Ett bra kök?

Guest

Gäst
Hejsan!

Jag söker efter ett bra kök. Jag vet att vissa har en tendens till att sota och ett sådant kök vill jag helst undvika. Det ska vara ett kök som inte väger allt för mkt och ja, klara av den svenska naturen.
Någon som har något förslag på kök?
 
Din fråga kommer sannolikt att få många svar.

Här är dock en fråga:

Hur kallt är det som värst när du lagar mat på ditt tänkta kök?
 

Guest

Gäst
Svar

Ja du, skulle vara kul om den klarade hösten eftersom jag aldrig vandrat på hösten men skulle mycket gärna vilja så vi säger väll.. en 5 grader som minst?
 
Stora grytor?

... precis, temperatur är viktigt. Samt hur många som ska med på dina turer. Är ni fyra så skulle jag rekommendera ett kök med ben som tar stora grytor, typ Primus MFS. Är ni en, två eller tre på sommartur så kanske ett gaskök som skruvas direkt på tuben är optimalt ur funktions och viktsynpunkt. Vill du ha optimalt vidskydd, stadighet och bra pris så blir det Trangia, med gas eller T-sprit.

P.S. Vill du ha ett kök som krånglar och läcker verkar Optimus Nova vara grejen ;) D.S.


Edit: Gas går ned till strax över nollan. Minusgrader kräver att gastuben värms.
 

Guest

Gäst
Svar

Jo det är tänkt för 2-3 personer och ska klara vår- sommar- & höstvandringar.
Att en stor gryta ska få plats är absolut inget måste med tanke på att vi ofta inte äter samma mat om det nu inte är pasta vi pratar om.
Nova? Ja, det kanske var det som min förra pojkvän testade. Det sotade en hel del och sen dess har man inte riktigt vågat köpa ett kök :D
 
Gas

OK, i såfall är det gaskök du ska ha.

Sprit sotar....

Fotogen och bensin är bara onödigt krångel om du inte behöver kunna köra på konstiga bränslen eller mitt i vintern. Låter illa och kräver en del pill.

Det stadigaste alternativet är ett Trangia med gastillsats, men det är ganska tungt att bära på. Kök som skruvas direkt på tuben är billiga, lätta och enkla. Kolla in Primus Classic trail, MSR pocketrocket mm. Kök med slang och ben är stadigare och har bättre vindskydd men kostar mer samt har en slang som kan gå av (efter många år, men iallafall). Läs rescensioner och pilla i butik.

P.S. I Sverige har nästan alla kök Primusgänga till gastuben. Ska du ut och resa på konstiga ställen kan det vara smart att skaffa en adapter (Markil).
 

Aktuellt

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Guest

Gäst
Re: Gas

Vandrare; sa:
Det stadigaste alternativet är ett Trangia med gastillsats, men det är ganska tungt att bära på. Kök som skruvas direkt på tuben är billiga, lätta och enkla. Kolla in Primus Classic trail, MSR pocketrocket mm. Kök med slang och ben är stadigare och har bättre vindskydd men kostar mer samt har en slang som kan gå av (efter många år, men iallafall).

Okej, jo för jag har kollat lite på Primus OmniFuel + Flaska på Addnature och undrar om den duger? Priset är inte så stort problem utan det är mer att jag vill köpa rätt kök.
Du sa att slagen kan gå sönder och jag har hört många fall inom just det "slangområdet". Garanti? Reperation?
 

Guest

Gäst
Rungá; sa:
Jag skall i alla fall köpa MSR Windpro, levereras med reflektor och vindkydd. Min vandringskopis tycker mitt MSR whisperlite är för pillrigt.

Ja, det såg ju också rätt okej ut :)
Jo, whisperlite hade min förra pojkvän också, mkt pillrigt men bra tydligen.
 
Superkök

Omnifuel är nog ett bra val. Jag har MFS själv och det har funkat bra i ... 8 år tror jag. Förutom att slangen gick av förra vintern. Det klarade att värma mat och smälta snö till 4 hungriga glaciologer i en vecka i våras, så kapaciteten är det inget fel på. En ny slang kostar 120 kr, men dom håller länge. MFS går halvbra på gas, men jag har hört att Multifuel ska vara bättre på det. Tror att slangen håller bättre på multifuel än MFS , den är smidigare och konstruktionen gör att den viks mindre när man packar ihop det.

Kort sagt, troligen ett av dom bästa köken du kan köpa, klarar allt från potatisen på grillfesten för 10 pers till expeditioner i Afrika och Arktis. Men kanske lite overkill för 2 personer i sommarfjäll.
 
Vill du slippa sot är gas ett bra val, eftersom förgasarkök (bensin, fotogen) kräver en ganska van användare för att inte sota vid förvärmningen.

Gaskök är ett bra val för de flesta normalfriluftare, tycker jag.

Om du vill att gasköket ska klara lite lägre temperaturer är det smart att ha ett kök som har brännare och gasflaska separat, (och helst en förvärmningsslinga där gasen leds genom lågan). Då kan du värma gasflaskan, skaka den eller vända på den när effekten börjar bli dålig.
Det är lite svårare om brännaren sitter monterad på gasflaskan...

Titta till exempel på Optimus Stella och Primus Gravity EF.
 

Guest

Gäst
Tack

Tack för alla svar, nu har jag iallafall ett litet humm över vad jag ska köpa och så :) Tack för era tips!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips