Vandra med spädis

Vårt barn kommer att vara 8-9 månader i augusti. Är det någon som har erfarenhet av att fjällvandra med ett spädbarn? Jag är hyfsat fjällvan själv, men tänkte mig denna gång i så fall vandra mellan stugor i enklare terräng. Vad bör man tänka på vad gäller prylar, upplägg, humör, etc? Tacksam för alla tips!
 
Kylan

Jag har inte så himla mycket att tillföra, men jag tror att det är viktigt att tänka på att bebisen inte rör på sig medan vi själva går och svettas under packningen. Upplevde det i Abiskofjällen en gång. Innan vi visste ordet av, var dottern (8 mån) blå i ansiktet.
Vilken känsla! Tänk särskilt på händer och fötter. Vi gick inte mellan stugor utan låg still i Abisko och gjorde dagsturer, bl.a. kunde man då ha barnvagn med sig upp, vilket underlättar väldigt mycket t.ex. nattetid och vid transporter.
Räkna också med syrliga kommentarer från beskäftiga människor! Annars är det nog mest en fråga om hur mycket besvär man vill ta.

Lycka till, kan nämnas att dottern numer är 24 år och värsta frilufsare. Tog i alla fall inte skada alltså.

Camilla
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Så länge bebisen ammar är ju maten inget problem i alla fall.

Bära den långa sträckor kan ju vara lite jobbigt, antagligen kan bara en av er ha packning. Och vilken packning sen då..... 5-7 blöjor om dygnet..... Det är det senare som antagligen är det största problemet. Jag har tyckt det varit tillräckligt jobbigt med blöjmängden när vi varit på campingsemeter med bil (och tältat), och vandra med det verkar ingen höjdare.

Små barn brukar också ha en tendens att hålla sina föräldrar vakna hela nätterna, så man bör nog planera dagsetapperna efter att man kanske bara får 3-4 timmar sömn per natt.

Har svårt att tänka mig värre saker än en bebis med kolik 5 mils vandring från civilisationen...
 
Barn i fjällen

Tom hade fyllt ett vid sin första vandring, men det är nog inte någon större skillnad utrustningsmässigt,
Jag bar honom fram i en modifierad babybjörn som hängde på rören på min ramsäck, med en vandringsstav som stöd vid lite svårare ställen var det inga problem med balansen som man kan tro. Han hade vinteroverallen och mössa på sig hela tiden någon enstaka gång kom han innanför jackan ett tag. Blöjornas volym gjorde att sovsäcken fick ersättas med sovpåse istället, men det gick det med. Bäst var att komma fram till nästa stuga så tidigt att man var först, då vart toleransen störst hos övriga vandrare än man kom sent och dem såg att man hade ett litet barn med sig. Förmodligen såg dem nattsömnen fara iväg med barnskrik eller något sådant. Du kan maila mig om du har specifika frågor.
 
Fjällstation

Av en del olika anledningar så tycker jag att ni skall skippa fjällstugorna och istället välja att stanna på en fjällstation och göra dagsetapper därifrån.

1. På stationerna kan ni få ett eget rum, med möjlighet för barnet att sova ostört och där ni inte stör alla andra som kanske haft en tuff dag och verkligen behöver en något så när ostörd nattsömn. Dessutom är alltid köken så placerade att ni inte behöver väcka andra när ni skall fixa välling tex.

2. Det blir en rejäl hög med bajsblöjor, på stugorna är ofta sophanteringen ganska primitiv och soporna skall antingen transporteras mer eller mindre manuellt eller brännas på plats. Fjällstugorna är i mycket organiserade i ett kretsloppstänkande och där passar knappast engångsblöjor in.

3. Det blir mycket roligare för er och barnet om ni gör dagsturer i omgivningarna med lätt packning och bärstol, mindre risk att trilla när ni inte är nerlastade med alla prylar och ni kan korta ner dagsturena om det tjurar till sig eller stanna ute längre om allt flyter fint.

4. Det finns hjälp på närmare håll om det krisar ordentligt, både personal, telefon, oftast transporter osv.

5. Att vara småbarnsförälder är ibland(ofta) krävande i sig och ni kanske helt enkelt inte orkar med så mycket strapatser och primitivt leverne nu när ni har en till att tänka på.

6. Om ni gör det lite enklare och bekvämare nu detta år så är förmodligen förutsättningarna att ni skall komma iväg på fler turer kommande år större än om ni får en alldeles för tuff och problemfylld tur nu i år.

Ja, så resonerar jag. Givetvis en smula generalisernade.

Ha en skön tur!
Fredrik Sargren
 
fjällstation

Dina synpunkter låter vettiga Fredrik. Jag hade lite i åtankte att vandra Storulvån-Blåhammaren-Sylarna som ju alla är fjällstationer. Men det kanske kan vara vettigt att nöja sig med en av dem och göra dagsutflykter.

Tack för alla övriga synpunkter. Vi har begåvats med ett barn som sover hela natten numera, så nattsömnen är ännu så länge god för både oss och henne. Men det vet man förstås inte hur länge det håller...

Är det någon som har tips på bra bärstol?
 
Bärstol som hon/han kan sova i

Antar att ert barn vill sova 1-2 pass om dagen, så välj en bärstol som barnet kan sova i, dvs som har stöd för huvudet. Har sett sådana som har tygstycken på sidorna som man kan spänna åt. Ev. kan man komplettera med en nackkudde för barn, säljs på bensinmackar. När ert barn är vaket vill han/hon titta sig omkring, så då måste man kunna fälla ner huduvstödet. Se också till att den är skön att bära i (samma krav som du ställer på en ryggsäck).
Vi var snåla och gjorde inte som ovan, framförallt saknade vi huvudstödet.
För övrigt rekommenderar jag också fjällstation. Kanske kan ni några nätter ha ett basläger några km från fjällstationen, men ni kanske får gå två gånger för att få med er alla packning. Ge er ut en helg hemmavid och prova!
Lycka till!
/Stina
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips