Klepper Aerius I

» Ladda upp produktbild

Hopfällbar faltkajak med anor


Tillverkare: Klepper
 
Betyg: 4.674.674.674.674.67
(betyg 4.67 baserat på 3 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 1 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Sjödugligheten, portabiliteten, lastförmågan och möjligheten att med enkla verktyg utföra fältmässiga reparationer. Och, icke att förglömma, den charmerande kontrast som uppstår mellan teutonisk sinnrikhet i konstruktionen och material som fernissad ask, hypalongummi och egyptisk bomull...!

Minus:Aerius I är lite väl kort för sin bredd på 72 cm, bara 4.5 meter, men detta har man rättat till med SL 490-modellen (4.9 m). Pedalstället är enerverande att ta bort när man ska komma åt packning under fördäck - dess låsskruv sitter på ett sätt som - rent evolutionärt - på sikt torde leda till att Klepper-paddlares handleder kommer att kunna vrida sig i helt okända vinklar vad det lider.

Kommentar: Med tanke på att jag köpte min första Klepper för snart 30 år sedan borde jag nästa skämmas att jag inte har skrivit en recension förrän nu. Nåväl, sent ska syndaren vakna. Klepper är kanske den mest beprövade kajakkonstruktionen som finns. Få, om ens någon, kajakmodell har paddlats på så många, långa och extrema expeditioner som Klepper Aerius I/II. Ett gäng gånger över Atlanten och runt Kap Horn, Tyskland-Egypten, Tyskland-Indien, Amundsens och Byrds polexpeditioner, Sven Hedins Asienexpeditioner, halva Australien runt, Singapore-Australien, Kalifornien-Chile, Anderna-Amazonfloden, Övre Nilen & Sudan, Tibet, osv. Kajaken är en sinnrik konstruktion som med tysk grundlighet i detaljerna monteras ihop till en ytterst duglig farkost för i princip vilket stort eller litet äventyr som helst. Den är bred som ett mindre hangarfartyg, lite för kort för sin bredd (vilket rättades till med SL 490-modellen) - och ändock fullkomligt och oförklarligt oemotståndlig. Ingen beskriver det väl bättre än herr Jonathan Hanson, författaren till "Complete Sea Kayak Touring": "Paddling a Klepper, even just puttering around a harbour, makes me feel as though I am on an adventure. The potential for far-flung trips inherent in a folding kayak is nowhere more obvious than with this historic boat. It has its maddening quirks but remains one of the few kayaks one thinks of as a personality - and a friend."

Liknande produkter: Liknande produkter? Jag förstår inte frågan :-)

Kundservice: Per Lind på svenska agenturen Avanza Kayak är extremt hjälpsam och kunnig när det gäller Klepper-relaterade frågor/behov. Sämre är det med Klepper-folket nere i Rosenheim - och sämre lär det väl bli, nu när stora delar av deras produktion ska läggas i låglöneländer (fr.o.m. oktober 2012). Kvar blir bara tillverkningen av de mer avancerade expeditionsmodellerna.

Pris: 8000

Kommentar: Är inne på mitt femte år med denna pärla :)
kvaliteten är i absolut toppklass!

ihopsättning/isärtagning är mycket logisk och enkel (det kan dock krävas ett par försök innan man tycker det :)
stabilitet och sjövärdighet behöver jag nog inte nämna något om, manöverförmågan är bra, föredrar själv att använda roder.

jämfört med glasfiber/plast kajaker som jag provat är den trögare att paddla men det går bra att hålla hyfsad fart ändå med lite vana.

jag vill dock vidhålla att varken classic modellen eller expeditions modellen är ömtåliga på något sätt! kustjägarna har ju använt 2-mans modellerna ganska länge apropå stryktåligheten.

Är duken skör eller trädelarna slitna kan man lätt byta ut dem.

Plus: Hopfällbar, nostalgibonus

Minus:Lite mycket pyssel, inte direkt fickformat, dyr som ny!

Kommentar: Mitt första egna kajakköp efter att av praktiska skäl ha hyrt/lånat förrut blev en Klepper. Denna kajak går ju att fälla ihop och det är ju praktiskt om man har lite utrymme. Min kajak är från 1977 men vad jag förstår så är det samma konstruktion än idag. Fördelarna med min egen båt som jag ser det är att den är mycket stabil, även i hårt väder och det roder som jag har fungerar mycket bra. Man kan lätt tro att det rör sig något bara för en entusiast och inte passar den "vanlig" paddlaren. Men jag är just en sådan och trivs med att kunna plocka ihop och ta med mig kajaken lite varstans.

Nackdelarna är att den är lite trögpaddlad och mer ömtålig än en plastkajak, så man får ta i lite extra samt vara rädd om "flotten"

Kan rekommendera dig att testa om du får chansen!


Läs mer om Klepper och andra faltkajekr här på utsidan/ paddling


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.