Ensamtur i Sarek

Hej, jag tänkte försöka göra en ensamtur i Sarek senare i sommar. Hade tänkt att vara borta i ca 2v, då ställer jag mig frågan: Vad händer om jag blir immobil 4:e dagen och behöver hjälp? Vad rekommenderas för att kunna kommunicera med yttre världen?
Med vänliga hälsningar /fredrik
 
Välkommen till verkligheten! ;)
Det finns nog inget sätt om du inte släpar med dig en satellittelefon. Kanske kan det gå med en brevduva om ingen rovfågel tar den...

Nej, allvarligt talat. Även om jag inte har någon stor erfarenhet av fjällvandring så tycker jag det verkar vara en dålig idé att ge sig av in i Sarek alldeles ensam. Om du skulle göra illa dig är det enda du kan hoppas på att någon kommer förbi. Ta hellre med dig någon. Går inte det så bör du nog gå längs en led där det finns folk.

Lycka till i alla fall! Två veckor i fjällen, härligt!
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Visselpipa

En visselpipa är bra i kontaktskapande syfte. Mobil, signalraket, brevduva, apporterande hund osv är inte riktigt lika bra.

Allvarligt talat.. händer det något är det nog att du snavar och vrickar foten, eller bryter ett ben. Då får du nog bereda dig på någon dags väntan innan det kommer någon förbi, men Sarek är inte öde om du går på vanliga vettiga ställen, och har du tur har du ryggsäcken med tält, sovsäck och mat med dig. Folk har överlevt värre situationer (sade han uppmuntrande.)

Det man ska låta bli är t ex att ställa all packning och traska ut alldeles ensam på någon trevlig glaciär.
 
det tråkiga med ensamvandringar

Jag gillar att ensamvandra, men visst finns det nackdelar. Den största är att det enkla faktum att man vandrar ensam äter upp en massa säkerhetsmarginaler. Glaciärvandringar kan man glömma helt. I andra fall så får man helt enkelt vara försiktigare. När jag går med sällskap gillar jag att hoppa från block till block, när jag går ensam skulle jag aldrig göra det eftersom det är förbaskat opraktiskt att bryta benen när man är ensam. Men tänk på att säkerheten med att vara flera ofta är illusorisk. Man blir inte mindre död för att det var någon som såg på när man druttade ner för ett stup eller tappade fotfästet i ett vad.

Tipset att ta med en visselpipa är mycket bra, en visselpipa hörs nämligen ruggigt långt i fjällen. Den kräver visserligen att det finns folk i närheten, men det gör det rätt ofta i Sarek under sommaren, i varje fall i de stora dalarna. Komplettera med kläder och annan utrustning som syns. Väljs alltså hellre ett rött ryggsäcksöverdrag än ett militärgrönt o.s.v. Det underlättar ofantligt för fjällräddningen om det värsta skulle hända, speciellt om du har lämnat en vettig färdplan.
 
Mindre marginaler

Jag har gjort tiotal ensamvandringar i finska Lappland under alla årstider. Genom att välja vandra ensam tar man alltid lite större risk än att vandra i grupp. Marginaler mellan en lyckad vandring och kritisk nödsituation är mindre. Därför gäller det bara att försoka minimera de risker man kan. Färdmeddelanden är mycket viktig, särskilt om man vandrar utanför mobiltelefonens täckning. Pakcningen blir lite tyngre, när man måste ha lite extra med sig. Det viktigaste kanske är att alltid konstatera möjliga risker, till ex. vad, skidåkning på is... Det finns dock så mycket man bara kan uppleva ensam, att jag säkert kommer att fortsätta vandra ensam. Livet är ju fullt av risker i vardagslivet.
 
Njaaaa

Med undantag för de situationer där du har fri luft mellan en sändare och en mottagare kan du inte räkna med att radio- eller mobilkommunikation skall fungera i bergig terräng. Det gäller i princip alla apparater /våglängder som kan bäras på en fjällvandring.

Undantaget heter satellittelefon - många gånger är de satelliter som kan ta emot signalen så högt över horisonten att de också går fria från höga bergssidor.


/J.
 
Hej!

Min erfarenhet säger att Du Måste lämna en mycket detaljerad färdplan som Du sedan också följer...
Visselpipa är bra, nödraketer är bättre, satellittelefon bäst, men uteslutet för oss vanligt dödliga!

Det finns en Hjälptelefon i Skarja i centrala Sarek men det är också allt! Precis som många redan skrivit fungerar inte mobiltelefon eller NMT.

Är det någonstans i fjällen man "Bör" vara minst två så är det just Sarek!

Jag skulle aldrig drömma om att vandra ensam i detta fjällandskap under så lång tid, men jag har "bara" 25 års erfarenhet i bagaget... *L*

Så mitt råd till Dig blir, ta med en färdkompis och glöm inte att vara mycket försiktiga! Sarek är fantastiskt, men också farligt för ovana eller dumdristiga fjällvandrare...

Lycka till /Lasse
 
Dela upp turen?

Lazze har naturligtvis rätt i att i att man SKA lämna ordentlig färdplan. Det är nämligen inte ovanligt att fjällräddningen får slösa en massa helikoptertid på folk som bara sagt till dem där hemma att de ska vandra runt i Sarek i ett par veckor och sedan inte hör av sig.

En annan aspekt är att Sarekområdet inte är större än att man kan kosta på sig att gå ner till telefonkiosken i Kvikkjokk e.d. efter några dagar. Det är inte många ställen i Sarekområdet där man sommartid har mer än en dags vandring till ett samhälle eller en stuga vid Padjelantaleden (okej, lite mer ibland vid högt vattenstånd).

Är det för övrigt någon som vet om vanliga GSM-telefoner fungerar t.ex. en bit upp på Akkas nordsida. Där har man ju fri sikt över vattenmagasinet. Min poäng är att man givetvis inte kan räkna med att en vanlig mobiltelefon fungerar för nödsignalering, däremot så är det inte orimligt att den ändå kan vara till stor nytta genom att man på en handfull ställen skulle kunna ringa hem och säga "Hej, nu har jag kommit till Akkas nordsida och fortsätter enligt planen.".
 
täckning

Pratade med två killar vid Kisurisstugan för två år sen, och de hade lyckats ringa hem från den lilla toppen Spietjau några km söder om stugan.
 
Med lätt förvåning..

..... ser jag ibland råd och påståenden som jag måste reagera över.

Hur kan man i ett forum, som vänder sig till såväl erfarna fjällvandrare som trevande nybörjare, påstå att man "kan gå ner till telefonkiosken i Kvikkjokk" för att ringa hem???

Eller har jag missuppattat något?

Mvh Bert
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips