Bloggar > Magnus Friberg

Magnus Friberg

Skriver om allt som jag gör och möter i vår natur

Dag 7 Trepassleden, V.Bossosglaciären och Moarhmmamassivet Placerad på karta

Den underbaraste, jävligaste dagen i mitt liv! 

Dagen började på bästa möjliga vis. Vaknade tidigt och vädret var kanon, bara ett lätt högt molntäcke. Vi kom iväg redan vid nio.
På väg upp till 1888


Såhär tidigt på dagen var det muntra miner när vi for genom snön, något som skulle förändras senare på dagen

Efter ca tre timmars slit så nådde vi toppen 1888 i Mårmamassivet, nytt höjdrekord för mig. Där bjöds det på underbar utsikt åt alla håll. Framförallt så imponerade Höktopparna. Det bjöds även på underbara ordväxlingar mellan två överlyckliga vandrare, minns framförallt en mening som pappa sa till mig om den här vandringen där: "Jag kunde tyvärr inte vara med vid din förlossning så jag måste nog säga att den här vandringen tillsammans har varit den största upplevelse jag haft med dig". Ord som gjorde mig väldigt lycklig, det här var ju pappas vandring som han drömt om, jag var packåsnan som skulle hjälpa till så han klarade det. Att få höra hur högt han värderade det värmde verkligen.
Två glada filurer på toppen av 1888, Höktopparna ses bakom oss

Färden gick sedan vidare norrut upp på topp 1821 och sedan ner och runt 1686. Efter den toppen trodde vi att vi skulle kunna vika av nedåt, men där blev det stopp. Vi fick istället klättra uppåt som fasen upp till topp 1892 där jag slog mitt höjdrekord för andra gången samma dag, 4 meter högre än det tidigare.
Dagens två sista toppar, den bortre är 1892

När vi stod där på toppen vällde dimman in. Vi skulle sänka oss ner till sjön 1304 på Skadnjalákku men istället blev vi stående mitt på snön i dimman och såg inte ett jävla dugg! Här var det riktigt otäckt.
På toppen 1892 syns det att dimman börjar komma, bara minuten senare så var det helt vitt runtomkring oss

Vi försökte gå efter kompass men även det var läskigt då vi inte såg om det var stup eller om snön fortsatte framför oss. Vi stod i stort sätt helt stilla där en kvart med dyngsura kängor, det hade rasat in snö under hela dagen i kängorna så nu var det riktigt plaskblött och jävligt kallt om fötterna. Dessutom blåste det upp som fasen, uppskattningsvis ca 15 m/sek. Tillslut kom en liten lucka i dimman och vi såg vart vi skulle. Det blev full fart ner för snön mot dalen, bör tilläggas att full fart inte var speciellt fort då vi hela tiden for genom snön och rispade våra kalla och bara smalben.
Pappas smalben efter dagens vandring

Ner kom vi tillslut i alla fall och har nu slagit läger vid västra spetsen av sjön 1304. Nu är vi trötta, blåslagna, hungriga men framförallt väldigt lyckliga!
Dagens tältplats. Bland molnen bakom ligger topp 1892 

Postat 2008-08-19 19:21 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Äntligen i Närke!

Igår morse fick jag ett tips om att det befann sig en stor uggla på en lokal i Närke. Ingen skådare hade lyckats hitta den än, det var bara ett jaktlag som sett fågeln och dom misstänkte att det var en lappuggla.

Jag och en skådarkollega gav oss igår iväg hemifrån vid klockan tre för att inleda ett serieöst eftersök. Vi sökte av stora skogspartier o hyggen under hela eftermiddagen utan resultat, tillslut började det skymma o klockan närmade sig åtta. Då vid kvart i åtta så hörde jag ett välbekant läte från andra sidan ett hygge. Lappuggleunge ropade jag direkt men blev genast osäker, kunde jag hört fel?  Nej där var det igen, nog fan är det en uggla i alla fall men vågade inte säkert säga lappuggla men kände mig till 99% säker. Sen tog det bara en minut så kom en vuxen lappuggla förbiflygande och strax efter det en unge. Föräldern försvann bort på jakt efter föda, under tiden satt ungen en liten bit ifrån oss och tiggde ivrigt efter föda. Lyckorus infann sig o telefonerna gick heta. Vi hade precis lyckats konstatera Närkes första häckning utav lappuggla någonsin! Lyckan är fortfarande stor såhär dagen efter!

Postat 2008-08-19 10:01 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Dag 6 Trepassleden, V.Bossosglaciären och Moarhmmamassivet Placerad på karta

En lugn dag kan man sammanfatta detta som. För första gången hittills så vaknade vi inte av att regnet föll mot tältet utan av att solen gjorde tältet olidligt varmt istället.

Vi drog oss ganska länge på morgonen och kom inte iväg förens närmare 11. Vi tog oss ganska snabbt ner till björkskogen i Övre Visttasvággi.

Övre Visttasvággi

Där fick vi plöja oss igenom lite björkskog och vide innan vi nådde ett lämpligt ställe att vada Visttasjohka på. Efter det följde en behaglig vandring på led upp till Måskamårma.
Dags att vada

Måskamårma gav direkt ett häftigt intryck genom en jätte fors precis i början. Efter att gått på led o lallat ett tag så kändes stigningen upp ganska tung och kraftkrävande.
Fjällgentiana

Nu har vi i alla fall tagit oss en ganska bra bit in i Måskomårma och slagit läger. Det var inga som helst problem att hitta tältplatser här som tur var. Vi har utsikt från tältet mot passet och topparna vi ska försöka bestiga imorgon. En nervös förväntan har infunnit sig hos oss inför vad som komma skall.
Tältplatsen

Postat 2008-08-14 19:09 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Bland lappugglor i Västmanland

Som säkert många här känner till så finns det ett "hemligt" par med lappugglor i närheten av Västerås. Av någon anledning så har jag inte fått för mig att åka dit förens i år. Har varit där två gånger nu med kort mellanrum, och vilka upplevelser! Att stå bara någon meter ifrån ett så ståtligt o mytomspunnet djur är mäktigt. Nästan ännu mäktigare blir det när man märker att de fullständigt skiter i att man står där o njuter av dom och fotograferar. Känns inte riktigt verkligt när man håller kameran 1-2 meter ifrån en fågel och den inte ens besvärar sig med att kolla på en. Först när man råkar knäcka någon gren så besvärar de sig att vrida på huvudet o spana in vad man är för filur som står där. Men intresset svalnar fort och snart vänder de bort huvudet och somnar eller spanar sork.

Kan inte låta bli att dela med mig utav ett gäng bilder från dessa fantastiska händelser, enjoy!

Glädjande är att dom har fått fram en unge i år som lämnat boet. Den ganska fula krabaten ses på sista bilden här ovan. 

Postat 2008-08-12 12:12 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Dag 5 Trepassleden, V.Bossosglaciären och Moarhmmamassivet Placerad på karta

Vilken dag!

Klockan 03 inatt kom regnet med besked, men precis som vanligt så upphörde det vid klockan 08 ungefär. När vi kikade ut genom tältet låg molnen lågt och dimman kom och gick.
Utsikten från kvällen innan såg man inte mycket av


Där uppe i dimman gömmer sig glaciären 

Vi bestämde oss ändå(envisa som vi båda är) för att ta oss upp till V. Bossusglaciären. På vägen upp kom regnet tillbaka och väl uppe på toppen så vällde dimman in och vi såg inte ett dugg men på bara 5 minuter så var dimman dock bortblåst.
Trött fader på vägen upp till glaciären  ("ta en bild så det syns hur jävla slut jag är")


Uppe på glaciären låg en vacker liten sjö utav smältvatten

Det visade sig då mycket riktigt vara för mycket snö på glaciären. Vår envishet om att komma över gjorde att vi vägrade ge upp. Vi fick då för oss att försöka se om vi skulle kunna gå på skrå längs den branta toppen 1792 öster om glaciären. Med lite Fribergsk envishet och risktagande så gick det! Det är dock inget jag skulle få för mig att rekommendera andra att göra.
Härliga vidder i Bossusvággi

Bossusvággi var till en början inget annat än en ända sörja med glaciärslam. Längre ner så öppnade sig dock underbara stora gräsplatåer där ett helt regemente skulle kunna hitta fina tältplatser. Samtidigt som vi nådde dessa gräsplatåer så kom det fina vädret, mycket blått och få moln. Vi tog oss nu på lätta kliv(första gången sen dag 1 som vi haft något annat än sten och snö under sulorna) ned mot Alisvaggi, vi valde dock att hålla oss ganska högt upp i och med att vi hade som mål för dagen att ta oss in i Unna Visttasvággi och slå läger där.
Stjärnbräcka


Pappa fotograferar blommor 

Men vi nöjde oss inte med det utan knatade fram till den underbart fina Unna Visttasjávri. Den var verkligen som en spegelbild av sin omgivning.
Unna Visttasjávri 


Unna Visttasjávri 

Vi fortsatte sedan vidare förbi sjön och valde att slå läger en dryg km sydost.
Utsikt från dagens tältplats, Påssustjåkka 

Detta har varit en fantastisk dag med underbart väder och fina vyer. Bäst av allt är dock att vi nu lyckats med att klara två av tre mål med denna vandring, Trepassleden och V.bossusglaciären. Nu väntar bara en toppvandring på Mårmamassivet. Tänk om vi skulle lyckas med tre av tre! Vi var båda innan vandringen övertygade om att detta inte skulle vara möjligt, men nu ser det helt plötsligt fullt realistiskt ut! 

Imorgon väntar en lätt vandring upp till och in i Måskomårma.

Postat 2008-08-10 19:11 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 Nästa Sista 

 

Logga in