Hur får man sitt kokkaffe godast?

Hej
Jag var ute i helgen med mycket god mat. Jag har inte kokat kaffe ute på mycket länge. Det brukar bli snabbkaffe eller brygga. Kollade i gamla länkar innan utfärden men hittade inget om mängd kaffe i relation till vatten.
Vi kokade kaffe i helgen med blandat resultat. Blev oftast för svagt. Visserligen varmt och gott beroende på miljön.
Hur gör ni för att få bästa möjliga kokkaffe? Detaljerade instruktioner tack.
mvh
Harald
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Som jag förstår det var det doseringen som var främsta problemet?

Jag har ett kokkaffemått så det är ju liksom enkelt om man nu inte kör på måfå (det brukar också funka med lite vana).

Jag har ju en känsla av att ett bryggkaffemåt per kopp vatten borde hamna i ungefär rätt härad - mitt mått är större, men jag tar ju det per två koppar å andra sidan...
 
Mezzner; sa:
Jag har ju en känsla av att ett bryggkaffemåt per kopp vatten borde hamna i ungefär rätt härad - mitt mått är större, men jag tar ju det per två koppar å andra sidan...

oj.. det e svårt, i skogen kupar jag handen och tar ungefär en skvätt per kopp... men hemma så blirre ett bryggkaffemåt per kopp och en till kannan..
 
Jag brukar fylla kannan med vatten, och hälla på kaffe tills det blir som en hög på vattenytan.


Visserligen har jag den föraktansvärda trangiapannan, men samma metod fungerar (för mig) i andra kärl också.

(Brukar köra med armens snuskburk som kokkärl över öppen eld)
 
Mät upp hemma så du får en känsla för hur det ska se ut i pannan när kaffet hälls i; ett struket bryggmått per dl och ett för kannan. Rör duktigt (recept från gammal kokbok) (kräver en "röra-duktigt-pinne"), ge de tre nämnda uppkoken (bara precis så det kokar upp mellan varven), ta av pannan och låt sjunka. En liten skvätt kallvatten påskyndar nedsjunkningen i brist på gäddskinn;-) En brinnande töresticka som doppas i pannan är en annan variant att avsluta med.

Raskesven
 
Raskesven; sa:
Rör duktigt (recept från gammal kokbok) (kräver en "röra-duktigt-pinne"), ge de tre nämnda uppkoken (bara precis så det kokar upp mellan varven), ta av pannan och låt sjunka. En brinnande töresticka som doppas i pannan är en annan variant att avsluta med.

Raskesven
+ Ha noen korn salt i kaffet, det gir god smak :)
 
Dosering som funkar

Jag har lärt mig att lägga på "en alptopp + en dutt", dvs en rejäl hög plus en extra skvätt. Det funkar faktiskt till alla storlekar av kaffepannor. Blir det för svagt kan man ju alltid lägga på mer och koka upp det igen... Lycka till!
 
Att ta kaffelagning på allvar

Koka vattnet, tag av, häll på kaffe tills det bildas en vulkan med inklinationsvinkel på ungefär 30 grader (antaget normala pannproportioner), sätt tillbaka på värmen tills vattnet nästan har "svalt" vulkanen. Klara med muggen tre (3, "thou shalt count to three, and not to two unless thou proceed to three" etc.) gånger genom att fylla den och hälla tillbaka i pannan. På med locket och låt stå några minuter.

Ett meriterat och beprövat koncept från norrländska storskogar, nedärvt i tre generationer.

/P
 
Hur den kon med kaffe som bildas på vattenytan ser ut är ju inte en funktion av proportionerna mellan kaffemängd och vattenmängd?!

Konvinkeln är ju konstant och beror ju på kaffets beskaffenhet (närmast att betrakta som en materialkonstant). Vattendjupet har ingen inverkan.

(Jämför sandhögsanalogin inom hållfasthetsläran.)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips