Skriver om allt som jag gör och möter i vår natur

Fågelintresserad naturmänniska. Tack vare min familj så blir det alltid några längre utflykter varje år också. För det mesta blir det en tur med havskajak runt kristihimmelsfärd varje år. En fjällvandring per år är numera också obligatorisk.
Har på senare tid börjat fotografera allt mera. Än så länge på ett tidigt nybörjarstadium med fotograferingen, men blir bättre allt efter att tiden går.

Skulle ni vilja titta på lite bilder jag tar så är ni välkomna att titta in på min hemsida: www.magnusfriberg.com

Användarnamn: -friberg-

Intressen: Fågelskådning, Fiske, Vandring, Paddling, Foto, sport o då framför allt fotboll.

Mer på profilsidan


2008-10-30

Den sällskapliga jordugglan

När jag tog min dagliga tur i Kvismaren för ett par veckor sedan så stötte jag på något mycket trevligt. Precis brevid vägen jag kom åkande på så satt det en jorduggla och tittade på mig. Jag åkte fram 20-30m och parkerade och smög ur bilen för att kunna ta lite kort, sammarbetsvilligt satt den kvar och bara tittade på mig. Normalt brukar jordugglor man stöter på här i trakterna vara väldigt skygga så det var riktigt härligt att stå och kunna ta sådana "närbilder". Hur som helst så tog jag mig närmare o närmare för att se hur nära jag fick komma. Det slutade med att jag stod på mindre än 10m avstånd från ugglan och fotograferade. Det var en så kallad "porr-obs", bättre än så blir det inte.

Finns ett par alternativ till varför den var så orädd, antingen var den så trött för att den flugit långt under natten och därför inte hade ork eller brydde sig om att ödsla energi på att flyga därifrån. Det andra alternativet är att det var en ung jorduggla långt uppifrån norr som varken sett människor eller bilar tidigare och helt enkelt inte hade vett nog att flyga därifrån. Den visade sig i alla fall vara frisk då den flög och jagade en sväng efter några timmar.

Delar här med mig utav några bilder som togs.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-10-30 19:20   thegedd
Spännande och riktigt bra bilder....
 
2008-10-30 21:55   Öhrnell
Det är mäktiga fåglar. Trevligt att du delar med dig!
 
2008-10-31 07:11   brigas
Jag skulle vilja ha en sällskapsuggla,de är så fina.
Angående orädda och aldrig sett människor,en gång såg jag tre små uggleungar i ett träd.Sedan jag tittat klart på dem gick jag vidare.efter ett tag kände jag mej iakttagen,de hade nyfiket följt efter.
 
2008-10-31 10:00   -friberg-
Tack så mycket Ulrika och Jesper.

Britt, Ja ugglor är riktigt härliga djur som ganska ofta är ganska nyfikna och relativt orädda för människor. Jag har just nu ett gäng sparvugglor som jag umgåtts ganska flitigt med sista tiden, framförallt en av dom kommer flygande så fort jag visslar på den. Alltid lika nyfiken på vad jag är för en filur. Men mer om dom kommer i ett senare blogginlägg=)
 
2008-11-01 19:31   Thomas Traneving
Vilken upplevelse att komma så nära en uggla.
Hmmmm Thomas (fågelskådaren i familjen) undrar vad du gör dagligen vid Kvismaren????
Han undrar också om du inte då möjligtvis har stött på hans föräldrar som var där med husvagnen för ca 3 veckor sedan och tittade på Tranorna (vad annars med vårt efternamn...........en vecka senare var hans föräldrar i Rygen och tittade på Tranorna som förflyttat sig dit).
 
2008-11-01 22:27   annakari
Sååå vacker den är! Vilka fina bilder.
 
2008-11-03 08:46   Hundkörartjejen
Detta med ugglor är skoj,Hade för något år sedan en litenUggla sittande på min bro tak spanade efter sork- den varvade mellan min och grannes bro, vi hade även besök av en hermelin som jagade sork i närheten av vedplatsen, det var väldiga jakter på gården alltid med sorken som förlorare, kul med djur på sin gård, en dag satt en stor fin fet tjäder på badrums taket.satte upp ett gömsle för att fota rådjurenmed hjälp av min Far runt om flockades rådjur ivrigt spanande vad vi gjorde.
 

Läs mer i bloggen

2008-11-09

Uggleinvasion

Just nu råder det uggleinvasion i mellersta och södra Sverige. Det nästan svärmar utav ugglor utav alla sorter. I Örebro har vi under dom två senaste veckorna haft besök utav både lappuggla och slaguggla mitt inne i stan!

Tänkte här dela med mig lite bildmässigt utav den slaguggla som bestämde sig för att slå sig till ro vid universitetssjukhuset i Örebro under några dagar i början på veckan. Den fick stor uppmärksamhet där den satt. Väldigt många människor anslöt sig nyfiket till folksamlingen för att beskåda denna skönhet.

2008-11-04

Min vän sparvugglan

Har under den senaste veckan stiftat riktigt nära bekantskap med en sparvuggla i Närkes sydvästra delar. Eller en förresten, vid ett tillfälle hade jag hela tre stycken på samma plats. Men det är framförallt en individ som alltid är lika nyfiken. Varje gång jag kommer dit kliver jag ur bilen och visslar några gånger och varje gång kommer den lille krabaten flygande över hygget och slår sig ner alldeles intill där jag står. Väl där tar den sedan inte speciellt stor notis av mig utan sitter mest o har det skönt i solen eller spanar efter gnagare och småfåglar. Så jag kan utan problem ställa mig alldeles intill den och ta lite bilder utan att den bryr sig. Det är lika härligt varje gång att få vara så nära denna lilla snygging. Lägger upp en rad bilder här så ni får beskåda skönheten och bli lite avundsjuka;)

2008-08-26

Dag 9 Trepassleden, V.Bossosglaciären och Moarhmmamassivet

Haha.. Så fel det (läs: man) kan gå när man har bråttom hem:)


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.