Sarek s15

Datum:
2015-07-18 - 2015-07-25 , Genomförd
Beskrivning:
Mycket snö och vatten! Vi övar på att trivas i tältet trots ständig väta.
Snöfält, snöbroar, iskalla vad, svala bad, renar, lämlar, labbar.
Ritsem-akka-treparksmötet-ruotesvagge-pierikjaure-suorva-Saltoluokta-sitojaure-Saltoluokta.

Utvalda bilder

Tjågnorisjokk 20/7 2015
Tjågnorisjokk 20/7 2015

Sovplats vid Niakjokk
Sovplats vid Niakjokk


(Logga in för att skriva en kommentar)
2015-07-28 20:15   AndersA1978
Hej Emma,

Tusen tack för ditt informativa svar!

Ja, det lär bli blött men prognoserna visar (kanske) lite mindre regn än vad som varit. Vi håller tummarna : )

mvh
Anders
 
2015-07-28 11:15   AndersA1978
Hej Emma,

Vi planerar att gå från Sourva ned Niendo och gå Routhesvagge upp till Kisuris, sedan vidare till Anonjalmme för att till sist avsluta i Ritsem.

Det är första gången vi besöker Sarek så jag vore väldigt tacksam om du vill dela detaljer om vad som väntar oss. Som tex. snömängden, svåra vad etc etc.

På förhand tack.

mvh
Anders
 
Svar 2015-07-28 14:15   Emmma
Hej Anders!
Det var några vad/jokkövergångar som är värda att nämna. Första från ert håll är Njavvejågåsj. Vi gick över högt upp, där var det knädjupt (skvätte lite högre), ojämn botten och hala stenar, ganska strömt. Inte så kallt (fast som första vad upplever man det kanske som kallt ändå). Vi tog av byxor men behöll kängorna på för att inte halka. Vi gick långsamt och hjälpte varandra. Såg många andra som letade länge efter vadplats och tvekade.

Närmare Mikkastugan har ni Tjågnårisjokk och Mahtujåkk. Dessa två gick vi över på snö, men det är inte alls säkert att snöbryggorna är tillförlitliga. Andra vandrare valde att gå över mkt högre upp (300 m upp vid Mahtujåkk) eller vada längre ner, för de bedömde inte snön som pålitlig. Var försiktiga! Vi kunde inte bedöma vattendjup här, och det kan ju dessutom ändras snabbt….

Längre upp i Ruotesvagge har ni Smailajokk. Dent var svårt att se vattendjupet här, för det forsade så mycket. Vi gick på ett brett ställe med flera jokkarmar. Det var ganska lättvadat, max knädjupt, rätt jämn botten, men hemskt kallt. Ont i fötterna :)

Jokken som kommer ner från Låvdatjåkkå (ner mot renvaktarstugan): här fick vi gå en liten omväg för kom ej ner till vattnet pga höga snökanter. Vi gick alltså inte ”rakt på” som stigen på kartan, utan gick över lite längre söderut. Om snöläget är samma när ni går kan det vara idé att snedda direkt mot jokken från renvaktarstugan.

Vi tog av kängorna på några fler ställen än ovan nämnda, men då var det inga svårigheter. Gick också över snöbryggor på några ställen till. För oss gick det bra, men ni får vara redo för vad och snö! Det är fortfarande rätt mkt snö, och jag tror inte det kommer smälta bort helt i år. Vid regnväder eller värme får ni vara beredda på att vattennivåerna kan stiga!

Det var allmänt väldigt blött att gå (fast då hade vi regn nästan varje dag). Vi var i stort sett blöta om fötterna hela tiden, vred ur sockarna då och då. I Ruotesvagge var det mycket snö kvar, men snön höll att gå på så vi tyckte det var skönt. Mellan snöfälten var det blött så klart. Niendo-Njavvejåkk var väldigt blött. Det är nog en bra idé att hålla högt upp, särskilt vid Njiravjåkk/Sluggajåkk, så att ni slipper videsnåren och den värsta blötan där.

Det var också en del mygg kring Akka och Niendo-Suorva. Mikkastugan är ju egentligen bara en nödtelefon, men där finns också ett litet litet "fikarum" = skönt att kunna stöka under tak om vädret är ruggigt!

God tur!
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.