maltodextrin & druvsocker
Druvsocker, eller dextros alt. glukos som är de kemiska beteckningarna, är inte detsamma som maltodextrin. Mina erfarenheter av detta är tyvärr vare sig från fysiologin eller kemin utan från hembryggning av öl, men den grundläggande kemin är ju i stort sett detsamma.
Maltodextrin är en komplex sockerart som fordrar vissa enzymer för att spjälkas. Höljet på det mältade kornet liksom vår egen kropp klarar av att producera detta enzym. Maltodextrin ger en god kolhydratkälla vad man än behöver dessa till.
Glukos eller dextros är en enklare sockerart som är lättare att spjälka och därför lättare att jäsa i öl och är lättare för kroppen att göra om till energi snabbt.
Druvsocker (glukos/dextros) smakar som bekant sött medan ren maltodextrin endast har en svag sötma.
Hoppas att detta inte har rört till det mer än det har rett ut skillnaderna!!?