Nallo-Alesjaure, förlängning av jojo-leden.

Tänker försöka gå NV från Nallostugan mellan topparna 1750 och 1884 upp på glaciären. Vidare N på Riehppglaciären, längs Bossosjohka till Kungsleden mot Alesjaure. Någon som vet om detta är möjligt? Eller måste jag välja den kanske "normala" rutten via sjön 1078, längs Sielmavaggi till Tjäktastugan?.
Finns det kanske någon annan väg norrut från Nallo som inte innebär ren klättring?
 
Påssusglaciären

Hej!

För många år sedan (innan Tjäktjastugan fanns) gick jag från Alesjaure till Nallo via Påssusjokka upp på Påssusglaciären och sedan brant ned V om sjön 1235. Denna led finns markerad på äldre kartor som ej rösad, men annars lämplig. På glaciären gick vi upp i västra kanten och passerade den ungefär på 1440 m höjdkurva. Det var brant och stenigt den första biten ned från glaciären, vi tog av oss skidorna och gick ett stycke.
Kartan är från början av 70-talet och där finns flera andra leder (orösade) utmärkta. Det verkar som om vi inte längre hade förtroende att gå där.
Jag vet inte hur man får in en bild här, men jag kan skicka en kartbild med e-mail om du kontaktar mig.

Camilla W

P.S. Läste annat inlägg av dig och fattade då först att du skulle gå på sommaren. Detta var alltså vintertid, men skall väl inte vara omöjligt på sommaren. Läs Grundsten även i detta fall!
[Ändrat av cwmint 2002-01-25 kl 16:54]
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
I Tore Abrahamssons bok "detta är Kebnekaise" så finns det några foton på vägen Du frågar efter.

Den väg Du kallar normalvägen via Repivagge kan jag. Även den är i mitt tycke intressant.
Består från Nallo av stora snöfält och en viss branthet. Claes Grundsten har oförtjänt klassat den som (L) lätt men den kräver mer än andra avsnitt som är klassade (MS) mycket svårt i samma bok.
Än rättvis gradering hade varit svårt (S).

En annan alternativ väg torde vara från Stour Räitavagge mot sjön 1506 och därefter via Tjäkta.

Ingen av färdvägarna synes vara speciellt väl utnyttjade med tanke på det lilla som nämnts genom åren här på Utsidan.
Mvh Björn
 
Glaciärer lever!

Hej!

Med tanke på det som står i din profil "Blå - rätt normal frilufsare" och tidigare inlägg här i forumet antar jag att Du inte är klättrare, eller har erfarenhet av glaciärvandringar. Rätta mig om jag har fel.

Jag vill heller inte framstå som någon tråkmåns! Men
större, och till del branta glaciärer kräver ofta specialutrustning. Jag vill inte avskräcka - bara mana till eftertanke. Det trista är också att den fina, vita, släta snötäckta glaciären är den enklaste att ta sig fram på - men också den mest förrädiska! Samtidigt är barsmälta isar, där man ser alla sprickor och brunnar, svårframkomliga. Hala och komplicerade.

Sen kan man väl enkelt också säga att konkava glaciärer är mindre sprickbenägna än konvexa, som välver sig över en kant, eller ett krön. Det är logiskt.

Vi har i Norrbotten haft en del tråkiga erfarenheter den senaste säsongen, där t.o.m. riktigt utrustade glaciärvandrare råkat mycket illa ut.

Men jag förstår dig. Det är en spännande väg. Och den beskrivs även i litteraturen (Abrahamsson, Grundsten). Men glaciärer lever! De förändras varje år. Det som gäller när boken skrevs, gäller kanske inte ett annat år.

M.v.h.
Bert
[Ändrat av nidob49 2002-01-26 kl 12:04]
 
En del att fundera över...

Det finns mycket att ta i beaktande vid denna sortens turer. Viss vana (för ganska länge sedan) att klättra, vandra, åka skidor och skidbestigning har jag (haft). Men som sagt, det var några år sedan. Mitt sällskap på kommande vandringar är min son (13 år) så några alltför luftiga passager är inte att tänka på. Det är därför jag försöker hitta lämpliga vägar i relativt ofrekventerad terräng utan att det skall kännas skrämmande för honom. Jag inser att jag bör studera Grundsten och Abrahamsson ytterligare. Tack så länge.
PP
 
Bra rutt!

En lagom ofrekventerad rutt, som en 13-åring kan klara och med äventyrliga inslag är Kaisepakte - Moarhmma - Vistas - Nallo - Sälka - Kebne fjällstation.

- Chans till många sidoturer
- Stugor finns att tillgå, om man skulle vilja
- Högalpint och fina gräshedar om vartannat
- Bestigning av Kebne
- Möjlighet att korta av turen om vädret är uselt

Mvh Bert
 
Bra förslag

Bert lämnar ett utmärkt turförslag utan glaciärer men "äventyrligt".

Turen går att gena om man vill genom att efter Mårma sikta mot kåtan vid Vassajokk (istället för Vistasstugan). Härifrån kan man ta sig upp i Kaskasavagge och över passet (ca 1500m) och ned mot Tarfala. Uppe i passet rekommenderar jag att man lämnar sin packnong och bestiger Tarfalapakte (drygt 1800 m). Formidabel utsikt därifrån mot hela Kebmassivet. Den vackra Kebenpakteglaciären har man rakt framför sina "fötter"(det är nästan lodrätt ner frän toppen).

Mvh Björn
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips