Nytt rekord Everest BC till toppen

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=672&a=267975&previousRenderType=1

Saxat frånb DN.se

Pemba Dorji Sherpa har satt världsrekord. Den nepalesiska sherpan har bestigit Mount Everest två och en halv timme snabbare än någon gjort förut.
- Pemba nådde världens högsta topp, Mount Everest på 8 848 meter, klockan 2.10 på morgonen, åtta timmar och tio minuter efter att han lämnat baslägret klockan sex på onsdagskvällen, sade en tjänsteman vid Nepals turistministerium, som ville förbli anonym.

En bekräftelse på uppgiften väntas senare under fredagen. Klättringen räknas från baslägret till toppen.

Även det tidigare rekordet innehades av en sherpa. Hans rekord var på tio timmar och 46 minuter.
 
sherpan är helt i klass för sig när det gäller hög höjd. han måst ju ha klätrat i sträck, planerar man att klätra i sträck kan man säckert lämna bort eller byta ut endel utrustning. tältet mot ett bivouq osv.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Höjden borde ju variera beroende på hur mycket snö och is det är på toppen? Och om man generaliserar så bör ju senare mätningar ju vara exaktare än tidigare, pga bättre mätmetoder och -utrustning.

8848 kan väl dock räknas som den "klassiska" Everest-höjden!?

/Håkan
 
Otrolig prestation

Låt oss glömma ett par meter hit eller dit: Karln gjorde ungefär 3300 höjdmeter på drygt 8 timmar, lite mer än 400 höjdmeter i timmen. Och då talar vi inte någon enkel vandring. Isfallet är en hel del mek, Lhotseväggen är brant, en stor del av de sista 1000 höjdmetrarna går längs en periodvis synnerligen vass kam, och som grädde på moset Hillary step, som kräver lite teknisk klättring. Jag tvivlar på att det är så oerhört många av oss här på Utsidans forum som fixar 400 höjdmeter i timmen på låg höjd, med gott om syre att andas, och i vandrarkängor på en lagom brant stig. Och att göra det i 3300 meter suger musten ur den starkaste. Snacka om att killen måste vara ett fysiskt praktexemplar!
 
Aklimatisering?

Hur f-n fixar dom detta egentligen. Går dom upp stegvis uppför berget några dagar innan för att acklimatisera sig och sen går dom ner till baslägret och kör hela vägen direkt? Om man inte är ackimatiserad så borde det ju vara omöjligt.
 
Omm man först acklimatiserat sig är det nog inga problem att chilla i BC innan man gör sin toppattack. "Man" kan nog göra den non-stop, om man nu orkar, utan att man måste acklimatisera sig successivt under själva bestigningen.

Det varierar väl, men efter klassiska leden är det väl så att man innan toppattack brukar ha besökt läger 3 men inte så säkert läger 4 (S Col). Sen beror detta förstås mycket på hur många man är, och hur många som är "klättrare" resp "assistenter".
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips