrader, helt vindstilla, och snön både gnistrade och krasade härligt under skorna. En riktigt härlig promenad alltså till den tänkta tältplatsen. Jag har tältat här förut, en trevlig plats alldeles intill Askrikefjärden med fin utsikt mot Bosön på norra Lidingö ungefär där segelklubben såg den där ubåten (ni vet den som inte var en ubåt) i somras: Den här utsikten gjorde sig nog bättre i verkligheten, men så är det väl alltid...mer eller mindre...

Marken lutat ner mot vattnet men på iaf ett ställe kan jag hjälpligt placera mitt tält med fotändan något lägre än huvudändan, men jag tycker det fungerar:

Jag har sedan jag började övernatta ute tillämpat principen med dubbla liggunderlag, ett uppblåsbart för komfort samt viss isolering och ett cellplastunderlag som skydd för det uppblåsbara och för extra isolering. Tidigare hade jag en airmat nova från outnorth, men har sedan jag fick punka på den skaffat en något mer isolerande ultralight insulated regular mat från Sea to summit:

Jag har legat varmt och skönt även nu dessa vinternätter. Kombinationen är inte jättetung, 480 g väger luftmadrassen. Har inte koll på liggunderlaget, men skulle tro att det är lättare än så. Lite plats tar det förstås, jag brukar spänna det ovanpå ryggsäcken. Det kan vara lite irriterande, som igår när jag skulle krypa under vindfällda träd, men jag tycker annars att det funkar rätt bra. 

När jag vaknade hade det kommit några centimeter med snö och snöade fortfarande lätt. Det blev nog varmare och varmare under natten, på morgonen var det bara några få minusgrader.

Postat 2019-01-25 17:43 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En januarinatt i vindskyddet på Råholmen på norra Bogesundslandet Placerad på karta

Hej alla!

Igår bar det iväg ut i det fria igen. Jag tog mig till vindskyddet på norra Bogesundslandet på Råholmen. Klockan var rätt sent och det tog lite längre tid att promenera sträckan från parkeringen västerut än vanligt då många träd låg fällda över stigen. Bitvis var det lite besvärligt att ta sig fram. Jag antar att det är stormen Alfrida som skapat oredan.

Jag sov, likt förra veckans två nätter välklädd i två av mina syntetsovsäckar, jag har ingen i dun. Innerst en tunn sommarsäck som jag hade inuti den varmare syntetsäck från outnorth som ska ha en komforttemp (för män) på -8.5 grader C:

https://www.outnorth.se/urberg/3-season-sleeping-bag-g4#BlueOrange

Jag har den längre varianten, trots att jag bara är knappa 183 cm lång, så att jag får plats att lägga lite kläder och mina skor längst ner i sovsäcken.

Jag tycker att denna sovsäck är väl värd de pengar den kostar, den tar dock stor plats i packningen.

Temperaturen var lägst när jag vaknade på morgonen, nästan -12 grader C utanför vindskyddet, där termometern låg inuti något varmare:

Dessa bilden är också från i morse när jag var på väg att lämna vindskyddet:

Lite ironiskt är att jag, när jag kämpat mig tillbaka, över, under och kring, de fällda träden, och nästan var framme vid bilen igen, mötte två män med motorsågar, som var där för att röja upp på stigen.

Postat 2019-01-24 17:07 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

2019 års första natt i tält Placerad på karta

Jag hade tänkt att det kanske var svårt att få ner tältpinnar i frostfrusen mark och att mitt tunneltält därför skulle vara svårt att använda såhär års, på barmark iaf, men läste ett tips om att använda hammare och spik istället. Så när jag sovit ute natten mot tisdag i veckan, dristade jag mig till en ny utenatt, men nu i tält, trots att prognosen för morgontimmarna var -9 grader, vilket var kallare än jag dittills sovit ute.

Valet av tältplats blev den för tältning vigda delen av Angarnsjöängens naturreservat där jag sovit många gånger tidigare. Tältet som jag använder är ett Bergans Trysil tvåpersonerstält som jag är ganska nöjd med. Lite lågt i tak för mig som är dryga 180 cm lång, men jag tycker tältet fungerar rätt bra.

Väl på plats vid tältplatsen blev det dock tydligt att det skulle bli ännu kallare. Jag brukar ha med mig en inne-ute-termometer som kan rapportera min/max temperatur. Då blir det lite lättare att utvärdera val av kläder och utrustning. T.ex. vilken sovsäck jag ska använda och hur jag ska vara klädd i den. Och på så sätt lite lättare att planera en tur i relation till väderleksprognoser. Bilden nedan är från strax innan jag gjorde natt, då det började bli ganska kallt, iaf utanför tältet (mot prognosens 5-6 minusgrader):

På morgonen var det kallt, som kallast -14,7 utanför tältet. Dock bara ungefär -7.0 inne i tältet som kallast (där termometern låg iaf). Det hade nog varit mindre skillnad mellan utanför och inuti om det varit blåsigt, nu var det just ingen vind alls.

Postat 2019-01-19 14:56 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Första natten utomhus 2019 Placerad på karta

2019 års första utenatt blev i början av veckan i vindskyddet vid Fjäturens sydöstra spets. Väldigt förvånad blev jag när jag senare fick sällskap av en annan person som också tänkt sova där. En måndagskväll i januari, vad är oddsen? Mkt trevligt sällskap var det dock. Inte så kallt för årstiden, bara -3.6 som kallast under natten. En bra övernattningsplats väldigt nära civilisationen. Hade det inte varit för ljuden från motorvägen kunde man trott att man var någon helt annanstans mkt mer avlägset staden än det faktiskt är.

Det var såklart mörkt både när jag kom till vindskyddet och när jag gick därifrån. Nedan är en bild från en morgon i oktober då jag just skulle lämna vindskyddet efter att ha övernattat däri.Också nedan ytterligare ett par gamla bilder från runstenen som finns i skogen ett par hundra meter åt sydväst (ungefär):

Postat 2019-01-19 12:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera