Vedläge vid vindskydden på bruksleden i vinter

Är det någon som vet hur det ligger till med veden på bruksleden i vinter? Jag vill gärna ha rapp lite längre uppifrån tex norberg
//Nyman
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Tveksam...

Detta är en intressant fråga som i alla fall för mig skapar en moraltvist. Visst vill man hålla sig med ved själv och inte låta någon annan göra jobbet. Använder man ved fyller man på med lika mycket ny ved som hinner torka till sig tills nästa besökare kommer.

MEN...
För det första är det såvitt jag vet förbjudet enligt allemansrätten att hugga ner träd och liknande såvida man inte själv äger skogen, jag antar att inte Nyman själv äger skogen vid Bruksleden.
Vad jag vet används också ofta stående döda träd (torrakor, torrtallar) som bränsle efter som det är torrt och dessutom är ju trädet dött och fyller således ingen funktion. Eller? Det man bör vara medveten om är dock att dessa träd fyller många viktiga funktioner ekologiskt och spelar en stor roll inom bevarandet av biologisk mångfald och hotade arter. Död ved i skogen har med våra moderna skogsbruksmetoder blivit en bristvara i skogen och är så fortfarande trots ändrade skötselmetoder. Den döda veden är ett viktgt substrat för olika nedbrytare så som skalbaggar och svampar. Stående döda träd är också viktiga som boträd för olika fågelarter, exempelvis våra olika hackspettar.

Jag tycker att vi, som med allemansrättens hjälp nyttjar naturen, måste ta vårat ansvar för att den biologiska mångfalden bevaras. Visst kan effekterna av att vi tar ved kännas små relativt effekterna av skogsbruk men nu när skogsbruket ändrats/börjat ändras så tycker jag att även vi bör tänka till en extra gång. Det är ju faktiskt vi friluftsmänniskor som har kanske störst möjlighet att njuta av mångfalden.

/Andreas
 
Skal kolla hur det är

Det vore ju självklart enklast om man slapp ta ställning till det som andreas talar om. Dessutom så är det ju inte så fint om det är kalt runt hela vindskyddet. Jag tänker dock när jag får tid ta tag i detta med kommun/län och kolla upp beslut osv. jag hinner kanske med det i mars ngn gång
//Nyman
 
Berätta hur det går...

Det vore kul om du kunde rapportera när du pratat med ansvariga och fått veta deras policy i frågan vedtillgång vid vindskydd. Jag är ju själv Västeråsare från början och har vandrat en del på den ganska trevliga Bruksleden....så det känns lite angeläget att veta.

/Andreas
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips