Min första ryggsäck

Album: Ryggsäck


Foto: Vitsippa
Nylon siliconcoated, 90 g/sqm (orange, andra sortering)
210D Oxford Nylon, PU coated,(svart)
Totalvikt452 gr
(Logga in för att skriva en kommentar)
2010-01-10 17:34   Bulingen
Betyg: 4
Snyggt jobb! Är lite nyfiken vilken volym och vikt din ryggsäck har?
 
Svar 2010-01-10 17:41   Vitsippa
Tackar, ca 40 liter skulle jag tippa, gjorde den lite mindre än Anders Jonssons men mina uträkningar är ändå där någonstanns. Men då man använder rull stägning så kan det utökas i volym upptill. Sedan har jag planer på att sy en sidoväska som man kan montera i fickan om man skulle behöva mer utrymme. Men jag föredrar en liten säck för man har förmågan att ta med för mycket om det finns plats.
Vikten får jag återkomma med, har tyvärr ingen våg hemma, men jag tror ca 500 gr.
 
Svar 2010-01-16 14:32   Vitsippa
Nu har jag äntligen fått köpt en våg och vägt säcken, den väger 452 gr och det är utan liggunderlaget som fungera som ryggstöd.
 
2010-01-10 18:07   T02
Betyg: 4
Kanon! Bra jobbat. Kul att du lägger ut bilder.
Själv är jag mest i stadiet att jag syr packpåsar men innan sommaren så ska jag gjort en säck jag med. Kommer använda dina bilder som inspiration.

Vad har du valt för vikt på tygen (g/m2)? Har det kännts ok att jobba med?
Ryggplattan, är den med i din uppskattning på 500g?
Hur gör du för att undvika att sidofickorna samlar vatten?
I jämförelse med Anders J har han ytterliggare plattor i lite olika form på ryggen för att få lite distans - hur har du tänkt där?
 
Svar 2010-01-10 18:59   Vitsippa
Tackar, det är kul att dela med sig och få respons det hjälper till nya projekt.
Kul att du blir inspirerad! Jag började också med att göra mina packpåsar i somras samt några tröjor som fungerade väldigt bra till min vandring.
Att göra ryggsäcken har varit riktigt kul och jag är redan sugen på att göra en till för medan jag gjort denna har jag fått nya ideer. Så det blir kanske så att jag syr min vandrarkompis säck också. Hon börjar bli lite avvundsjuk på att jag kommer ner i vikt.

Det oranga tyget är ett tyg jag hittade extremtextil.de
Nylon siliconcoated, 90 g/sqm (andra sortering) så det var billigt men känns väldigt bra och tåligt. Gjorde en test med en bit tyg som jag "skrubbade" på asfalt och grus, inget hände så det känns tillförlitligt. Men du skulle kunna använda ett ännu lättare tyg såsom ripstop silnylon som ligger på ca 50 gr/m2 och som är minst lika slitstarkt.

Det svarta tyget är köpt hos Shelby.fi och är ett 210D Oxford Nylon, PU coated, saknar uppgift på vikten och det verkar som shelby inte har detta tyg hemma för tillfället. Men jag misstänker att det är samma tyg som Anders har använt och hans vägde 140gr/m2.
Om jag gör en grov beräkning så torde säcken ju då väga endast ca 350 gr. Liggunderlaget som fungerar som ryggplatta är inte inkluderad i min uträkning. Ska försöka få den vägd i veckan.

Tygen är rätt hala så ibland kändes det tufft att sy i och ibland inte helt lätt att nåla men det var ändå mycket enklare än vad jag hade förväntat mig. Men sedan har jag en vana att sy sedan tidigare vilket nog hjälper men något som absolut inte är nödvändigt för det är inte så komplicerat.

Min tanke är att inte ha något i ytterfickorna som inte tål regn, eller iallafall sådant som klarar lite duggregn. Och skulle det börja ösregna så är det regnskydd eller poncho som gäller ändå för säcken är ändå inte helt garanterat vattentätt. Kommer visserligen köra med sopsäck invändigt som jag packar allt i.
Men nästa ryggsäck kommer jag nog göra någon annan lösning på fickorna, en något mer stängd, iallafall på den ena sida. Det öppna lösningen känns bra för att förvara vattenflaskan i.

Det här med plattor på baksidan känns bra men jag har ändå valt att först testa utan och se om det kommer att behövas.

Hoppas det var till någon hjälp, hör bara av dig om du behöver mer tips och råd.
Lycka till!
 
Svar 2010-01-16 14:34   Vitsippa
Nu har jag äntligen vägt min säck och den väger 452 gr och det är utan liggunderlaget som fungerar som ryggstöd.
 
2010-01-17 01:34   ShadingGray
Betyg: 4
Ser jäkla bra ut. Försökte mig på något liknande för ett tag sen och det blev inte lika snyggt :) Min rullstängning vart jag inte nöjd med.
 
Svar 2010-01-17 11:51   Vitsippa
Kul att du tycker att den blev snygg. Jag är inte helt hundra på min rullstängning heller då tyget är rätt halt men jag tänkte testa den på en vandring snart och om det inte fungerar bra så har jag några andra ideer som kanske jag göra den bättre. Är också inne på att sy ett topplock med ficka och den skulle nog också hålla rullstängningen på plats.
 
2010-01-23 21:42   avslutat medlemskap0429
Stort grattis, - himla imponerad och inspirerad!
 
Svar 2010-01-24 10:11   Vitsippa
Tackar, och det var mycket kul att sy också, kommer troligen sy en till inom kort till min vandrar kompis,
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.