En blogg om vatten och kajakpaddling. Vi slänger med lite segling också!

Född och uppvuxen i Strängnäs, Södermanland. Efter en del militärt engagemang som började redan i 15-års åldern med Sjövärnskårens alla utbildningar växte intresset för havet. Jag genomförde militärtjänstgöring på Amfibieregementet och lärde mig ännu mer om sjön. Tack vare en så utomhuspräglad militär skolgång växte intresset för friluftsliv som ledde till en flytt till Malung och utbildning till Fjällguide på folkhögskolan. Efter att kort därpå flyttat till Göteborg och gått utbildningar i pedagogik startade jag 2012 organisationen "Paddla för Livet". Det är en plattform som kombinerar friluftsliv med miljöengagemang, vars främsta syfte är att öka förståelsen och engagemanget kring plast i naturen och marint skräp.

Efter ett antal kortare kajakexpeditioner med Paddla för Livet - ex. hela svenska västkusten i november, runt hela Gotland i april - så förberedde jag den första "större" expeditionen; 2013 paddlade jag hela Sveriges kust med kajak (HBB) för att plocka skräp och sprida vårt budskap att "göra det coolt att plocka skräp". Det tog 90 dagar och vi lyckades dokumentera skräpsituationen längs hela Sveriges kust ur en kajakpaddlares perspektiv, dels i samarbete med landets alla kustkommuner och svenska akademien och dels med våra sponsorer. Intresset, engagemanget och feedbacken växte med Paddla för Livet, så året därpå gjorde vi samma sak fast längs hela Norges kust; 2014 paddlade vi från Kirkenes vid Rysk-Norska gränsen till Svinesundsbron vid Norsk-Svenska gränsen i syfte att plocka och dokumentera skräp genom havspaddling. Det var en otrolig expedition på så många sätt. Året därpå gjorde vi en liknande expedition från inre Holland via kanaler ut till kusten, till Tyskland, överfart till Danmark och längs danska kusten med slutlig överfart och slutdestination Lysekil på svenska västkusten.

Intresset för att förstå naturens storskaliga processer samt hur vatten och land möts, samverkar och formar landskapet vi rör oss i, ledde till att jag efter dessa expeditioner utbildade mig till Geolog (med miljö- och marin profilering). Under dessa skolår på Universitetet arbetade jag som kajakguide under sommarsäsongerna i Grekland på ön Kefalonien, Joniska havet. Det var en ypperligt bra kombination av akademiska geovetenskapliga studier och egna fältstudier från kajaken av sedimentär geologi samt kustgeomorfologi ihop med allt pedagogiskt arbete med människor och grupper på sjön. Efter erlagd examen tog jag jobb som fältprovtagare och ansvarig för miljökontrollen i Sveriges hittills största statliga miljöprojekt: saneringen av Oskarshamns Hamnbassäng (där vi muddrade ca 700 000 kubikmeter miljö- och hälsofarligt sediment från Östersjön). 3 år i detta projekt lärde mig mycket om miljöfarlig verksamhet, fältarbete, sediment och vatten samt kunskaper kring hur stora projekt drivs - från den offentliga sektorns sida. Under projektets slutfas blev jag rekryterad av Länsstyrelsen i Östergötlands län som Vattenspecialist med fokus på marin miljöövervakning och fältprovtagning till sjöss. Där jobbar jag idag på deltid och värvar tiden med att jag fortfarande driver Paddla för Livet med visionen att den plattformen ska växa med fler framtida, kanske ännu större expeditioner.

Mitt klart största intresse i livet är att leva en hållbar livsstil med mycket tid utomhus. Min vision är att ge omvärlden så mycket gott jag bara kan - att försöka hjälpa människor med det jag känner mig kunnig på och göra mitt yttersta för att hjälpa naturen och miljön mot en hållbarare framtid. Det handlar mycket om att inspirera andra människor till en beteendeförändring kring konsumtion.

Det har blivit så att mitt klart största fokus är havet och alla frågor som är kopplade till havet i vår samtid. Hur kan vi rädda havet ur både ett litet och ett stort perspektiv? Hur kan jag inspirera och motivera människor att göra det lilla i vardagen för att nå det stora globala målet med friskare oceaner? Jag har en kärlek till havet, dess oändliga mäktighet och habitat för planetens största och kanske märkligaste djur. Dess sedimentbottnar som utgör historieböcker som kan föra oss tillbaka tiotusentals år tillbaka i tiden med detaljerad klimat- och miljödata. Dess vackra balans mellan ljuvt lugn, varma horisonter och dramatiska, kraftfulla rörelser i ett kallt, stormande hav. I både grunt och djupt vatten finns så mycket att upptäcka!

Jag värdesätter all tid utomhus och försöker tälta, paddla, segla och klättra minst en gång i månaden året runt. Med åren har jag förstått att vatten är mitt element, så kort efter mitt första marina geologjobb i Oskarshamn köpte jag en större segelbåt som jag flyttade ut på (året runt). Då jag seglat sedan barnsben och haft en solid uppväxt med Sjövärnskårens militära sjömanskola kändes steget inte alltför stort. Att kunna hantera större segelbåtar med både en grund av erfarenhet och rätt kompetens på pappret fanns liksom där.
Så numera bor jag året runt på mitt segelfartyg - ALOHA. Hon är ett one-off bygge, 43 fot modifierad Långedrag i kortenstål som interiörmässigt är inspirerad av en Regina af Vindö 43a, byggd och utrustad för expedition och långsegling över hela jordklotet. 22 ton, dryga 4 m bred, 20 m gedigen oceanrigg med rullstor, dubbla förstag om rullgenua och självslående kryssfock på fall, välisolerad med dubbelglas i salongen, eget elverk om 10 kWh, kompressor för dykutrustning, 2-3 kajaker ombord på doghouse och förpik utrustad som "frilufts-garage" idag med paddling- och klätterutrustning. Målet framöver är att segla till intressanta destinationer med Paddla för Livet för att genomföra framtida kajakexpeditioner där vi fortsätter att forska på skräp i naturen och sprida vårt budskap om en ren, hållbar framtid utan plast längs våra kuster.

Idag är Västervik min hemmahamn där jag just nu bygger upp en egen verksamhet för guidade kajakturer i vår vackra, unika urbergs-skärgårdsmiljö och en fast fysisk bas för Paddla för Livets egen kursverksamhet.

/Timotheus

Användarnamn: ctve8n

Intressen: Gillar träning, kost, kaffe. Intresserar mig för strategi, filosofi, kultur, litteratur. Gillar tanken på en oberoende och hållbar livsstil. Intresserar mig av hantverk av alla dess former, Geovetenskap och förståelse kring hur processer i naturen samverk

Mer på profilsidan



Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.